Martin Pešout
16. března 2023 • 19:40

Čeští fotbalisté v exotice: příbramský talent, Bejblův syn i Vietnam

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Českých fotbalistů v elitních evropských ligách ubývá, přestože nedávno v italské Serii A debutoval Lukáš Vorlický, stejně jako v bundeslize Lukáš Ambros. My se tentokrát zaměříme na aktivní borce, již to sice vzali do pěkných dovolenkových destinací, jenže do míst, kterým můžeme říkat fotbalová exotika.

  • SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY

    FILIP NOVÁK. AL DŽAZÍRA, 1. LIGA

    Blízký východ zažívá fotbalovou renesanci. Důkazem budiž nedávné mistrovství světa i příchod Cristiana Ronalda do saúdskoarabské ligy. Volání petrodolarů nedávno vyslyšel obránce Filip Novák, který měl Fenerbahce Istanbul vyměnit do konce této sezony za bohaté Abú Dhabí (SAE). Leckdo by čekal, že pro beka ostříleného z Dánska a Turecka bude tahle soutěž čajíčkem, o to víc překvapilo, když se ho klub chtěl na konci ledna zbavit a oznámil mu, že s ním nadále nepočítá. Následujících osm zápasů strávil na lavičce nebo úplně mimo tým a vypadá to, že si může hledat nové angažmá. 

    Filip Novák Filip NovákFoto Profimedia.cz

  • INDONÉSIE

    ONDŘEJ KÚDELA, MICHAEL KRMENČÍK. PERSIJA JAKARTA , 1. LIGA 

    Do Indonésie se uklidili bývalí slávisté Michael Krmenčík s Ondřejem Kúdelou. Co do fotbalové vášně si polepšili, protože v Jakartě chodí na fotbal pravidelně přes 30 tisíc fanoušků, fotbalovou kvalitu pak dodávají importy z Brazílie nebo Portugalska. 

    V zemi oba zažili neštěstí, ve městě Malang při tlačenicích a násilnostech na stadionu zemřelo 125 lidí. Soutěž byla přerušena. Krmenčík se proslavil hned třikrát: po příletu, kdy provedl rozhovor v lámané angličtině, pak za plivnutí na protihráče a šestizápasový distanc, a nakonec když na něj česky pokřikoval útočník Júsuf Hilal. 

    Michael Krmenčík v dresu Persije Jakarta Michael Krmenčík v dresu Persije JakartaFoto persija.id

  • NOVÝ ZÉLAND

    MARTIN BEJBL. BAY OLYMPIC, 1. LIGA

    Syn vicemistra Evropy a mistra ligy se Slavií z roku 1996 Radka Bejbla, Martin, to vzal před touto sezonou na Nový Zéland. Předtím nastupoval v rezervních týmech Slavie a Mladé Boleslavi. 

    Potatil se a je také obráncem. Nastupuje za tým Bay Olympic z města Auckland, které je slavné z pořadatelství elitního tenisové turnaje před začátkem Australian Open. Samotný hráč si podle příspěvků na Instagramu užívá tamního podnebí a břehy oceánu. 

    Martin Bejbl otce nezapře Martin Bejbl otce nezapřeFoto Instagram Martina Bejbla

  • GRUZIE

    IVA GELASHVILI. FC SABURTALO TBILISI,  1. LIGA

    Gruzie není úplně fotbalovou neznámou, v tamní soutěži byste ale moc Čechů nenašli. Současným vyslancem je česko-gruzínský stoper Iva Gelashvili, jenž má občanství obou zemí. Skoro dvoumetrový čahoun vyrůstal v Praze, hrál za Braník, Bohemians a Spartu, v jejímž B-týmu nastupoval ve druhé lize. V roce 2022 odešel do gruzínského celku Saburtalo Tbilisi. Od kategorii U16 reprezentuje právě Gruzii, tudíž ho v dresu se lvíčkem na prsou ani teoreticky neuvidíme. 

    Iva Gelashvili Iva GelashviliFoto Instagram

  • THAJSKO

    KARSTEN AYONG, MH KHON SURAT CITY,  3. LIGA

    Dnes už pětadvacetiletý kamerunský útočník s českým občanstvím Karsten Ayong zapsal 11 prvoligových startů za Příbram v sezoně 2016/2017. Byl součástí skvělého příbramského týmu v juniorské Lize mistrů. V kariéře měl dobře našlápnuto, dostal se dokonce do české reprezentační dvacítky. V rámci hostování se mihnul v polských Gliwicích, kopal taky v Dunajské Stredě a Dukle Praha. Teď rozdává radost ve třetí thajské lize. 

    Karsten Ayong ještě v dresu Dukly Karsten Ayong ještě v dresu DuklyFoto Michal Beránek/Sport

  • VIETNAM

    TOMÁŠ NGUYEN, AHN LE TUAN, PHO HIEN, 2. LIGA

    Filip Nguyen byl blízko štaci v první vietnamské lize. V té druhé jsou už teď dva borci s českým i vietnamským občanstvím. Jde o Tomáše Nguyena a Tuana Anh Leho. První jmenovaný prošel mládežnickými týmy Sparty, Dukly a Motorletu. Ten druhý okusil druhou ligu ve Vlašimi, předtím byl v Benešově nebo v rezervě Bohemians.

    Ahn Le Tuan Ahn Le TuanFoto Instagram

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud