Martin Pešout
15. března 2023 • 18:42

Teplice jako součást trendu: logo budí poprask. Jak kluby měnily identitu?

Vstoupit do diskuse
3
  • Teplice představily nové klubové logoTeplice představily nové klubové logoFOTO: Koláž iSport.cz

    Jednoduchost, čistota, minimalismus. Tímto směrem se v posledních letech ubírají sportovní loga, českou kotlinu nevyjímaje. To nové, teplické, vyvolalo kontroverze i nadšení. A co jiné rebrandy z poslední doby?

  • FK Teplice

    Nejnovější úlovek. Zmodernizovaná klubová identita v čele s „překopaným” logem. To předchozí vydrželo osmadvacet let. Tepličtí se čerstvým klubovým znakem hlásí ke svému předchůdci, týmu Teplitzer Fußball-Klub 1903. Ten organizovala tehdejší německá menšina a jako první oddíl z tuzemska si zahrál v Americe v roce 1922. Dostal se do Středoevropského poháru, v předválečných letech se přesunul do německých soutěží. Tvar štítu je naopak inspirován logem z roku 1945. Změna způsobila poprask: jeden tábor cení jednoduchost à la Juventus, druhý z novinky tolik nadšený nebyl.

  • FC Trinity Zlín

    Před touto sezonou po jedenácti letech prošlo faceliftem rovněž logo zlínského fotbalu. S novým titulárním sponzorem, bankou Trinity, se klub vydal na novou cestu. Žlutomodrá barva zůstala zachována. I v tomto případě nový brand zachovává více než stoletou historii klubu. Zároveň se musely střetnout představy nového marketingového partnera. Pracuje se s písmenem Z jakožto počáteční hláskou města. Tu v logu doplňují kreativně užitá písmena FC (Football Club). Ke zkratce FCZ autor Luděk Ovesný přidal štít a bludiště. „Tvar štítu má symbolizovat obranný nástroj, který se v historii používal k odrážení útoku v boji. Má také symbolizovat štít, za který se můžeme schovat a získat kus bezpečí. Štít, který máte na svém dresu přímo na srdci,” dodal tvůrce.

  • AC Sparta Praha

    Když představila nové logo fotbalová Sparta, jednalo se takřka o revoluci, změnila ho totiž po téměř třiceti letech. Dominantní barvou kruhového znaku s velkým písmenem „S” uprostřed se stala černá, zrenovovala se trikolora dole a horní trojice hvězd odkazuje ke třem desítkám získaným titulů. Protože se jedná o jednu z nejslavnějších sportovních značek u nás, podle očekávání změna brandingu spustila lavinu reakcí, těch pozitivních i negativních. Základ sparťanské vizualizace stojí na kombinaci barev – rudočervené a černé, a originálním písmu. V tomto stylu se musí odehrávat veškerá klubová grafika.

    Chtěli jsme být konzervativnější. V revolučních návrzích byl i štít a nové barvy, říká Kasík
    Video se připravuje ...

  • SK Slavia Praha

    130 let existence oslavila fotbalová Slavia renovací loga, to předchozí vydrželo šestadvacet let a bylo příliš složité pro užití v digitálních médiích. Logo se výrazně zjednodušilo, základem je červená hvězda. Dvě hvězdičky nad ní asociují dvě desítky získaných mistrovských titulů. Slavia se rozhodla nepokračovat v někdejším trendu kulatých log. Charakteristický symbol: pěticípá hvězda hrotem dolů přešla do popředí. Inspirací byla poštovní známka u příležitosti výročí 125 let od prvního derby. Slavii na ní reprezentovala právě tato hvězda.

  • HC Dynamo Pardubice

    Hokejové Pardubice zažívají renesanci pod novým majitelem Petrem Dědkem. Ten skomírající značku ohroženou sestupem předělal k obrazu svému a vzal to od podlahy, tedy vlastně od nového loga. Na první pohled jednoduché „déčko” způsobilo poprask. Písmeno „D” evokuje Dynamo. Pro hokejové fanoušky má ale zašifrovaný hlubší emoční obsah. Připomíná dynamický pohyb puku, když letí nechytatelně pod horní tyčku branky soupeře. Další dynamiku pak logu dodává také koňská hříva po levé straně, která z déčka vychází. Zmizel tradiční kůň, jenž byl do té doby nezbytnou součástí tamního hokeje.

  • HC Dukla Jihlava

    Už před skoro šesti lety se do nového hávu oblékla hokejová Dukla Jihlava. Klasické retro logo společné pro všechny armádní kluby, decentně upravené do moderního střihu, doplnilo nové alternativní logo. Na novinku kladně reagovalo 94,5% uživatelů sociálních sítí. Revoluci mělo na svědomí studio Poukardesign a podílel se na něm také slovenský designér Slavo Kišš, který je spoluautorem aktuálního znaku Tampy Bay v NHL.

  • LHK Jestřábi Prostějov

    Semifinalista hokejové Chance ligy změnil své logo před startem aktuálního ročníku. A zdá se, že nový design přinesl Jestřábům z Prostějova sportovní štěstí. V tomto případě nešlo o rozmar marketingového oddělení, ale v pozadí stála prekérní právní situace. Generální manažer Prostějova Jaroslav Luňák měl podle smlouvy platit majiteli ochranné známky, podnikateli Radku Mudrlovi 10 tisíc korun ročně. V době covidu, a tudíž turbulentního ekonomického období ale licenční poplatek za logo přestal hradit. A tak ho nesměl dále využívat a v klubu vymysleli logo nové.

  • Česká hokejová reprezentace

    Největší bouři přinesla před pěti lety změna identity u tuzemského národního pokladu - české hokejové reprezentace. Federace navíc změnila název, takže se z Českého svazu ledního hokeje stal Český hokej. A teď k samotnému logu: lví hlava držící v tlamě kotouč způsobila málem národní povstání. Lva veřejnost brzy přejmenovala na Scanii, o návratu státního znaku na hruď národního trikotu se nedávno vyslovil svazový boss Alois Hadamczik. „Rád bych požádal výkonný výbor, abychom se vrátili k původnímu dresu,“ tvrdil.

    Český hokej mění design. Co je za tím? Kdo ho vymyslel?
    Video se připravuje ...

  • HC Energie Karlovy Vary

    Hokejové kluby bývají ke změnám oproti svým fotbalovějším kolegům otevřenější. Před třemi lety prošla změnou karlovarské Energie. Ta se vytasila s novým logem i barvami. Sokolovská uhelná přestala být sponzorem, a tak po osmnácti letech nebyl dále důvod udržovat červeno-žluté barvy. Nově se o slovo přihlásily černá, šedá a bílá. Základ výrazně zjednodušeného loga utvořil symbol hokejky, doplněný o písmeno E, které symbolizuje název klubu – Energie. Nejvýraznějším prvkem loga je zkosení písmene E, které značí dynamiku, rychlost, pohyb a energii samotnou.

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud