16. března 2023 • 10:34

Další čtyři roky. Infantino pokračuje jako šéf FIFA, neměl protikandidáta

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předseda Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) Gianni Infantino byl na 73. kongresu ve rwandské metropoli Kigali veřejným hlasováním potvrzen ve funkci na další čtyři roky. Dvaapadesátiletý funkcionář, který FIFA vede od roku 2016, stejně jako před čtyřmi lety neměl žádného protikandidáta. Infantina čeká třetí funkční období.



Vystudovaný právník, jenž má švýcarské i italské občanství, nahradil v únoru 2016 dlouholetého předsedu Seppa Blattera, který odstoupil kvůli rozsáhlé korupční aféře. Infantino tehdy ve volbách porazil čtyři soupeře.

Třetí funkční období oficiálně má být pro šéfa FIFA poslední, podle některých informací by ale Infantino mohl být znovuzvolen i v roce 2027, protože první neúplné období po Blatterovi se mu nezapočítává.

Ne všechny z 211 národních asociací ale současného předsedu podpořily. Intantina kritizovaly například Německo, Norsko nebo Švédsko.

„Je to obrovská čest, privilegium i zodpovědnost. Slibuji, že budu sloužit FIFA a fotbalu na celém světě. Vy, kteří mě máte rádi, i vy, kteří mě nenávidíte, a vím, že vás je jenom pár, všechny vás miluji,“ řekl Infantino po znovuzvolení.

Infantino v čele FIFA prosadil mimo jiné rozšíření počtu účastníků mistrovství světa z 32 na 48 od roku 2026. V úterý FIFA na zasedání v Kigali rozhodla, že se na turnaji odehraje 104 zápasů, o 40 více než na posledním šampionátu v Kataru. Infantino chtěl také pořádat světový šampionát každé dva roky.

Za Infantinova působení dosáhla FIFA rekordních zisků. V únoru organizace uvedla, že mezi lety 2019 a 2022 navzdory celosvětové pandemii koronaviru vydělala 7,568 miliardy dolarů (přes 167 miliard korun). Na období let 2023 až 2026 se očekává příjem až 11 miliard dolarů (více než 243 miliard korun).

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud