Martin Vait
Premium
24. srpna 2023 • 12:00

Břídil Paták nenavázal na Berbra. Takhle (ne)fungovaly sázky v Česku

Autor: Martin Vait
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

V neděli v Kobylisích vlála hříva nejen ořům na betonové zdi za bránou Admiry. Vypadalo to, že parodie na rozhodčího Michal Paták tlačila kupředu ke gólu i hráče. Své koníky přitom nechvalně proslulý „řezník z Horní Břízy“ nemusel mít předem určené. Mohlo mu klidně být jedno, jestli branka padne do sítě domácích, nebo béčka českobudějovického Dynama. I když… Ještě chvíli před inkriminovanou penaltou v sedmé minutě nastavení to vypadalo dost jinak. Asistent Lukáš Kříž dvakrát nesprávně zvedl praporek při tutovkách béčka Dynama. Jedna ještě neskončila gólem, druhá už ano. Podle všeho ale nešlo o to, že by gól padl do nesprávné sítě. Problém mohl být spíš v tom, že Dynamo (by) branku vstřelilo příliš brzo.



Tohle chtěla být akce z temné minulosti českého fotbalu jako vyšitá. Podle informací Sportu se měly v Česku v minulosti podobným způsobem poměrně často fixlovat zápasy. Tady však nejde ani o suchý hajzl nebo o milion, ať už korun či eur, pro mocného funkcionáře. Nešlo tu o vliv či moc mezi nejvyššími patry českého fotbalu. Tady mělo jít podle několika na sobě nezávislých zdrojů Sportu o to, jak si vydělat. A to hodně.

„Podle mých odhadů, které zohledňují objem nasázených peněz na sázkových burzách, a kvantitu, se kterou v českém fotbale docházelo k podobným případům, si mohli v minulosti dotyční na podvodech vydělat vyšší desítky milionů korun,“ říká Sportu pod podmínkou anonymity zdroj velmi dobře obeznámený s prostředím sázkových burz.

Postupy, jaké jsme pozorovali u Rogozovy operace Vyšehrad, ale na tenhle případ taky nejdou úplně uplatnit. I když k Rogozově partě se ještě vrátíme. V příběhu taky hraje svou roli.

Ani hráči Admiry ani béčka Českých Budějovic rozhodně nehráli podle potenciálně připravených notiček.

Sázkařské zářezy sudích

Tady jde čistě o sudí. A když ve zmanipulovaných zápasech řádí a řežou rozhodčí, zpravidla to vypadá následovně:

Důležité je, aby gól padl co nejpozději v první půli. Sudí přitom může branku nejjednodušeji přivolat odpískáním penalty. 

Podvádějící sudí nezastaví ani kamery na tribunách. „Aby zářezy zamaskovali, většinou ukážou na penaltový puntík po nějakém podezřelém souboji ve vápně, nejčastěji po rohovém kopu,“ říká zdroj Sportu. Dle jeho zjištění se měl jeden z takových případů podezřelého jednání, ke kterým měl Sport možnost nahlédnout, odehrát například v jednom utkání MOL Cupu na podzim 2020.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud