Jonáš Bartoš
23. ledna 2024 • 12:10

Berbr: Jako za komunistů, dejte mi 15 let. Přišel muž, který vozil peníze

Vstoupit do diskuse
36
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

V úterý dopoledne pokračoval v Plzni soud s Romanem Berbrem. Zazněla šťavnatá výpověď Davida Bejdáka, bývalého maséra Slavoje Vyšehrad, co rázně vystoupil proti někdejšímu bossovi českého fotbalu. Berbrovi se slova, která četl soudce Vladimír Žák, vůbec nelíbila. „Výpověď považuji za nesmyslnou. Je to úplný blázinec,“ prohlásil muž, jemuž hrozí sedm let vězení a šestimilionová pokuta.



David Bejdák v úterý přišel k soudu, ale jako svědek odmítl vypovídat. Pouze krátce sdělil, že si stojí za tím, co řekl policii poté, co k němu přišla po vypuknutí kauzy, a při následném doplnění výpovědi v říjnu 2020. Jako jeden z mála aktérů celé rozsáhlé korupční kauzy, která se řeší u soudu, vystoupil proti Berbrovi . Jeho výpověď přečetl soudce Vladimír Žák.

Ve zkratce - Bejdák uvedl, že z obviněných zná jen Berbra, kterého viděl jen jednou v životě, a pány Michala Káníka a Romana Rogoze. Ve Vyšehradu působil jako masér, později i kustod a technický vedoucí mužstva v letech 2019 a 2020. Začalo to tím, že ho oslovil agent Goran Spahič, který v Česku mimo jiné zastupoval chorvatské hráče. Předal mu obálku pro obviněného Rogoze, tehdejšího sportovního ředitele Vyšehradu, na které bylo napsáno, že je v ní 13 000 eur (zhruba 325 000 korun).

Osobně slyšel, že měly být ovlivněny čtyři zápasy (Jihlava - Vyšehrad, Třinec - Vyšehrad, Vyšehrad - Chrudim a Vyšehrad – Prostějov, před policií si vzpomněl i na výsledky). Údajné ovlivňování zápasů šlo mimo něj, o všechny záležitosti kolem rozhodčích se staral sám Rogoz. Ten rozhodčí často osobně vítal v pražském hotelu Pyramida nedaleko Strahova. Ovlivňování zápasů říkali „odpracovat“, jeden zápas měl stát kolem 150 000 korun.

Ve výpovědi zazněly i jiné „perličky“. Bejdák přiznal, jak v červenci 2019

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat
Vstoupit do diskuse
36

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud