24. dubna 2024 • 18:20

Zm*de cikánskej, řekl kouč dorostu Bohemians. Delší trest než pro Radu. Klub reaguje

Autor: paš, fej, vmn
Vstoupit do diskuse
28
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 3:0. Jasná záležitost, hosté se zvedli až v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Petr Rada má brzkého následovníka. Další výlev za hranou se objevil v zápase mezi fotbalisty dorostu Náchoda a Bohemians B. Trenér klokanů Pavel Novotný vyslal na střídačku domácích nevhodný vzkaz ve znění: „Ty zm*de cikánskej.“ Hlavní rozhodčí 60letého kouče vyloučil, situaci zaznamenala kamera. Vršovický klub v reakci prohlásil chování svého trenéra za nepřijatelné, zároveň zdůraznil, že drsná slova šla z obou stran. Disciplinárka FAČR trenéra potrestala zákazem činnosti na 10 měsíců a pokutou 10 tisíc korun. 



Trenér druholigové Dukly Petr Rada dostal za výrok „zoufalče cikánskej“ směrem k Tomáši Poláchovi, bývalému kouči brněnské Zbrojovky, trest na tři měsíce a pokutu ve výši 80 tisíc korun. Kauza vzbudila obrovský humbuk, zabývala se tím Disciplinární komise LFA, která původně vyřkla osmiměsíční distanc.

Po víkendu rezonuje českým fotbalem výrazně podobný případ. Hříšníkem je Pavel Novotný, trenér béčka Bohemians hrajícího Českou divizi dorostu ve skupině C. 

„Stop, rozhodčí! Za tohle ho vyhoď,“ zaznělo ze střídačky Náchoda během sobotního utkání za stavu 1:1. Členové realizačního týmu poukázali na Novotného nevhodné chování, jenž má na povel hráče narozené roku 2008 (16 let). 

Hlavní arbitr Radek Kalaš přerušil hru, rozběhl se k lavičkám a kouči hostů udělil červenou kartu. Do zápisu o utkání připsal odůvodnění: „Urážka domácího trenéra v nepřerušené hře s hanlivým výrazem: ty zm*de cikánskej.“ Disciplinární komise FAČR ho za to potrestala zákazem výkonu všech funkcí a pokutou 10 tisíc korun. Proti verdiktu se lze odvolat.

„Není to od něj poprvé,“ napsal deníku Sport Jan Hubka, trenér Náchoda, k němuž Novotný nadávku směroval.

Dění na hřišti zaznamenala kamera, hanlivý výrok je na videu jasně zřetelný. „Vám vadí, že vám někdo řekne tohle, jo?“ reagovala Jana Matějková, vedoucí vršovického družstva. I ona měla být terčem nadávek, tentokrát ze strany domácích.

Přesto je na záznamu slyšet, jak Novotný krátce po důvodu rozmíšky prohlásil: „Já jsem nic takovýho neřekl.“ Což lavičku Náchoda pochopitelně ještě víc namíchlo. „Jak můžete pracovat s mládeží?! Nechápu!“ zaznělo.

Zápas skončil remízou 2:2 a po závěrečném hvizdu diskuze mezi aktéry na lavičkách pokračovala. Do ní se znovu vložila Matějková.

Novotného výlev obhajovala dvěma zvláštními výroky: „My máme v týmu černochy“ a „Ježíšmarja, dneska nic nesmíme říct.“

Vedení Náchoda žádalo od Bohemians omluvu, v úterý dopoledne reakce na východ Čech ještě nedorazila. Vršovický klub pak odpoledne odpověděl na dotaz deníku Sport.

„Klub Bohemians Praha 1905 se distancuje od jakéhokoliv projevu rasismu v jakékoliv formě. Rasismu nepatří nejen na fotbalové stadiony, hřiště a jiná sportoviště, ale do společnosti jako takové vůbec. Chování, které zvolil trenér mládežnické kategorie p. Novotný při utkání v Náchodě, je naprosto nevhodné a nepřijatelné a nejvyšší vedení fotbalového klubu důrazně požádalo vedení mládežnického spolku CU Bohemians Praha o vyvození důsledků takového jednání. Trenér Novotný bude za své neuvážené jednání poškozující dobré jméno Bohemians potrestán nejen disciplinární komisí, ale také interně," stojí v prohlášení.

Vedení mládeže Bohemians přijalo trenéro vyloučení jako zasloužené, přesto vznleslo po skončení utkání námitku a zaslalo disciplinární komisi vyjádření, které dává situaci do širšího kontextu.

„Situaci předcházelo neustálé slovní napadání našich hráčů a posléze i vedoucí týmu paní Matějkové, která byla nazvána pražskou kun*ou. Výrazů ču*áci z Prahy, pražský zm*di a podobných zaznělo ze strany zástupců i hráčů také dost." Což Náchod odmítá.

Je však jasné, že český fotbal bude řešit druhý podobný případ za poslední dva měsíce. Jaký dostane trenér Novotný trest?

Kompletní vyjádření CU Bohemians Praha, z. s.

„V 51. minutě zápasu dostal p. Novotný za urážku svého kolegy zcela zaslouženě červenou kartu. Situace je popsána v zápise o utkání. Předcházelo tomu však neustálé slovní napadání našich hráčů a posléze i vedoucí týmu paní Matějkové, která byla nazvána pražskou kun*ou. Výrazů ču*áci z Prahy, pražský zm*di a podobných zaznělo ze strany zástupců i hráčů také dost.

Trenér Novotný jednal velmi neuváženě a ihned po utkání se byl kolegovi omluvit. Ten bohužel jeho omluvu po opadnutí prvotních emocí nepřijal, což nás mrzí. Celá tato událost ovšem nemá nic společného s rasismem, neboť p. Novotný má ve svém týmu hned několik hráčů jiných národností. Bylo to zkratovité jednání trenéra, který se chtěl zastat svých svěřenců a vedoucí týmu.

Chápeme, že tento výrok byl velmi nevhodný, ale kategoricky odmítáme rasistický podtext! Trenér Novotný bude potrestán nejen dle platných předpisů, ale i podle našich interních klubových nástrojů. Ne proto, že by byl rasista, ale proto, že trenér v našem klubu si podobné zkratovité jednání, i přes všechny okolní vlivy, nesmí dovolit! Pečlivě sledujeme chování našich hráčů i realizačních týmů a všichni jsou proškolení, aby podobné situace uměli ustát.

Musíme zmínit, že i předchozí zápas mezi těmito týmy hraný v Praze na podzim byl zbytečně vyhecovaný, zejména trenérem hostů, ale neměli jsme potřebu psát dopisy a situaci medializovat. Podle našich informací mají v Náchodě problémy i jiné týmy, zejména z Prahy. A téměř vždy u kategorie mladšího dorostu. V zápasech emoce planou, avšak po zápase bychom se měli umět oprostit od všech rušivých vlivů.

Asi by bylo vhodnější, aby se představitelé klubu FK Náchod prezentovali úspěchy na sportovním poli a nechtěli se „proslavit“, jak to nyní dělají. Je šílené, kolik padlo urážek na obou stranách fotbalového zápasu mladších dorostenců, ale nehledejme v tom prosím věci, které tam nejsou.“

Vstoupit do diskuse
28

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud