10. března 2023 • 20:55

Vývoj, streamy nebo psaní? Peníze z her získáte snadno, stačí se hodně snažit

Autor: Vojtěch Matušinský
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo si hraje, vydělává. No ne vždy, ale možné to je. Stačí být pracovitý, vtipný, zručný, originální nebo všechno dohromady.



Hrami se vydělávat dá, jinak by se jimi nikdo nezabýval. Tento článek by ani nevznikl, žádné hry bychom nerecenzovali a hlas PewDiePie by nás nestrašil v nočních můrách. Stačí vědět, jak na to, někde začít a po letech to máte v kapse. Nebo ne? Ve článku se spíše odlehčeně budeme zabývat různými způsoby, jak si lidé hrami vydělávají.

Jděte do vývoje

To je asi nejrozumnější způsob výdělku. Prostě hry tvořit a mít normální full-time práci. V Česku jsou velké i menší společnosti, jak studia tak vydavatelství, a do sklepa vás jen tak nestrčí. Obvykle mají dost příjemné a moderní kancly, mnohdy vybavené ping pongový stolem, protože to produktivitě vždy pomáhá. Ačkoli všeho s mírou, v jedné mé předchozí práci myslím vyhodili programátora za to, že více hrál ping pong než pracoval.

Kanceláře SCS SoftwareFoto MillerKnoll

Dostat se do herního studia je snazší, než byste čekali. Pozicí je opravdu hodně, vyjmenujme si například programátor (všeho druhu), level/game/narative/… designér či třeba tester, což je ideální vstupní pozice. Jsou tam spíše požadavky na vás jako člověka. Konkurence však bývá obrovská, ale talentovaný a hlavně motivovaný člověk se hodí vždy.

Získat kvalifikaci je pochopitelně těžké. V Česku nejsou specializované školy, jen některé specializované obory. Pro programátora vám stačí každá běžná škola, pro designera můžete zkusit módovat. Ostatně z módování mnohdy vedla cesta k vytvoření celé hry (ehm Counter-Strike) a navíc vyzkoušíte, zda by vás ta práce vůbec bavila.

Vývojáři z Creative AssemblyFoto Creative Assembly

Dále je tu marketing či PR, kde neumíte hry tvořit, ale umíte ostatní spamovat. Propagovat hru je však celkem sranda a můžete se dostat i na různé herní akce. Přežívat na levných bagetách a kávě, zatímco si vymluvíte hlasivky, není snadné. Někteří masochisti na to však jsou a jim tato pozice udělá radost.

Buďte youtuberem či streamerem

Pokud ovládáte tajemství trapného humoru, který se lidem z divného důvodu líbí, máte předpoklady pro to streamovat. Full-time to pro většinu lidí asi nebude, ale jako přivýdělek to má kde kdo. Youtube a Twitch rejžují šílené prachy a nějak si uvědomují, že mnozí tvůrci by s tím už sekli, kdyby z toho neměli desátek. Zadarmo ani kuře nestreamuje… a streamer nehrabe…

PewDiePie v celé své kráseFoto Variety

Princip si zakládá na reklamách. Youtube do a kolem vašeho videa rozvěsí reklamy. Pokud máte špinavé zuby, mohou být třeba na zubní pastu. Když je vaše video úspěšné, Youtube vám předá zlomek zisku, který díky vám nahrabal. Aby se ten zlomek zvětšil, Twitch podporuje i přímé příspěvky nebo jsou tu různé platformy jako Patreon. Ti hodně úspěšní mají i svůj merch, třeba tričko s obličejem či grafikou. Především na pokročilejších světových trzích si lze tímto způsobem vydělat opravdu masivní finanční obnosy. 

Máš-li skill, buď sportovec

Pokud umíte dobře hrát hry, aniž byste do sebe pumpovali steroidy na soustředění, mohli byste třeba být profesionálním e-sportovcem. Turnaje jsou za nemalé ceny a dobré týmy mají dokonce své sponzory. Esporty vydělávají nemalé peníze a dají se tam využít talenty všeho druhu.

Turnaj v esportuFoto Bill Elafros

Můžete mít dobrý postřeh a ničit ostatní v Counter-Strike, nebo být taktičtější a zkusit vést velké armády ve Starcraftu II. Nebo dát League of Legends či komorní Hearthstone. Ti nejlepší doslova procestují celý svět a ačkoli se Petru Čechovi nevyrovnají, na level „dělá takovou blbost a vydělává víc než já!“ se dostat mohou.

Esporty svou sledovaností ostatně lámou rekordy a na větších zápasech se dělají i testy na drogy. V Česku se do sponzorování esportů pustila například Sazka, díky čemuž i u nás dosahují vyšší úrovně. Možná předbíháme, ale časem se třeba dostanou i na Olympiádu.

Můžete o tom psát

Jestli si myslíte, že tento článek dokážete napsat lépe než já, můžete se o to pokusit. Herní novinář sahá platem mnohdy pod… vše zmíněné. Ale je to fajn práce… myslím. Dobrý přivýdělek a občas se i najíte.

Herní novináři hledají inspiraci pro další článekFoto Expres

Můžete zpracovávat tematické články, novinky z herního světa, reportáže z herních akcí či recenze. Mé vtipkování není úplně mimo, dokonce tento autor má psaní jako vedlejšák. Ale dělá to už slušných pár let, protože když máte vášeň k hernímu průmyslu, novinařina vám dá prostor se do ní ponořit.

Námezdní lovec

A nebo zkrátka hledejte příležitosti, kde to jen jde. V Japonsku třeba najali člověka, aby zabil synovu postavu ve World of Warcraft, a ten si pak šel najít práci. Ze serióznějších věcí bývá časté, že herní studia potřebují pomoct s testingem či na nějaké herně laděné akci hledají brigádníky. Arcade hry mohou hledat techniky na opravdu automatů a VR herny zase lidi na obsluhu.

South Park nerd by si taky mohl najít práci!Foto YouTube

Protože když se hledá, tak se něco najde. Ostatně nadšenci jsou vždy chtění. Herní průmysl vydělává a vy si můžete odlomit kus koláče. Je za tím hodně práce, ale s trochou štěstí se vám vyplatí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud