10. listopadu 2022 • 17:57

Recenze herních sluchátek Steelseries Arctis Nova 7 Wireless. Malé ale šikovné

Autor: Michal Maliarov
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Steelseries vyrukoval se zbrusu novou řadou herních sluchátek s přídomkem Nova a my jsme si osahali bezdrátový model Nova 7 Wireless. Je opravdu tak dobrý, jak se šušká?



Steelseries patří v redakci dlouhodobě mezi ty nejoblíbenější a sluchátka Arctis 7P mi věrně slouží už pěkně dlouhou dobu. Ačkoliv je výrobce nám tím, že se dlouho drží zajetých kolejí z hlediska designu i funkcionality, čerstvě k nám na trh dorazila nová řada sluchátek Arctis Nova, která tak trochu vybočuje z řady. 

Steelseries Arctis Nova 7 WirelessFoto CGC

My si dnes posvítíme na univerzální model nové řady Arctis Nova 7 Wireless, který připojíte tak nějak ke všemu. Kromě všestrannosti láká hlavně omlazeným designem, výborným zvukem a vysokou mírou nastavení v přiloženém softwaru Sonar Suite. Má to však několik ale. 

Klasika po liposukci

Už je to pěkně dlouhá doba, co výrobce nějak výrazně zasahoval do vzhledu svých produktů. Sluchátka Arctis už mají několik let svůj značkový minimalistický look, který se mi vždy líbil (pokud máte rádi světýlka a futuristický design, tady moc nepochodíte). Model Nova 7 Wireless, a vůbec celá nová řada, je ale rozhodně více než jen pouhým omlazením. 

Standardně rovný oválný design a konstrukce byla zredukována, vnější část sluchátek pak viditelně ufiknuta a zmenšena. To výrazně přispělo k optickému zmenšení, což platí i o náhlavním mostu. Ten je kombinací pevného kovu a látkové přesmyčky, která se opět automaticky přizpůsobí jakékoliv hlavě a nově není propletená do samotné konstrukce, ale připínací k vnitřní straně. Uživatel si tak může dokoupit různě barevné varianty a přizpůsobit si vzhled více svým chutím. 

Steelseries Arctis Nova 7 WirelessFoto CGC

Náušníky jsou jinak neuvěřitelně pohodlné, i když bychom uvítali kožené pevnější materiály, především v této vysoké cenové relaci. O kvalitu však není jinak nouze, konstrukce působí pevně, nikde nic nevrže ani neodstává. Steelseries je vysokou laťkou rozhodně znám. 

O kvalitu není jinak nouze, konstrukce působí pevně, nikde nic nevrže ani neodstává.

Ovládání je rovnoměrně rozvrženo na obě strany. Vpravo najdete tlačítko pro zapnutí, Bluetooth, USB-C port pro nabíjení a můj oblíbený chat mix pro vyvážení poměru zvuku a chatu ve hře. Nalevo se schovává regulace hlasitosti, tlačítko mikrofonu, klasický 3.5mm jack a vysouvací mikrofon. 

Steelseries Arctis Nova 7 WirelessFoto CGC

Celkově jde o velmi příjemně inovovaný design, který sází hlavně na zmenšení a odlehčení sluchátek, což vítáme. Jedinou pihou na kráse je tak hlavně slabší úchop hlavy, který není dostatečně pevný na to, abyste mohli ve hře opravdu pořádně zamávat hlavou. Na druhou stranu, kdo z vás to opravdu dělá? 

Parťák do každé nepohody

Osobně zbožňuji univerzální sluchátka a Steelseries vždy uměl nabídnout kombinaci jak všestranného připojení, tak duality, která je zachována i tady. Sluchátka nativně připojíte k PC, konzolím Playstation a Switch, stejně jako libovolnému mobilnímu telefonu, tabletu či notebooku skrze Bluetooth. Díky 3.5mm jacku je však ve výsledku připojíte naprosto k čemukoliv, jen budete muset oželet vysokou míru nastavení jako v případě PC. 

Steelseries Arctis Nova 7 WirelessFoto CGC

Druhou vychytávkou je duální připojení. To znamená, že můžete např. hrát hru na konzoli a paralelně přijmout hovor na telefonu skrze Bluetooth, aniž byste museli přepínat nebo přeskakovat mezi zdroji. Osobně jde o jednu z mých nejoblíbenějších funkcí a divím se, že ji do svých produktů nepřidává více výrobců. Například sluchátka Opus či Barracuda od Razeru by to vyloženě uvítala. 

Technické specifikace

  • Provedení: Náhlavní, uzavřená
  • Konstrukce mikrofonu: vysouvací
  • Typ připojení: Bezdrátové, Bluetooth, 3.5mm Jack
  • Frekvence: 20 Hz - 22 kHz
  • Technologie: Spatial Sound, Tempest 3D Audio
  • Velikost měniče: 40 mm
  • Cena: 4 899 Kč

Potěší také výborná výdrž, minimálně v konkurenci herních sluchátek. Na jedno nabití vám sluchátka vydrží cca 35 hodin aktivního hraní, takže jsem při tradičním nasazení cca 2-3 hodiny denně a nějaké té hudby k tomu mohl bez problémů nabíjet jednou za dva týdny, podle vytížení. Sluchátka navíc podporují také rychlé nabíjení, které vás za půl hoďky dostane na více jak 6 hodin poslechu, což je další výrazné plus a zjednodušení života. 

Přirozený zvuk, kterému chybí grády

Co si ale budeme povídat, sluchátka jsou hlavně o zvuku a Arctis Nova 7 nezklame ani zde. Musíte si ale rozmyslet, co od něj očekáváte. Sluchátka totiž umí krásně vyvážený a věrohodný zvuk, s citlivými vysokými frekvencemi, dostatečně citlivými středy i basy. Pravdou ale je, že žádná z frekvencí nijak výrazně nevyčnívá, basy nejsou dostatečně dunivé a hutné a při srovnání s dražším bratříčkem Nova Pro chybí zvuku jakási šťáva. 

Steelseries Arctis Nova 7 WirelessFoto CGC

Pro hráče je však podstatné právě skvělé vyvážení a prostorový zvuk, v tomto případě jak Spatial Audio na PC, tak Tempest 3D Audio na konzoli Playstation 5. Díky tomu krásně uslyšíte jednotlivé zvuky a tóny, takže jsem si skvěle poradil v Call of Duty Warzone či Apex Legends, slyšel jsem prostorový pohyb nepřátel a dokázal odhadnout vzdálenost, aniž by mi utrhly bubínky výbuchy či svištící kulky kolem uší. Osobně mám ale rád trochu hutnější, dunivější zvuk a tady mi to jednoduše chybělo. Velmi mě potěšil vysouvací mikrofon, který je již tradičně velmi kvalitní a kolegové neměli žádný problém mě slyšet i v hlučnějším prostředí kanceláří díky softwarovému potlačení hluku. 

Velmi mě potěšil vysouvací mikrofon, který je již tradičně velmi kvalitní a kolegové neměli žádný problém mě slyšet i v hlučnějším prostředí.

Kde však Nova 7 Wireless vyniká je softwarová podpora. Kromě klasického Enginu, přítomného u většiny produktů výrobce, tu totiž Steelseries vyrukoval ještě se Sonar Audio Software Suite, který je k dispozici na PC. V něm si lze nastavit nejen tradiční serepetičky jako hlasitost, ClearCast potlačení hluku pro mikrofon či základní ekvalizér. Můžete jít mnohem více do hloubky, nastavit si jednotlivé křivky frekvencí, chat mix, vyvážení obou kanálů a spoustu dalšího. 

Právě to posouvá sluchátka od “pěkně vyvážený zvuk” do kategorie “takový zvuk, jaký si sám udělám”, což rozhodně pomáhá výsledné kvalitě. Každý má totiž rád něco jiného a díky takové úrovni nastavení si najde své naprosto každý. Jen škoda těch slabších basů. 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud