21. února 2023 • 09:38

Recenze hry Hogwarts Legacy. Jde to i bez Harryho

Autor: Ladislav Novák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čekání se vyplatilo, tenhle výlet do Bradavic je nezapomenutelný.



Videohry vzniklé na základě knižní, respektive filmové předlohy to nikdy neměly úplně jednoduché. A zkušenost nám navíc ukazuje, že ani ty výsledky nebyly pokaždé zrovna ohromující. Fanouškovská obec je zkrátka náročná skupina, která přijímá jakékoli změny s velkými obtížemi. Vývojáři jsou tak při tvorbě nových her ze známých světů postaveni před řadu nelehkých otázek a tím nejzásadnějším problémem je vždy nalézt balanc. Balanc mezi věrností a nápaditostí, autenticitou a originalitou. A všem je určitě jasné, že v případě světa J.K.Rowlingové to byl úkol zatraceně obtížný.

Těžká výzva

Nutno podotknout, že nalezení zmiňovaného balancu nebyl jediný problém, se kterým se vývojáři ze Avalanche Software museli potýkat. Mimo tradiční vývojářské problémy se totiž museli a pravděpodobně i nadále budou muset vypořádat s nemalou skupinou odpůrců autorky kouzelnického světa, již zmiňované J.K.Rowlingové, která si někdy nevidí tak úplně do pusy. Tomuto problému jsme věnovali jiný článek, proto na tomto místě zaostříme pouze na recenzi Hogwarts Legacy. Silně exponovanému titulu a víceméně jednomu z nejočekávanějších v roce 2023.

Hogwarts LegacyFoto Ladislav Novák/Hogwarts Legacy

Těch důvodů je pochopitelně několik, tím nejzásadnějším je ovšem masová popularita tohoto kouzelnického světa. Sami vývojáři se rozhodli zasadit příběh do období cca 100 let před tím, než obrýlený Harry Potter vůbec vstoupil do Bradavic. A jednalo se o rozhodnutí správné. Jednak tak nedali fanouškům příliš mnoho prostoru pro kritiku za případné ohnutí příběhu, a navíc získali mnoho prostoru pro vyprávění toho vlastního. Proč se totiž nechat zbytečně svazovat a riskovat negativní přijetí, když si lze propůjčit pouze licenci na tento krásný bohatý svět. V takovém prostředí je pak radost odvyprávět vlastní příběh, který sice bude zapadat do celkového kontextu J.K.Rowlingové, přesto však bude maximálně originální a nový. Právě v tomto ohledu lze spatřovat první výrazný krok k úspěšnému nalezení balancu, který jsme zmiňovali v úvodu.

Nepotkáte zde známé postavy, Hogwarts Legacy je však plné odkazů a pomrknutí po knižní předloze

Výsledkem je tak vyvážená, a hlavně zábavná akční RPG záležitost odehrávající se v perfektně zpracovaném světě, který působí důvěrně známě, přesto však nabízí mnoho překvapení. Nepotkáte zde známé postavy, Hogwarts Legacy je však plné odkazů a pomrknutí po knižní předloze. Jste v Bradavicích a cítíte to. Vše začíná vytvořením vlastní postavy, jak jsme už u RPG záležitostí zvyklí. Možností v tomto ohledu není příliš, ale pro potřeby intenzivního zážitku jsou naprosto dostačují. Následně se už s vytvořenou postavou přesouváme do kouzelnického světa.

Učit se, učit se, učit se

Vývojáři hru celkem netradičně rozdělili na dvě velké části. V té první se budete seznamovat s chodem Bradavic, budete se svým kouzelníčkem v pátém ročníku absolvovat intenzivní výuku, trénovat kouzla, zdokonalovat se, poznávat tajemství výroby lektvarů, létat na koštěti a poznávat okolí školy jako takové. Dalo by se hovořit o masivním zábavném tutoriálu, který formou hlavních či vedlejších questů seznámí hráče se všemi mechanikami. Popravdě jde snad o ten nejkomplexnější úvod do hry, který jsme kdy v herní branži mohli vidět. Na ploše cca 8 herních hodin si zkrátka osaháte všechno, co hra může nabídnout. Postupně se však zároveň otevírá celý herní svět, ve kterém lze aplikovat veškeré nabité zkušenosti.

Hogwarts LegacyFoto Ladislav Novák/Hogwarts Legacy

A je toho všeho opravdu mnoho. Jednou z nejsilnějších zbraní Hogwarts Legacy je samotné dávkování obsahu, které se ve srovnání s jinými hrami jeví jako dokonale promyšlené a hlavně zábavné. Vývojáři na hráče neustále chrlí nová kouzla, nové možnosti, jak se vypořádat s výzvami, jak cestovat po světě a řešit množství zapeklitých hádanek. V momentě, kdy máte pocit, že už umíte vše, přijde další překvapivý moment, který dokáže změnit ráz celé hratelnosti.

Velkou pochvalu zaslouží rovněž ohromující kouzelnický svět, který vtáhne jak fanoušky série, tak úplné nováčky. Všechna ta notoricky známá místa jako je samotná škola, Prasinky, Zapovězený les, Komnata nejvyšší potřeby…Pastva pro oči a nezapomenutelný zážitek. Svět je živoucí, pestrý, uvěřitelný a stále v pohybu. V některých momentech stačí jen tak vypnout a relaxovat pobíháním a objevováním. A že těch míst k průzkumu je skutečně mnoho. Otevřený svět totiž mimo řady questů nabízí nejrůznější výzvy, které bychom u RPG takových rozměrů očekávali.

Hogwarts LegacyFoto Ladislav Novák/Hogwarts Legacy

Jsou zde skryté komnaty s poklady, lze osvobozovat tábory, sbírat vzácné suroviny, bojovat v arénách, lovit fantastická zvířata apod. Po čase se však i tyto aktivity díky své omezené míře nápaditosti začnou tak trochu zajídat. Tím největším tahákem jsou pochopitelně hlavní či vedlejší questy a nesmíme zapomínat ani na nejrůznější výzvy profesorů apod. V tomto světě se rozhodně nudit nebudete. Připraven je i bohatý mimo herní, encyklopedický obsah, bestiáře, záznamy z procestovaných míst apod. Sběratelé a milovníci kompletování všeho možného si rozhodně přijdou na své.

Avada Kedavra a další

Ta pravá zábava ovšem přichází v podobě komplexnosti RPG systému. Ten sice není nikterak hluboký, alespoň tedy ve srovnání např. s Elden Ring, i tak ovšem poskytuje obrovskou porci zábavy. Základem je klasický level postavy. Hlavního hrdinu/hrdinku lze oblékat dle libosti, přidělovat talentové body do vybraných kategorií (temná magie, jádro, stealth apod.), upgradovat své vybavení apod. Hogwarts Legacy nezachází do hloubky, ale spíše do šířky. Popravdě je těch možností někdy až tolik, že působí zprvu trochu nepřehledně. V kombinaci s nutností vytvářet si vlastní lektvary, pěstovat rostliny ze semínek apod. jde často o zdlouhavé procesy, které však hra umí náležitě odměňovat. Osobně jsem však lektvary víceméně ignoroval.

Hogwarts LegacyFoto Ladislav Novák/Hogwarts Legacy

Vrcholem je potom maximálně responzivní a úchvatný soubojový systém, který je sice díky množství dostupných kouzel náročnější, ale o to zábavnější. Vývojáři nedávného provaru Forspoken by se měli učit, jak do hry zapracovat kouzelnickou hůlku.

Vrcholem je potom maximálně responzivní a úchvatný soubojový systém, který je sice díky množství dostupných kouzel náročnější, ale o to zábavnější

Takhle pestrý, dynamický a variabilní boj jsme v RPG titulu dlouho neměli. Samozřejmě nemůžeme srovnávat s kousky od From Software, zde se ale bavíme o vybalancování mezi zábavou a efektivností. A v tomto ohledu Hogwarts Legacy dominuje.

Hogwarts LegacyFoto Ladislav Novák/Hogwarts Legacy

Příjemným překvapením je i technická stránka hry, která i v takto velkém měřítku nemá výraznější trhliny. Titul jsme recenzovali na konzoli PS5 a nesetkali jsme se s žádnými výraznějšími problémy. Menší výtky můžou směřovat k občasným načítacím obrazovkám při otevírání dveří, či nevzhledným kolizím objektů, zejména potom oblečení, celkově je však hra stabilní a ve velmi dobrém stavu. Příjemným překvapením je také nadstandardní nabídka grafických režimů, ze kterých si musí vybrat snad každý. Jsou zde režimy směřované na výkon, balanc, Ray Tracing, kvalitu či určité přechodové stupně. Po grafické stránce není Hogwarts Legacy úplně oslňujícím titulem, vše však vynahrazuje smysl pro detail a velkolepý svět.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud