Jan Pikous
14. října 2017 • 21:51

V 16 v první lajně s Nedorostem. Nechci to kazit, směje se talent Motoru

Autor: Jan Pikous
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Věkově patří do staršího dorostu. Ještě poslední zářijový den byl u výhry juniorky Motoru nad Spartou. O čtyři dni později už ale Matěj Toman debutoval mezi dospělými, když Budějovice v první lize porazily Třebíč. Před domácím zápasem s Přerovem pak dostal šestnáctiletý útočník stručnou a jasnou zprávu - Hraješ. V první lajně.



Budějovický Motor vstoupil do sezony s poměrně úzkým kádrem, který navíc dále limitují zranění především v útočných řadách. Proto se trenéři na začátku října rozhodli na centru čtvrté lajny zkusit šestnáctiletého Matěje Tomana.

Ten se šance zhostil na výbornou a další tři duely strávil dokonce o řadu výše, na ledě talentovaný forvard dostal kolem dvanácti minut. V sobotu odpoledne se pak více než pět a půl tisíce příznivců v Budvar Aréně dozvědělo překvapivou novinu - Tomanovo místo bylo v první lajně, po boku Václava Nedorosta a Miloslava Čermáka.

"Když jsem to dozvěděl, byl to neskutečný pocit. Hned jsem si promítal v hlavě, jak to bude na ledě s takovými hráči vypadat. Bohužel jsem nevstřelil gól, moc jsem si to ale užil a a doufám, že jsem podal dobrý výkon," usmíval se po utkání benjamínek budějovického mužstva.

Dle Martina Štrby, jenž mužstvo do zápasu po nečekaném odvolání Antonína Stavjani vedl, určitě ano. "Předvedl fantastický výkon, dobře pracoval s Vencou i s Čermim, vyhověli si. Můžu o Matějovi mluvit jenom v superlativech," rozplýval se prozatímní šéf střídačky.

Splněný dětský sen


Už samotný fakt, že si může zahrát za A mužstvo, byl přitom pro českobudějovického odchovance splněným snem. "Když jsem se dozvěděl, že mě nominovali k prvnímu zápasu, bylo to neskutečné. Odmala jsem chodil s rodiči na hokej jako divák a teď si můžu zahrát se skvělými hráči, před úžasnými fanoušky."

Když se Matěj Toman narodil, bylo Václavu Nedorostovi devatenáct let. V sobotu si však ti dva byli více než solidními partnery v první útočné řadě. "Venca i ostatní kluci mi kladli na srdce hlavně to, ať se nebojím hrát s pukem, ať nemám strach, že něco zkazím a užiju si to," líčil šestnáctiletý forvard.

Na otázku, zda přítomnost zkušených a úspěšných parťáků člověku spíše dává klid, protože jsou na ledě, kdyby hořelo, nebo ho naopak nutí ještě k větší odpovědnosti, přitom mladý hráč jasnou odpověď nemá.

"Je to tak napůl. Kluci se ke mně od samého začátku chovají naprosto v pohodě, takže se můžu cítit dobře, na druhou stranu jim to samozřejmě nechci na ledě kazit, takže mě to trochu svazuje. Dneska to ale snad bylo dobrý," zubil se po suverénní budějovické výhře nad Přerovem.

Z míry ho nevyvedlo ani to, že musel svůj obvyklý post centra přenechat právě Nedorostovi - a sám se přesunul na levé křídlo. "Osobně radši hraju na centru, ale ani křídlo mi nevadí. Venca je zkušený, trenér asi chtěl, aby to měl pohlídané z pozice centra a mě dal na křídlo, abych pořádně jezdil a vyháněl obránce," vysvětloval po utkání Toman.

Při zemi ho budou držet rodiče


Na ledě přitom po boku zkušených kolegů strávil šikovný útočník přes dvacet minut, během kterých se prezentoval aktivním, solidním výkonem. I přes působivých prvních deset dnů v kádru áčka ale zůstává mladý talent nohama na zemi.

"Stále jsem právoplatný hráč juniorky, počítám s tím, že budu ještě hrát za ni i za starší dorost. Jsem moc rád, že tady dostávám šanci a když přijdou další příležitosti, budu jenom rád."

Nasazení mladičkého hráče mezi největší budějovické hvězdy a jeho parádní představení vyvolalo mezi fanoušky pochopitelně pozitivní ohlas, Toman však i případné zvýšení zájmu veřejnosti o jeho osobu hodnotí střízlivě.

"Myslím, že je to tím, že jsem tak mladý, takže lidi pro mě mají pochopení, když se mi něco nepovede. Když se pak naopak něco vydaří, tak to ocení dvakrát tolik. Tohle ale samozřejmě nebude platit pořád, takže když tady budu dál, musím své výkony postupně zlepšovat."

Zatím to tedy nevypadá, že by mu působivá cesta do sestavy jednoho z hlavních favoritů druhé nejvyšší soutěže stoupla do hlavy. A pokud by se tak náhodou stalo, rodiče by to tak nenechali. "Na hrušce určitě nejsem, a kdyby k tomu došlo, mamka s taťkou jsou takoví, že by mě určitě zpražili a posadili zpátky na zem," usmívá se Toman.



Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud