Jan Pikous
26. října 2017 • 10:22

Budějovice jsou jako Kalifornie, směje se Rob. Tátu na střídačce nevnímá

Autor: Jan Pikous
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Patřil mezi hlavní tahouny Motoru v posledních letech. Po uplynulé sezoně si ho však vyhlédl Vladimír Růžička a Luboš Rob zamířil do Chomutova. Do kádru Pirátů se ale budějovický odchovanec neprosadil a poslední dva měsíce strávil v dresu Kadaně, kde zažíval těžké časy na ledě i mimo něj. Teď je ale talentovaný útočník zpátky doma.



Březen letošního roku, první barážové utkání mezi Motorem a Pardubicemi. Do konce třetí třetiny zbývá necelá minuta, skóre je 1:1 a fanoušci se pomalu chystají na prodloužení. V tom ale Luboš Rob dostává puk od obránce Pavlina a neuvěřitelnou ranou z ostrého úhlu zajišťuje Českým Budějovicím tři cenné body. 

„Zrovna nedávno jsem na ten gól narazil. Byla to velká euforie, rozhodnout minutu před koncem, porazit extraligový tým. Myslím, že bych kdybych dostal dvacet puků, tak to takhle trefím možná jednou,“ usmívá se mladý forvard při vzpomínce na barážové vítězství.

Pardubice - České Budějovice: Konec euforie! Luboš Rob vstřelil vítězný gól, 1:2
Video se připravuje ...

Po sezoně, v níž se nakonec Motoru do extraligy postoupit nepodařilo, o šikovného útočníka projevil zájem Chomutov – a Rob poprvé v kariéře změnil působiště. Do kádru Vladimíra Růžičky se však natrvalo nepropracoval. „Ze začátku jsem tam trochu plaval v systému. Když jsem se do toho dostal, tak už trenér sázel na jinou sestavu, které se dařilo a Piráti byli asi deset kol první.“

Sám v Kadani

Letní posila tak byla z ambiciózního Chomutova, který v minulé sezoně bojoval o finálovou účast v extralize, poslána do Kadaně - dlouhodobě jednoho z nejhorších týmů WSM ligy. „Nezvládal jsem to tam. Byli jsme beznadějně poslední a mě každá prohra tlačila psychicky dolů. Navíc jsem tam byl úplně sám a pro člověka zvyklého na jižní Čechy je sever hodně specifický,“ vysvětluje Rob.

Kromě hraní u dna druhé nejvyšší soutěže si tak musel zvykat i na jiné životní podmínky, než nabízí České Budějovice. „V Chomutově mi říkali, že je to Kalifornie Čech. Hezké prostředí, příroda, ještě na první ligu skvělý tým a diváci. Když pak člověk na severu vidí ty rozkopané doly, říká si, co to je,“ usmívá se jihočeský rodák.

„Každý kraj má nějaká specifika. Místní jsou na to zvyklí, narodili se tam, tak to tak neberou. Pro mě to ale byla velká změna. Měl jsem nějaké body, ale když je mužstvo poslední, člověk to moc neřeší. Odpoledne jsem koukal do zdi a přemýšlel co s tím,“ líčí své působení v Kadani Rob.

Před pár dny přišlo záchranné lano. Motor hledal posilu na pozici středního útočníka a volba padla právě na Luboše Roba, který se tak po necelém půlroce vrátil domů. Dnes si odbyl svou premiéru v utkání s Benátkami, který i přes nepříznivý průběžný stav Motor dokázal vyhrát 5:2.

Nervozitu spojenou s ostře sledovanou obnovenou premiérou v dresu mateřského klubu si během utkání Rob nepřipouštěl. „Před zápasem to na mě trochu dolehlo, jak jsem ale vstoupil na led, tak to bylo dobrý. První třetina nás zaskočila, když jsme dostali dva góly. Pak jsme se ale trošku uklidnili a třetí třetinu odehráli dobře.“

Měl jsem střílet dřív

Mladému útočníkovi se dokonce při návratu na domácí led podařilo vstřelit branku – bohužel pro Motor ale kotouč za gólmanova záda prošel až po siréně, která oznamovala konec první třetiny. 

„Když Zdenda Kutlák přebíral kotouč za bránou, věděl jsem, že zbývá asi deset vteřin. Šteloval jsem si to, měl jsem ale střílet tak o dvě vteřiny dřív,“ věděl Rob po utkání, ve kterém měl ale na hokejce i dost šancí, po nichž puk v brance neskončil.

„Měl jsem tak šest gólovek, chyběl ale větší klid v zakončení. Na druhou stranu Venca dal hattrick a je jedno, kdo dá gól,“ ocenil Rob tříbrankový počin svého spoluhráče z první lajny Václava Nedorosta.

S tátou do kontaktu nepřišli

Kromě návratu do známého prostředí je pro dvaadvacetiletého hráče staronové působiště zajímavé i z hlediska personálního obsazení střídačky. Asistentem nového kouče Motoru Mariana Jelínka se totiž stal Luboš Rob starší, ikona jihočeského hokeje a pochopitelně i Robův otec. 

Jeho přítomnost však junior příliš neřešil. „Myslel jsem, že to budu vnímat víc, ale tím, že má táta na starosti obránce a útočníky pan Jelínek, tak jsme tolik do kontaktu nepřišli.“ Případnou hokejovou diskusi doma po utkání však Rob mladší nevyloučil. „Je to první zápas, tak mi možná něco řekne,“ usmíval se mladý útočník.

Ještě minulý týden hrál za beznadějně poslední Kadaň, nyní je centrem elitní formace ve městě, kde chodí na hokej šest tisíc lidí. A které touží po návratu do extraligy, což si Luboš Rob uvědomuje. „Znám to tu dobře a jsem rád, že lidi pořád chodí. Zpět domů jsem se těšil a udělám vše proto, aby tahle moje obnovená premiéra dopadla dobře.“

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud