3. března 2020 • 10:02

Žumpa! Dopita v Porubě tvrdě pálil do sudích: Ovlivněné utkání!

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Černé pondělí. Hokejový Vsetín ve 26. kole nadstavby Chance ligy ztratil v Porubě šanci na druhé místo. Definitivně, těsná porážka mu stávajících 96 bodů nevylepšila, Přerovu (104 bodů) a především suverénovi z Českých Budějovic (147 bodů) tak může maximálně zatleskat. Anebo se vrtat v pondělním neúspěchu, kouč Jiří Dopita tak učinil, o viníkovi měl jasno hned...



Sehrála snad roli mizerná první třetina, kterou do 15. minuty orámovaly branky domácích borců Jana Káni, Marka Špačka a Jiřího Brodka, a Poruba měla díky nim pohodlný náskok? Z části také, vsetínská klubová legenda ale sepsula především sudí.

"Je šílené, jak dokážou dva lidi, respektive čtyři, ovlivnit celý zápas. Oni by měli hokeji udávat nějakou tvář. Ale jestli budou pískat tímto stylem, tak se český hokej nikam nepohne. Nikam. To byla ukázka, jak si dva lidé dělají na ledě, co chtějí. Vůbec nerespektují nějaký hokej, nějaké zákony, nějaké fauly. Vymýšlejí si tresty a naopak nepískají, co mají. Prostě ovlivněné utkání," přinesl klubový web Vsetína Dopitovo hodnocení utkání.

Optikou všech týmů první ligy hrál Vsetín za 56 utkání 252 oslabení, což je řadí na sedmé místo Chance ligy. Nejvylučovanějším týmem jsou z 260 oslabeními Piráti Chomutov a Trhači Kadaň.

Ale zpět do Poruby. Duel řídili mladí arbitři Tomáš Cabák s Jakubem Koziolem, na čarách jim pomáhali Karel Lukš s Milanem Gančarčíkem. Na obou stranách padlo sedm menších trestů, přesilové hry ale ani jeden mančaft nevyužil, domácí Jan Hudeček v emotivní závěrečné třetině vyfasoval desítku. Olympijský vítěz z Nagana a trojnásobný mistr světa, který se Vsetínem získal šest mistrovských titulů, ale měl za to, že poměr vyloučeních měl být úplně jiný.

"To není hokej, to je sumo! Samá držení. Někdo jde dvakrát ven a dost, pak jde zase soupeř. Takhle si rozhodčí korigují utkání, aby byla vyloučení 6:5 nebo 8:7 místo toho, aby bylo 14:2. Když si vezmu naše vyloučení, tak oni museli mít tak o deset trestů více. To není nic proti Porubě. To je věc rozhodčích, kteří udávají ráz českého hokeje," zakončil svou kritiku Dopita.

Trenér Poruby František Výborný pruhované muže narozdíl od Dopity neřešil.  "I když jsme vedli 3:0 a později 3:1, tak jsme občas vypadávali ze systému. Až ve třetím dějství, kdy už nám šlo o krk, jsme začali hrát takticky dobře a měli jsme z toho i příležitosti. Před třetí třetinou jsme věděli, že to soupeř bude chtít urvat, tak jsem říkal klukům, že se teď ukáže, jaký máme charakter. Potěšilo mě, že to zvládli. Pro nás je to velice cenné vítězství. Už když jsme hráli na Lapači, tak jsem Vsetín chválil. Mají parádní mužstvo a myslím, že můžou jít výš," ocenil rivala legendární matador, který dovedl Spartu ke třem extraligovým titulům.

Utkání hrané před 854 diváky vyhrály v RT TORAX Areně domácí těsně 3:2, za hosty snižovali Březina a Kucharczyk. V zajímavém 26. Nadstavbovém kole kromě Dopitova výlevu zaujala i rekordní výhra vedoucího Motoru České Budějovice, který rozdrtil Slavii 12:1. Čtyři branky a jednu asistenci si v dresu Motoru připsal Adam Raška, rovněž pět bodů za dva góly a tři přihrávky zaznamenal Zdeněk Doležal. Jihočeši už vedou před druhým Přerovem o 43 bodů.

Do startu čtvrtfinále předkola play off zbývají odehrát dva duely.

Kompletní hodnocení Jiřího Dopity

"S naším výkonem jsem celkem spokojený, ale ta žumpa... Je šílené, jak dokážou dva lidi, respektive čtyři, ovlivnit celý zápas. Oni by měli hokeji udávat nějakou tvář. Ale jestli budou pískat tímto stylem, tak se český hokej nikam nepohne. Nikam. To byla ukázka, jak si dva lidé dělají na ledě, co chtějí. Vůbec nerespektují nějaký hokej, nějaké zákony, nějaké fauly. Vymýšlejí si tresty a naopak nepískají, co mají. Prostě ovlivněné utkání. Měli by pískat to, co vidí. Už jsem se setkal s tím, že soupeř byl vyloučen dvakrát, tak teď budete vy. Pokud bude český hokej směřovat tímto stylem, tak se nikam nemůžeme posunout. Nechci srážet Porubu, ale my jsme hokejovější mančaft, snažíme se hrát hokej. Pokud budou proti nám takhle hrát, tak si budou myslet, jak hrají dobře, ale bohužel obrázek českého hokeje bude přesně takový, jaký je. To není hokej, to je sumo! Samá držení. Chceme, aby se náš hokej někam posouval, byl útočnější a pro fanoušky zajímavější, ale tímto stylem to prostě nejde. Někdo jde dvakrát ven a dost, pak jde zase soupeř. Takhle si rozhodčí korigují utkání, aby byla vyloučení 6:5 nebo 8:7 místo toho, aby bylo 14:2. Když si vezmu naše vyloučení, tak oni museli mít tak o deset trestů více. To není nic proti Porubě. To je věc rozhodčích, kteří udávají ráz českého hokeje."

Vsetínský kouč Jiří Dopita vysvětluje svým hráčům taktiku
Vsetínský kouč Jiří Dopita vysvětluje svým hráčům taktiku

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud