7. října 2009 • 17:06

Červenka baví tribuny: Bude nástupcem Jágra?

Autor: INT, val
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slávistický útočník Roman Červenka předvádí hokej, který česká extraliga už dlouho neviděla. Po 13 zápasech má na kontě 24 bodů a suveréně kraluje celé soutěži. Našel se konečně nástupce "nepřekonatelného" Jaromíra Jágra?



Čistě statisticky bychom museli říci nikoliv, protože v juniorech Jágr zaznamenal za Kladno ve 135 zápasech úctyhodných 265 bodů (157 branek). To statistiky Červenky jsou z juniorské soutěže o poznání skromnější (93 zápasů a 94 bodů).

Na druhou stranu odchovanec Slavie nastupoval souběžně v druhé lize za Havlíčkův Brod a poté i v 1.lize v Hradci Králové a Ústí and Labem. Zde sice nijak výrazně nezářil, ale získal cenné zkušenosti.

V první celé sezóně v A-týmu odehrál Červenka pod koučem Vladimírem Růžičkou 57 utkání a připsal si 16 bodů. Jágr na Kladně v první celé sezóně odehrál 39 zápasů a na kontě měl o dva body více.

V následujícím ročníku, tedy posledním pro Jaromíra Jágra v Evropě, kladenský talent v 51 zápasech zaznamenal 60 bodů (30 branek). Červenka odehrál 55 utkání a na konci sezóny měl 38 kanadských bodů za 23 branek a 15 asistencí.

Jenže loni jakoby se v životě Romana Červenky všechno obrátilo na ruby. Slávistický útočník zářil po boku Bednáře a českou nejvyšší soutěž si totálně podmanil. Výsledkem bylo 69 zápasů, parádních 83 bodů a z toho 41 branek!

To Jágr si první sezónu za oceánem zvykal na úplně jiný hokej a jeho celkový příspěvek pro tučňáky z Pittsburghu byl ve 104 utkáních 70 bodů a zisk Stanley Cupu.

A letošní sezóna v podání elitního útočníka Slavie?

Nevěřilo se mu, protože jeho parťák z útoku odešel, ale Červenka všem kritikům zavřel ústa. Vletěl do sézony stylem, který v současném hokeji dokáže snad pouze trio borců z NHL Alexander Ovečkin, Jevgenij Malkin a Sidney Crosby.

Pochopitelně se kvalita soutěží nedá srovnávat, ale pokud Červenka bude nadále pokračovat v těchto fantastických výkonech, tak nejen že pokoří hranici 40 branek v extralize, ale nejspíše se podívá i na olympiádu do Vancouveru, kde si bude moci zahrát právě s již pomalu se loučícím Jaromírem Jágrem.

Že by na olympijském turnaji došlo k symbolickému střídání na hokejovém trůnu? Našel se nástupce za Jaromíra Jágra?

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud