9. září 2010 • 11:56

Ve Vsetíně řádili fanoušci, zápas se nedohrál

Autor: zet, koš, pan
Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Rvačky v ochozech. Na hrací ploše dělobuchy, světlice. A nad ledem štiplavý pach slzného plynu. Včerejší druholigový duel na vsetínském Lapači mezi domácí partou a hosty z Havířova se nedohrál. Rozhodčí jej přerušili za stavu 2:3 na začátku třetí třetiny. O osudu duelu i sankcích za nevídanou atmosféru zápasu se bude rozhodovat v nejbližších dnech.



Vše „vybuchlo“ o přestávce po druhé třetině. I když doutnák hořel už od začátku. Do Vsetína přijely asi tři autobusy havířovských fanoušků. Totiž fanoušků…

„Tohle byla zvěř,“ rozohnil se jeden z návštěvníků duelu. „Měla to být velká sláva, vstup do nové sezony. A ještě se soupeřem, který hrával extraligu. Všichni se těšili na parádní zápas a pak se stane tohle,“ dodal vsetínský fanoušek Václav, který si však nepřál zveřejnit celé jméno.

Podle informací z policejní zprávy přijela na vsetínský stadion skupina příznivců fotbalového Baníku Ostrava, kteří se následně přidali k fanouškům havířovského klubu.

Co se tedy včera na Lapači stalo? Havířovská skupinka podporovaná právě fanoušky z Ostravy vyprovokovala o pauze před třetím dějstvím potyčku. Na led pak létaly světlice, dělobuchy a v ochozech to vřelo. Vše obaloval jako šedá mlha zápach slzného plynu.

Podívejte se, co se dělo ve Vsetíně po zápase:

Výtržnosti havířovských fanoušků s podporou baníkovců ve Vsetíně
Video se připravuje ...


„Stalo se to mezi druhou a třetí třetinou, ale nevím, jak se to přesně seběhlo, protože jsme byli v šatně,“ řekl včera Sportu Juraj Jurík, kouč vsetínského mužstva. „Když jsme přišli na led ke třetí třetině, byl na stadionu dým a hráči říkali, že na jedné straně hřiště je cítit slzák a nedá se tam dýchat,“ dodal bývalý extraligový útočník.

"Všichni věděli 14 dní dopředu, že to bude rizikový zápas. Měly se dělat důslednější kontroly," diví se havířovský manažer Martin Potočný.

Třetí třetina se sice začala hrát, ale za chvíli byli hráči rozhodčími odveleni do šaten. „Vrátili jsme se zhruba za patnáct minut na led. Tentokrát ale v hale létaly světlice a dělobuchy. Rozhodčí tak po dohodě s oběma kapitány zápas ukončil,“ pokrčil rameny Jurík.

V takovém prostředí se těžko dalo pokračovat v soutěžním utkání. Navíc se v ochozech schylovalo k pořádné rvačce.

Podívejte se na reportáž TV NOVA ze Vsetína (začíná po deseti vteřinách):


„O bitce mezi fanoušky ale nic nevím. Jak říkám, byli jsme v šatně, a když jsme přišli, moc toho vidět nebylo. Ani s dýcháním to nebylo slavné, připadal jsem si jak někde v prádelně,“ dodal vsetínský kouč.

Nyní se bude řešit, co s nedohraným zápasem. „Nejspíš se toho chopí disciplinárka a ta rozhodne,“ nadhodil Jurík. I přestože podle informací Sportu stojí za nepokoji havířovská část publika, největší „flastr“ nejspíš schytá domácí oddíl. Pořadatelská služba situaci v ochozech zle nezvládla.

„Je jednoduché všechno svést na pořadatelskou službu, ačkoliv ta zápas do jisté míry podcenila,“ přiznal fanoušek Václav. Ovšem dodal pregnantní vysvětlení: „Ale dá se vůbec připravit na takovou zvěř, jako byli ostravsko-polští fotbaloví rowdies, kteří se přijeli pouze poprat? Podle mě ne! To, co vyváděli oni, nepřevdedl na Lapči nikdy, ani za dob extraligy žádný fanouškovský tábor.“

Vyjádření Stanislava Pavelce, jednatele VHK
„Včerejší utkání pro mne byl obrovský šok. Dopadlo to tak, že jsem musel odložit oblek a jít bránit zájmy klubu. Byl jsem totiž sám napaden maskovanou skupinou. Nešlo ani o fanoušky, ani chuligány, to byly přímo bojové skupiny, které se k nám přijely porvat. Počkáme, až zasedne disciplinární komise a uvidíme, jak se k celé situaci vyjádří.

Možných scénářů je několik. Utkání může být dohráno, může být celé opakováno a existuje i možnost, že prohrajeme kontumačně. Máme všechno natočeno, video poskytneme v případě potřeby disciplinární komisi.

Doufám jen, že nerozhodne tak, že na konci soutěže bude mít Havířov všechny body. Je brzo na to, abychom se k tomu konkrétně vyjadřovali, to všechno přijde. Každopádně uděláme vše pro to, aby se nic takového už neopakovalo.

Nevylučuji ani to opatření, že by minimálně havířovští fanoušci měli na naše zápasy vstup zakázán. Já naše fanoušky musím ochránit a také je ochráním. Vzhledem k tomu, že jsem byl přímým účastníkem incidentu, budu o to tvrději v tomto směru postupovat. Věřím, že lidé, kteří byli na utkání přítomni, to pochopí a budou souhlasit s tím, co nastane.“
Vstoupit do diskuse
8


Články odjinud


Články odjinud