Pavel Bárta
22. července 2020 • 14:34

KHL brzdí virus! Ohnisko vzniklo v Omsku, řeší se i týmy a program

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Většině klubů KHL skončila dovolená, hráči se vrhli do přípravy na ledě. Ta však v některých týmech zase brzy skončila. Ruskou ligu dusí koronavirus. Největší ohnisko vzniklo v Omsku. Pozitivní test na COVID-19 mělo dvacet hráčů a členů realizačního týmu. Sedm nakažených má CSKA Moskva, třináct Spartak, další hlásí i nižší soutěž VHL.



Pohroma opět zasahuje. V Rusku se přitom situace začala zlepšovat, nicméně po návratu do práce se pár desítek nových případů prokázalo i mezi hokejisty. Kvůli viru ruské celky už dřív rušily účasti na turnajích v cizině, v ohrožení jsou například České hokejové hry, které byly kvůli epidemii přeloženy z dubna na konec srpna. Stále není jasné, zda ruská sborná může přicestovat, stejně jako Švédové. V KHL nemoc brzdí přípravu.

Infikovaní hráči jsou v karanténě a mávají fanouškům na sociálních sítích, zdraví hokejisté trénují, mediální oddělení klubů zveřejňují optimistické fotografie z ledu a posiloven, kam se vrátil život. To vše na pozadí nejistoty, která trvá, i když neděsí jako v počátcích pandemie.

Ani nové případy už tolik neznepokojují. Už 13. července prezident KHL Alexej Morozov oznámil, že se infekce objevila v Novgorodu a Čerepovci. CSKA Moskva v úterý oznámil sedm pozitivních testů. Třináct nakažených se vyskytlo ve Spartaku. Klub vzhledem k masivnímu nárůstu ohlásil přerušení přípravy. Obránce Andrej Zubarev pověsil na Instagram příspěvek o zápalu plic, do médií prosákla i další jména - Sergej Šumakov z Omsku a Ivan Tělegin z CSKA.

Příprava Omsku začala a po pár dnech se zase rychle přerušila. Důvod? Dvacet případů COVID-19
Příprava Omsku začala a po pár dnech se zase rychle přerušila. Důvod? Dvacet případů COVID-19

Nejvíc zasáhl koronavirus Omsk, s nímž podepsal nedávno smlouvu Jiří Sekáč. Testy odhalily dvacet případů, Avangard proto zarazil společný trénink a zrušil start na turnaji v Soči. „Moc jsme se těšili, nechceme však ohrozit další lidi. Naší prioritou je bezpečnost hráčů a pokračování v tréninkovém procesu. Věříme, že fanoušci i organizátoři situaci chápou,” uvedl generální manažer Alexej Volkov. „Od začátku tréninkového kempu byl náš tým pravidelně testován. Posléze jsme byli upozorněni, že velká skupina hráčů a zaměstnanců měla pozitivní test. Všichni byli izolováni a většina z nich nemá výraznější příznaky,“ doplnil.

Nové případy infekce se objevily rovněž v nižší soutěži VHL. Na farmě Dynama Moskva v Krasnojarsku bylo hlášeno přes dvacet pozitivních testů, případy koronaviru ohlásili v Rjazani, kde má záložní celek Podolsk, nebo ve Sverdlovsku. KHL vydala doporučení, jak se chovat při pobytu v hotelech, během tréninku a na zápasech. Hokejisté Omsku přitom žili izolovaně poblíž stadionu. Ani to nezabránilo rozšíření nemoci.

Ruskou soutěž ovšem netrápí jen COVID-19, nýbrž, kdo všechno ji bude hrát. „Kontinentální hokejová liga dokončila několik variant kalendáře na příští sezonu v závislosti na počtu účastníků,“ píše se v prohlášení KHL. Rozhodnout se má příští týden. Vladivostok skončil, problémy má Podolsk, není jasné, co zahraniční kluby. Kazašský Barys Nur-Sultan kvůli karanténě odložil začátek přípravy na srpen. Mluví se o stěhování čínského Kunlunu do Mytišči.

Jokerit Helsinky už odmítl dohrát poslední play off. I kdyby finský celek zahájil ročník doma, není jisté, zda země vzhledem k epidemiologické situaci vpustí cizince. Totéž Lotyšsko a Riga. Problémy můžou nastat i s povoláváním hráčů z VHL a juniorské MHL. Začátek plánuje KHL na 2. září. Rizika jen tak nezmizí. Zatím však nic nenasvědčuje, že by na svých záměrech hodlala něco měnit.

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud