Pavel Ryšavý
Premium
24. června 2022 • 04:50

Hráč v KHL? Hrozí role užitečného idiota. Ex-velvyslanec: Propaganda

Vstoupit do diskuse
9
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jít vydělávat hokejem peníze do Ruska byl sen. Nikdo vám nedokázal nabídnout tak velké peníze jako KHL, kolikrát i za mořem byste si přišli na nižší sumu. S válečným běsněním na Ukrajině se ale mění pohled. Peníze jsou v ruské lize stále, nabídky by taky byly. Jenže? „Dnes je to služba ruské propagandě,“ říká bývalý český velvyslanec v Rusku Petr Kolář. Hokej v KHL není jen práce. Už ne. „Kdo to vidět nechce, je buď zabedněný, nebo cynik,“ má jasno někdejší diplomat.



Mezi českými hokejisty převládá názor, že Rusku je lepší se v tuhle chvíli vyhnout. Není to pohled absolutní, ale většinový ano. A ten zbytek? Málokdo to řekne vyloženě nahlas, výjimkou je třeba brankář Dominik Hrachovina, zbytek se spíš bojí reakcí. Ale kdyby nabídka z KHL přiletěla na stůl, minimálně ji zváží, pravděpodobně ji i vezmou.

Jde o peníze, dostanete nabídku, jakou vám nikdo jiný nedá. Prvním Čechem, který se v Rusku od začátku války s Ukrajinou dohodl na smlouvě, je útočník Rudolf Červený. Plácl si s Vladivostokem, žádost deníku Sport o rozhovor slušně odmítl. Poděkoval za zájem, a že spíš po sezoně.

Proč je aktuální „ANO“ Rusku tak ožehavé téma? Pro pochopení situace je potřeba si věci zasadit do širšího kontextu. Pro deník Sport ho vysvětluje Petr Kolář, bývalý český velvyslanec v USA nebo právě v Rusku: „Většina diktatur sport využívá k propagandě, svým způsobem nahrazuje náboženství, zapadá do ideologie. Jste nejlepší na světě, tak to musíte dokazovat i ve sportu. Vladimir Putin v téhle oblasti pracuje velmi dobře, do vysoké politiky vstupoval jako někdo pro Rusy docela netypický. Nekouří, pije velmi střídmě, sám je sportovec a rád to dává na odiv.“

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
9
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud