Miroslav Horák
9. října 2012 • 09:44

Hašek řekl KONEC! Takhle šel čas v kariéře fenomenální legendy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zakázal si brečet, i když k tomu asi neměl daleko. Tentokrát ne. Třebaže nejde o porážku v sedmém finále Stanley Cupu, zármutek ze sebe jen tak nevyklepal. Poté, co mu z NHL vzkázali, že ho neberou, končí. „Byl jsem hodně smutný,“ přiznává pro Sport Dominik Hašek. Kruh se uzavřel. Legenda dozrála k rozhodnutí: Dominator uzavřel fenomenální kariéru, napěchovanou výstavními triumfy.  



16 let
Premiéra v nejvyšší soutěži za mateřské Pardubice, 1. prosince 1981 na Spartě střídal Milana Kečkeše.

18 let
Poprvé nastupuje v reprezentaci, 15. února 1983 v Göteborgu v přátelském utkání Švédsko-Československo 3:2. Poprvé také chytá na mistrovství světa, v Německu bere stříbro.

22 let
V roce 1987 slaví několik triumfů. S Pardubicemi získává ligový titul, na MS ve Vídni bronz. Je vyhlášen nejlepším brankářem turnaje a poprvé přebírá Zlatou hokejku, kterou v kariéře celkem vyhraje pětkrát.

23 let
První start na olympijských hrách, v Calgary 1988 končí Československo na 6. místě.

Rok 1989. Přátelský zápas ČSR - Calgary Flames.Foto Sport

25 let 
Vstupuje na scénu NHL. 6. listopadu 1990 hraje v dresu Chicaga proti Hartfordu (1:1) svoje první utkání. Připisuje si 28 zásahů.

Poprvé zažívá atmosféru finále Stanley Cupu, v posledním čtvrtém zápase série (celkově 0:4) s Pittsburghem střídá tehdejší chicagskou jedničku Eda Belfoura. Po sezoně mění klub, přechází do Buffala.

Takhle si Haška pamatují v Buffalu.Foto Reuters

29 let

V roce 1994 přebírá Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana NHL, první ze svých celkem šesti.

Získává první ze dvou Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL.

Poprvé nastupuje za českou reprezentaci. Na olympijských hrách v Naganu, prvních za účasti hvězd NHL, tým fenomenálními výkony dotlačí k historickému zlatu.

Dominik Hašek byl bezpochyby největším hrdinou zlatého Nagana.Foto Sport

34 let

PRVNÍ KONEC! První finále Stanley Cupu v roli jedničky, Buffalo prohrává 2:4 na zápasy s Dallasem. V létě oznamuje, že následující sezona bude jeho poslední.

35 let
Po utrápeném ročníku, poznamenaném dlouhodobým zraněním třísel, kdy odchytal jen 35 utkání, plány na konec kariéry ruší.

Dominátor v Buffalu odchytal devět sezon.Foto Reuters

36 let

V Buffalu není spokojený. Cítí, že tým nemá šanci na zisk Stanley Cupu, proto si vyžádá odchod do silnějšího týmu. Ve hře je Ottawa a Detroit, kam nakonec přestupuje.

37 let
DRUHÝ KONEC! Po čtvrtfinálovém konci na Hrách v Salt Lake City naznačuje, že šlo o jeho poslední start v reprezentaci. S Detroitem pak získává Stanley Cup. Poté oznamuje – teď definitivně končím.

V roce 2002 získal s Detroitem Red Wings vytoužený Stanley Cup.Foto Sport

38 let

Po roční pauze opět podepisuje kontrakt s Detroitem. Vinou zranění ale odchytá pouze 14 utkání.

39 let
Na dva roky se upisuje Ottawě. Při výluce v ročníku 2004-05 nikde nechytá, v Senators tak působí jen jednu sezonu.

41 let
Poslední zápas v reprezentaci. 15. února 2006 odstupuje v úvodním zápase Her v Turíně proti Německu během první třetiny kvůli svalovému zranění.

43 let
TŘETÍ KONEC! Vrací se do Detroitu. Spolu s Chrisem Osgoodem dovedou tým k vítězství v základní části, inkasují nejméně branek z ligy. Svůj poslední zápas v NHL chytá 16. dubna 2008, při čtvrtém utkání prvního kola play off proti Nashvillu střídá po gólu Grega de Vrieseho na 1:3. Zbytek vyřazovacích bojů zvládne kolega Osgood a Hašek s ním získává svůj druhý Stanley Cup. Poté oznamuje konec kariéry.

Play off NHL 2008. Hašek kryl záda Osgoodovi.Foto Sport

44 let

Po roce ve sportovním důchodu se vrací do mateřských Pardubic, s nimiž v pětačtyřiceti letech získává jako nejlepší hráč play off titul.
S pohárem nad hlavou slaví Dominik Hašek.Foto Barbora Reichová - SPORT

45 let

Vydává se zkusit ruskou KHL, ve Spartaku Moskva si vede zdatně, tým ale vypadává v prvním kole play off . Hašek vzdává možnost návratu do reprezentace pro MS. Poté, co nesežene odpovídající angažmá, si dává roční pauzu od hokeje, na podzim 2012 chce zase chytat.
Hašek odstrkuje clonícího JágraFoto Barbora Reichová (Sport)

47 let
ČTVRTÝ KONEC! Vyhlašuje pokus o návrat do NHL, námluvy s Buff alem ale padnou. Odmítá možnost zachytat si za Pardubice proti Jágrovu Kladnu, plánuje zkusit se opět prosadit v zámoří i přes farmářskou AHL. 8. října ale přes deník Sport vyhlašuje konec kariéry.

Legendární brankář Dominik Hašek potvrdil konec své kariéry exkluzivně pro iSport.cz a poté se loučil i v redakci deníku Sport
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud