12. prosince 2023 • 20:24

LM: Vítkovice v semifinále! Obrat, hattrick a postup. Pardubice končí

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Vítkovic postupují do semifinále play off Ligy mistrů. Minulý týden sice prohrály na ledě Rapperswilu-Jona 1:2, ale doma výsledek převrátily na svou stranu a zvítězily jasně 5:1. Největší zásluhu měl na úspěchu střelec hattricku Tomáš Vondráček. Druhý český zástupce z Pardubic neudělal ostudu, po domácí porážce s Lukko Rauma v poměru 4:6 si tentokrát připsal skalp 3:2, přesto v soutěži končí. Drtivý tlak v závěru utkání totiž srovnání celkového stavu z pohledu Dynama nepřinesl.



Hokejisté Vítkovic porazili v odvetě čtvrtfinále play off Ligy mistrů švýcarský Rapperswil 5:1 a zajistili si postup do lednového semifinále soutěže. V úvodním utkání ve Švýcarsku prohráli jen těsně 1:2. Tři góly dal Tomáš Vondráček. Dalším soupeřem Ostravanů bude lepší ze souboje mezi švédskými celky Skelleftea AIK a Färjestad. První utkání semifinále se odehrají 9. a 10. ledna.

Dohánění jednogólové ztráty se domácím rychle zkomplikovalo. Po chybě v rozehrávce ve vlastním pásmu se hosté zmocnili puku a Lammer po přihrávce Wika umístěnou střelou k tyči překonal Machovského.

Hosté i bez svého klíčového hráče Romana Červenky, kterého česká reprezentace neuvolnila ze srazu, vypadali v úvodu lépe a byli nebezpečnější. Další situace ale nevyužili a mohlo je to mrzet, protože soupeř se probudil a po závaru před brankou Zdráhal z dorážky rozvlnil síťku. Švýcaři ale uspěli s trenérskou výzvou a sudí pro postavení hráče v brankovišti gól neuznali.

I úvod druhé části patřil Rapperswillu, Machovský kryl Zangerovi šanci na druhý gól, a tak branka padla na druhé straně: Zdráhal přesnou střelou z otočky vyrovnal.

S vyrovnáním domácím narostlo i sebevědomí a Vítkovice, které při reprezentačních povinnostech hlavního trenéra Pavla Trnky u české dvacítky vedli Jiří Veber a Roman Šimíček, převzaly režii zápasu. Vondráček před brankou nejprve šikovně sklepl Kovářovu střelu a srovnal gólový účet dvojzápasu, a téměř jako přes kopírák v 36. minutě znovu holí usměrnil Grmanův pokus od modré čáry.

Domácí už pak nebyli k zastavení. Vondráček v 54. minutě dovršil hattrick, když v početní výhodě pět na čtyři doklepl vyražený puk. A v power play stvrdil postup Ostravanů do prázdné branky Lakatoš.

Pardubický hon za srovnáním nevyšel

Hokejisté extraligového lídra Pardubic neuspěli ve snaze zvrátit vývoj čtvrtfinálové série play off Ligy mistrů. Po domácí porážce (4:6) sice v odvetě na severu Evropy zdolali finský tým Lukko Rauma 3:2, ale v soutěži pro tuto sezonu přesto končí.

Postup finského celku stvrdil dvěma góly Harri Kainulainen, který se postaral o vedení domácích 1:0 a 2:1. Za hosty vyrovnával ve druhé třetině Peter Čerešňák. Naději vykřesali v samém závěru Adam Musil a Tomáš Hyka, na kýžený čtvrtý gól, jímž by poslali duel do prodloužení, však už svěřenci kouče Václava Varadi nedosáhli.

Pardubičtí dnes dali hned od počátku jasně najevo velkou touhu se i přes nepříznivý výsledek z východu Čech ještě vrátit do postupové hry. Jen první třetinu vyhráli na střely na branku drtivým poměrem 13:3, celkově v utkání ovládli tuto statistiku 41:14, jenže recept na gólmana Samuela Harveyho hledali dlouho marně.

Vniveč přišla brzká početní výhoda i velká Hykova možnost, skóre se tak měnilo až ve druhém dějství. Ve 24. minutě využil souhru s Ikonenem v bleskovém přečíslení dvou na jednoho Kainulainen a poslal domácí do vedení. Ve 34. minutě ale pálil z pozice za kruhy Čerešňák a po 11 sekundách přesilovky vyrovnal. Ještě do přestávky se však trefil z mezikruží opět Kainulainen a Rauma vedla 2:1.

Hráčům Dynama se v průběhu třetí části nedařilo dlouho odpovědět, přestože hned v jejím úvodu měl obrovskou šanci tahoun Sedlák. Na Harveyho však nevyzrál. Domácí drželi těsně vedení i přes další oslabení a velkou snahu hostů, kteří pak předvedli strhující závěr a postarali se o drama.

Už pět minut před koncem základní doby začali Pardubičtí riskovat s hrou bez gólmana. A hned dvakrát se jim to vyplatilo. V čase 57:17 zařídil rovnovážný stav Adam Musil. Jen o 65 sekund později se prosadil přesnou ranou z kruhu Hyka, ale v další šanci už neuspěl a postup tak nakonec přece jen mohli slavit domácí.

Góly

Domácí: 23:22. Kainulainen, 38:50. Kainulainen

Hosté: 33:49. Čerešňák, 57:17. Musil, 58:22. Hyka

Sestavy

Domácí: Harvey (Salonen) – Brook, Reunanen, Stenqvist, Järvinen, Abt, Almari, Ervasti, Piipponen – Repo, Mattila, Burke – Ponthus Westerholm, Pathrik Westerholm, Nyman – Tieksola, Fontaine, Nieminen – Ylitalo, Kainulainen, Ikonen.

Hosté: Will (Klouček) – Čerešňák, Dvořák, Košťálek, Kolář, Hrádek, Bučko, Švec – Hyka, Sedlák, Říčka – Radil, Zohorna, Kousal – Kaut, Musil, Cienciala – Paulovič, Poulíček, Mandát – Rohlík.

Rozhodčí

Linde (SWE), Nikolić (AUT) – Niittylä (FIN), Pekkala (FIN)

Stadion

Kivikylän Areena, Rauma

Návštěva

3 172 diváků

Góly

Domácí: 24:32. Zdráhal, 29:31. Vondráček, 35:36. Vondráček, 53:46. Vondráček, 59:49. Lakatoš

Hosté: 03:01. Lammer

Sestavy

Domácí: Machovský (Klimeš) – Percy, Raskob, Mikuš (A), Grman, Auvitu, Kovář, Jeřábek, Stehlík – Kalus, Dej (A), Lakatoš (A) (TS) – Fridrich, Barinka, Zdráhal – Bukarts, Krieger, Vondráček – Krejsa, Claireaux, Peterek

Hosté: Meyer (Nyffeler) – Leslie, Baragano, Capaul, Aebischer (TS), Maier, Vouardoux, Grossiniklaus, Embacher – Forrer, Dünner (C), Wick (A) – Jensen, Schroeder, Moy (TS) – Lammer, Albrecht, Frk – Čajka, Alge, Zangger

Rozhodčí

L. Smetana, M. Žák – J. Ondráček, P. Šimánek

Stadion

Ostravar aréna, Ostrava

Návštěva

4 055 diváků

Vstoupit do diskuse
3
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud