30. července 2014 • 14:00

Ledařem NHL v poušti? Je to zaměstnání snů, říká chlapík z Arizony

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na všech stranách žhavý písek, okolo kaktusy, škorpion na každém kroku. Teploty přesahující 40 stupňů celsia jsou běžnou letní rutinou. To je zkrátka Arizona. A přesně v tomhle prostředí má J.J. Starker pořádně těžkou práci, mužstvu Arizona Coyotes musí připravovat led pro utkání NHL.



Starker je pravý Kanaďan - hokej zbožňuje nadevše. Když získal práci pro Coyotes, okamžitě začal přijímat gratulace. Ale také musel odpovídat na zvídavé otázky. "Připravovat led v Arizoně? Jak to vlastně chceš dělat?" byla podle nového ledař Arizony nejčastější otázka.

Vyrobit pořádný a kvalitní led, hodný nejlepší hokejové ligy světa, to je občas pořádný oříšek snad v každém městě. U Coyotes je to ale něco úplně jiného, v žádné jiné metropoli, ve které se pravidelně hraje NHL, nejsou tak vysoké průměrné teploty. Během jarních bitev o Stanley Cup stoupá průměrná teplota ve městě Phoenix hladce až ke 36 stupňům. Ty nejvyšší klidně k 50!

Hotovo Starker nemá ani ve chvíli, kdy se poprvé během utkání vhodí puk na led. V tu chvíli začne hokejový nadšenec zkoumat pohyb kotouče po ledě, teplotu na stadionu a taky funkci klimatizace. Ta je v tak netradičním prostředí velice důležitá.

Náročná údržba samozřejmě vyžaduje také kvalitní servis. Kolik peněz pravidelně Coyotes na tvorbu kvalitního ledu využívají ale Starker neprozradil. Dle regulí NHL každý tým smí na elektřinu ročně využívat okolo 2 milionů dolarů.

A že je to v Arizoně pořádná fuška potvrzuje i Jim Hanlon, muž, který se staral o led nejen u Coyotes, ale také na Floridě či v Los Angeles. "Ze všech měst, kde jsem tuhle práci dělal, to právě tady bylo naprosto nejtěžší. A to hlavně proto, že během hokejových utkání venkovní teplota klidně dosahuje až k 50 stupňům," řekl Hanlon pro Yahoo.com.

I tak může být taková práce zaměstnáním snů. Přesně tak to má totiž Starker, který si sám v dětství přál být hokejistou a teď je šťastný, že může být součásti kolotoče zvaného NHL. "To, že jsem jedním ze 30 lidí na světě, kteří mají tuhle práci, je prostě nádhera. Miluju každou další vteřinu každého dne."

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud