3. října 2014 • 13:54

NHL po 88 letech uznala utajený rekord. Díky digitalizaci záznamů

Autor: pab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Gól dal po pěti vteřinách hry, ale na jeho uznání se čekalo 88 let. A nebýt digitalizace, nejspíš by se Merlyn Phillips nezařadil k nejrychlejším střelcům NHL. I nadále by mu byl upírán jeden z nejúžasnějších rekordů soutěže.



Nejrychlejší branky v dějinách ligy padaly pět vteřin po zahajovacím buly. V prosinci 1981 stanovil tehdy nový rekord ligy Doug Smail z Winnipegu v utkání proti St. Louis. Přesně 22.března 1984 takhle rychle skóroval Bryan Trottier z New York Islanders do branky Bostonu. Před Vánoci 1991 oba útočníky dostihl ruský snajpr Alexander Mogilnyj z Buffala v zápase s Torontem.

VIDEO: Podívejte se na rekordní zásah Bryana Trottiera

Všechny záznamy a archivní záběry z historie NHL se postupně převádějí do digitálního formátu. Díky tomu statistici odhalili dávný počin Merlyna Phillipse, jemuž se podařilo rozvlnit síť v rekordním čase už 29.prosince 1926, kdy nastoupil za Montreal Maroons proti Chicagu.

Merlyn „Bill“ Phillips sezonu předtím jako nováček pomohl druhému montrealskému klubu k prvnímu triumfu ve Stanley Cupu. Tým, který vznikl jako protiváha frankofonních Canadiens a fungoval v letech 1924 až 1938, si zahrál celkem třikrát ve finále a Pohár získal ještě v roce 1935. Jeho největší hvězdou byl dvojnásobný držitel Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL Nels Stewart.

Phillipse v dobovém tisku popisují jako rychlonohého bruslaře a šikovného technika, který ale nikdy nebyl vyloženým střelcem. Kariéru v NHL končil během sezony 1932/33 ve službách New York Americans, v lize sehrál za devět sezon 302 zápasů, z nich 278 za Montreal Maroons. V základní části nastřílel 52 branek a připsal si 83 bodů, ve 24 zápasech play off měl bilanci 5+1.

Po přezkoumání záznamů byl tedy dodatečně přiřazen ke trojici nejrychlejších střelců NHL. Zemřel v roce 1978, góly, které byly dlouho vedeny jako rychlejší než ten jeho, začaly padat až po jeho smrti. Dlouhých 88 let trvalo, než byl uznán také rekord Merlyna Phillipse. Pomohla tomu digitalizace archívů.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud