Zdeněk Janda
15. prosince 2014 • 04:45

Gólman Vokoun hlásí: Končím! Je to definitivní, už není na co čekat

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už byl vnitřně smířený s tím, že to rozhodnutí přijde. A teď je na světě. Hokejový gólman Tomáš Vokoun, dvojnásobný mistr světa, ohlásil ve 38 letech po šestnácti úspěšných sezonách v NHL konec kariéry. „Je to definitivní. Už není na co čekat,“ přiznal v rozhovoru pro deník Sport. Odpovídající nabídka ze zámoří nepřišla, jeho situace byla ztížená tím, že po komplikacích s krevní sraženinou musel vynechat celou minulou sezonu...



Ještě během října tvrdě makal při tréninku. Doufal. Víra v něm ale postupně uvadala. Takže teď už ví: „Jednou to přijít muselo, takže teď to přišlo. Ale když se ohlédnu zpátky, nemám čeho litovat. Můžu odejít se vztyčenou hlavou,“ reaguje Vokoun , jenž naposledy působil v Pittsburghu.

V úvodu minulé sezony ale bojoval s krevní sraženinou, od nejhoršího ho zachránil pouze bleskový zásah lékařů a operace. Přesto se ještě zotavil a odehrál dva zápasy na farmě, v prvním týmu Penguins už ale šance nepřišla. A odpovídající nabídka nedorazila ani během léta, ani doteď. Telefonátů sice měl více, ale do ničeho se nehrnul za každou cenu.

„Měl jsem několik telefonátů od agenta. Jestli bych měl zájem, ale spíše to bylo v rovině možná, uvidíme... Což už pro mě nebylo, že bych šel někam na záskok s tím, že bych potom skončil třeba i na farmě. Nebylo to tak, že jsem chtěl chytat za každou cenu. V mé situaci a věku koukám hlavně na rodinu. Kdybych šel někam na zkoušku, mohl jsem být více na očích a třeba by si mě potom vzal buď ten klub, nebo někdo jiný. Ale tohle mě nelákalo. Být týden v jednom městě, potom zase odjet na čtrnáct dní jinam. To ne. Nechtěl jsem opouštět rodinu,“ vysvětluje Vokoun, jenž v NHL celkem odchytal 700 zápasů.

Neodchází se mu ale s příliš těžkým srdcem. „Nemám pochyb o tom, že kdybych v předešlém ročníku neměl zdravotní potíže, že bych teď nechytal. To si myslím, že bych práci měl. Vždyť co se týče statistik, ten můj poslední rok v Pittsburghu byl výborný, nebylo to tak, že šla moje výkonnost dolů. Ale všechno je relativní. Nechybělo málo, a už jsem tady na světě taky nemusel být... Takže všechno beru s nadhledem,“ vrátil se k tématu zdravotních komplikací.

Vokoun v NHL působil šestnáct sezon, dvakrát dovedl národní tým ke zlatu na světovém šampionátu (2005 a 2010). Po Dominikovi Haškovi zanechal ze všech českých brankářů v NHL největší stopu, připsal si 300 vítězství.

OBSÁHLÝ ROZHOVOR S TOMÁŠEM VOKOUNEM O JEHO KARIÉŘE I BUDOUCNOSTI ČTĚTE V PONDĚLNÍM VYDÁNÍ DENÍKU SPORT!

Tomáš Vokoun čekal na odpovídající nabídku marně
Tomáš Vokoun čekal na odpovídající nabídku marně

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud