Zdeněk Janda
31. března 2015 • 15:39

PĚT otázek o Jágrovi: Proč se mu daří na Floridě? Ukáže se na MS?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyškolil obranu i gólmana, objel branku a skóroval. Krásná trefa! „Naposledy, když jsem tohle zkusil, psal se rok 1994. A vidíte, pořád to funguje,“ smál se Jaromír Jágr po svém druhém gólu, kterým pomohl Panthers v klíčovém utkání porazit Ottawu (4:2). Naděje na play off tedy stále žije. A na 43letém veteránovi je vidět, jak funguje pohoda a psychika. Florida na něj působí jako balzám na duši. Server iSport.cz zodpovídá na aktuálně nejtřaskavější otázky kolem české legendy.



1. Čím to, že se mu na Floridě tak daří?

Už z jeho tváře se dá vyčíst, že je to jiný člověk než v průběhu února. Zatímco v Devils Jágr strádal a posledních osm utkání se bodově neprosadil, příchod k Panthers ho polil živou vodou. Vyhovuje mu nejenom slunečné podnebí a relax spojený s tréninkem v bazénu, ale hlavně celkové postavení v týmu. Z veterána na odpis se stal lídr a muž, k němuž se ostatní upínají.

Vzrostlo jeho herní vytížení, hraje v první formaci vedle talentovaných mladíků Jonathana Huberdeaua (21 let) a Aleksandera Barkova (19 let) a maximálně mu vyhovuje spojení stále produktivního útočníka s rolí mentora. Mladíčci jeho rady hltají, protože vidí, že prostě fungují v praxi.„Navzájem si skvěle pomáháme,“ říká o spolupráci s „bažanty“, kteří jsou dohromady mladší než on…

Jágrovi se daří i na ledě, ve 14 utkáních získal 12 bodů (4+8), pomohl k 9 výhrám a těší ho i respekt a úcta nejen od spoluhráčů, ale i od celého klubu Panthers. Florida je pro něj prostě aktuálně hokejovým rájem.

2. Kam až to dotáhne v historii?

Nikdy nestárne! Magický Jágr! Gólová nádhera od veterána! Podobnými titulky se to hemží na zámořských webech. Česká hvězda nejen tlačí Panthers do play off, ale stoupá rovněž v historických zápisech. Nedávno v tabulce střelců se osamostatnil na pátém místě, když překonal Phila Esposita.

Teď má před sebou další milník, pouhé dva body mu chybějí k tomu, aby v produktivitě dohnal Rona Francise, svého někdejšího spoluhráče z Pittsburghu. A v gólech mu jich stačí 11 na to, aby srovnal Marcela Dionna rovněž na páté příčce. Tahle meta už v této sezoně asi nepadne, ale pokud nejproduktivnější Evropan v historii zůstane v NHL ještě v příští sezoně (což je téměř jisté), tak stíhání legend může směle pokračovat.

Ve střelcích se může prodrat až na třetí místo za Wayna Gretzkého s Gordie Howem, v bodech se může vyškrábat na stejnou pozici (za Gretzkým a Markem Messierem). Což by byl úžasný počin… I tohle ho mimořádně láká.

VIDEO: Hoffman z Ottwavy sledoval, jak Jágr skóruje

3. Vyjde Floridě útok na play off?

Šest zápasů do konce, ztráta čtyři body. Fakta mluví jasně. Přesto situace Panthers není tak černá, ztrátu se mužstvu naopak daří v poslední době stahovat. Psychickou vzpruhou bylo hlavně noční vítězství nad Ottawou (4:2), což je přímý konkurent v boji o postup. Právě v tomto duelu dva Jágrovy góly mnohem více vynikly.

Florida se o osmou příčku přetahuje rovněž s Bostonem a právě s ním se ještě do konce základní části utká dvakrát (dneska na ledě Bruins, ve čtvrtek doma). A pokud tyhle klíčové zápasy zvládne, postup skutečně nemusí být sci-fi. „Tohle jsou pro nás všechno sedmé zápasy v play off,“ komentuje to sám Jágr.

Výhodou Floridy je i to, že pět posledních utkání hraje doma. 43letý veterán věří v úspěšný konec téhle náročné mise a snaží se mladý tým maximálně vyhecovat. Situaci ale mužstvo nemá ve svých rukách, a pokud věří v zázrak, musí doufat i v to, že soupeři budou kolabovat.

TIP iSport.cz: Panthers sice mocně finišují, ale na zkušený Boston to stačit nebude.

4. Zůstane v klubu i v příští sezoně?

Konec základní části se blíží a s ním přichází i touha Floridy si ještě předtím, než se Jágr prvního července stane volným hráčem, pojistit jeho služby i na příští sezonu. Generální manažer Dale Tallon už se veřejně vyjádřil, že je to pro něj velké přání.

„Pokud u nás bude chtít zůstat, rozhodně budeme mít zájem. Jeho vliv na mladé hráče je úžasný,“ řekl k tomu v pátek. O víkendu se setkal s Petrem Svobodou, hráčovým agentem, a o této možnosti už diskutovali. Zatím bez veřejného výstupu… Jágrovi se na Floridě líbí. Vidí v kádru obrovský potenciál, což ho láká.

„Za dva roky tihle kluci mohou překvapit a vyhrát Stanley Cup. Stačí jim k tomu akorát to, aby se neustále zlepšovali,“ komentuje Jágr mužstvo plných talentů. To je ten hlavní důvod, proč to Jágra nutně neláká do jiného klubu. Vidí sílu Floridy a tuší, že i když v této sezoně útok na play off nevyjde, v příští sezoně může klapnout nejenom postup, ale i dlouhá cesta v bojích o Pohár.

TIP iSport.cz: Jágr se s Floridou ještě před prvním červencem domluví na nové roční smlouvě.

VIDEO: Sestřih utkání Ottawa - Florida

5. Představí se na šampionátu v Praze?

I když po minulém mistrovství několikrát uvedl, že v národním týmu defi nitivně skončil, hokejový národ se s tím ne a ne smířit… Proto je stále aktuální otázka, jestli si to Jágr nerozmyslí a nerozhodne se pro lákavou domácí rozlučku s národním týmem. Během února to tak nevypadalo, ale v době, kdy Jágr ožil a daří se mu, naděje stoupá.

„O Jardu mám pochopitelně velký zájem. Záleží jenom na něm,“ opakuje kouč Vladimír Růžička , jenž je s Jágrem v kontaktu. Útočník to nechce v době, kdy ještě Florida bojuje o postup, veřejně nijak komentovat. Podle informací Sportu ale šance, že fanoušci uvidí modlu v akci, stoupá. Útočník cítí, že se mu momentálně daří a nemusí už tolik řešit, jestli by byl pro mužstvo potřebnou posilou…

Může ho lákat i to, že by se v týmu potkal s kamarádem a někdejším spoluhráčem Martinem Ručinským. Trenér Růžička věří, že se mu legendu podaří přesvědčit. Ale stanovisko od ní chce slyšet dříve než pár dní před turnajem…

TIP iSport.cz: Jágr si poté, co Florida o chlup nepostoupí, nakonec MS nenechá ujít.

Jágr v obležení spokojených spoluhráčů
Jágr v obležení spokojených spoluhráčů

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud