Zdeněk Janda
20. října 2015 • 15:00

Hertl ozářil Manhattan! Fascinuje mě, neskrývá útočník

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z NEW YORKU | Podívejte se na ty vrtulníky. Z nich musí být výhled, co? A prstem ukazuje do nebe. Pak oči stočí vedle na budovu Světového obchodního centra. Kochal se i pohledem na luxusní jachty. Deník Sport strávil s Tomášem Hertlem, útočníkem San Jose, procházku po Manhattanu při jeho aktuálním tripu po zápasech v okolí New Yorku.



Teplota klesá, pocitově se blíží k nule. Uši mrznou. V dolní části slavného poloostrova to navíc fouká od řeky. „Nevadí, aspoň mě to probere,“ říká 21letý Tomáš Hertl, věčně usměvavý mladík, jenž jako kometa před dvěma lety ozářil NHL. A teď s týmem San Jose absolvuje trip po New Yorku. A v neděli, během volného dne, vyrazil na obhlídku nejslavnějšího města na světě. Místa, které nikdy nespí...

„Fascinuje mě to tady,“ netají.

Hotel je umístěný v dolní části Manhattanu. Takže stačí udělat pár kroků a otevře se pohled na sochu Svobody. „Takhle z dálky vypadá malá, co?“ pousměje se. Stojíme na molu, vedle šplouchá řeka Hudson.
Někdo z místních nahodil prut a zkouší něco chytit. Hertl obdivuje i luxusní jachty, rozebíráme, kolik asi tyhle hračky miliardářů můžou stát.

Potom fotografka Bára Reichová útočníka poprosí, jestli by nechtěl zapózovat u malé betonové zídky. „Jako že mám na ní poskočit, jo? No dobře…“ Jeden lví skok, druhý. Spoušť cvaká. Útočník v pořádku dopadne, fotka je na světě. „Doufám, že na mě při tom nekoukal z hotelu náš generální manažer,“ pousmál se Hertl. Zlobil by se? Že si vyšel s českými reportéry? Mediální politika klubů je přeci jenom v NHL dost přísná.

Hertl ukázal novou jizvu a prozradil, co má rád na New Yorku
Video se připravuje ...

„Ale ne, máme volný den. Tak proč bych se nemohl jít projít? A náhodou jsem vás tady potkal,“ říká s nadhledem. Mužstvu se navíc v úvodu sezony daří, takže nálada není stresující.

Přesně jako u Hertla. V minulém roce ho nezastihl trip do New Yorku v ideální náladě. Na ledě to nebylo ono. Moc si to bral. Tlak ho užíral. Nedokázal se oprostit od toho očekávání… Jako by měl pocit, že ho celé Česko rentgenuje. A čeká na čtyři góly v každém zápase… Tak, jak do NHL skočil.

Teď působí klidněji. A vyrovnaně. „Vím, že jsem se tím užíral. Góly tak neřeším. Hlavní je, aby to šlo týmu. A ono to potom přijde,“ vypráví, když se procházíme. Už je o něco tepleji, skrz mrakodrapy se k nám dostávají i sluneční paprsky, které nás ohřejí.

Míříme zrovna k World Trade Center. Místu, na něž v roce 2001 zaútočili teroristé. Potom o kousek vedle vyrostl jiný mrakodrap. Teď nesoucí název One World Trade Center. Cestou Hertl kývne na další fotku. Předstírá, že drží jednu z budov. „Fuška, ale uspěl jsem. Nespadla,“ směje se.

Smích k němu prostě patří. Díky němu si ho zamilovali fanoušci Sharks. Teď mu tvář zdobí stehy po ráně pukem z utkání v Barclays Center, novém sídle New York Islanders. „To jsem celý já, těch ran, co jsem schytal,“ vypráví. Nebojácně chodí do prostorů před brankou. Snaží se využít své postavy. A u mantinelů silného „zadku.“ Tedy ve stylu Jaromíra Jágra, aktuálně hvězdy Floridy Panthers…

„A ten Jarda válí, co?“ kroutí hlavou. „V kabině se o tom často bavíme. Je to neuvěřitelný. Spousta mladších kluků už skoro nemá práci, jemu je 43 a předvádí tohle. Nechápu,“ říká účastník posledního domácího šampionátu v Praze.

„Vím na sobě, jak mi někdy bolí tělo. Vůbec si nedovedu představit, že bych měl hrát tak dlouho,“ kroutí hlavou, když kvůli další prosbě o fotku seskočí z jedné zídky. „I teď se stane, že končíme, mě občas někde loupne. A to jsem o nějakých - dvacet let mladší…“

Vydáváme se zpátky dolů na kraj Manhattanu. V dálce - se vyjímá socha Svobody, takhle působící miniaturně. „U ní jsem ještě nebyl. Ale třeba to někdy vyjde,“ hlásí útočník, kterého udivují neustálé přelety vrtulníků.

Do velkoměsta se dostane jednou za rok, návštěvu si Hertl náležitě užívá.
Do velkoměsta se dostane jednou za rok, návštěvu si Hertl náležitě užívá.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud