Pavel Ryšavý
22. června 2016 • 14:10

Kdo v noci ovládne udílení cen NHL? Zářit mohou Kane, Holtby i Jágr

Vstoupit do diskuse
0
  • Panarin, Jágr i Holtby - každý z nich by cenu reálně mohl získatPanarin, Jágr i Holtby - každý z nich by cenu reálně mohl získatFOTO: Koláž: iSport.cz

    Už je to pár let, kdy dva Češi sklízeli kosou individuální trofeje v NHL. Dominik Hašek deptal všechny střelce, Jaromír Jágr zase brankáře. Byli nejlepší, svět se jim klaněl a Česku taky. Tahle doba je pryč. Dnes v noci se v Las Vegas budou předávat ceny za uplynulou sezonu. Vzpomínka na staré časy má ale šanci ožít. Jágr je v nominaci na cenu za oddanost hokeji. A co ostatní? Deník Sport si zatipoval a volí všechny vítěze.

  • Hart Trophy (nejužitečnější hráč dle novinářů)

    Patrick KaneFoto Reuters / Jasen Vinlove-USA TODAY Sports

    Nominace: Jamie Benn (Dallas), Sidney Crosby (Pittsburgh), Patrick Kane (Chicago)

    Jak by volil deník Sport: Patrick Kane

    Crosbymu se povedla druhá půlka sezony, zámořští novináři by mu klidně šli posekat zahradu, jak ho mají rádi. Ale tuhle cenu si víc zaslouží Kane. Proč by ji poprvé v historii měl získat hráč narozený v USA? Protože jeho přínos pro Chicago byl obrovský po celou základní část. Měl podíl skoro na polovině gólů svého týmu (45 %), takhle dobrým číslem se nikdo jiný pochlubit nemůže. Byl dominantní v situacích jeden na jednoho a nešlo jen o efekt. Chicago mělo z jeho kouzel užitek.

  • Norris Trophy (nejlepší obránce)

    Drew DoughtyFoto Reuters / Kirby Lee-USA TODAY Sports

    Nominace: Brent Burns (San Jose), Drew Doughty (Los Angeles), Erik Karlsson (Ottawa)

    Jak by volil deník Sport: Drew Doughty

    Cena primárně není určena pro nejproduktivnějšího beka, ale pro toho, který v sobě snoubí body, skvělou defenzivu, rozehrávku i oddanost se nechat rozkrájet pro potřeby týmu. Tohle všechno nejvíc splňuje Doughty. Ano, na Karlssona se nejlépe dívá. Ale Doughty je pro defenzivu Kings to samé, co vozová hradba pro Žižku. Základ úspěchu. Zadák z Los Angeles má jen smůlu, že hraje tam, kde hraje, jeho tým má přísný defenzivní systém, nedostává Karlssonovu volnost.

  • Vezina Trophy (nejlepší brankář)

    Braden HoltbyFoto Reuters / Geoff Burke-USA TODAY Sports

    Nominace: Ben Bishop (Tampa Bay), Braden Holtby (Washington), Jonathan Quick (Los Angeles)

    Jak by volil deník Sport: Braden Holtby

    Když máte v týmu Alexandra Ovečkina, nějak se spoléhá na to, že v brance klidně můžete rozhoupat ručník a stejně se vyhraje díky gólům ruského zabijáka. U Capitals je ale situace úplně jiná, nejlepší tým základní části měl v zádech i nejlepšího brankáře. Holtby chytal báječně, Washington vyhrával i díky jeho jistotě. Už vyspěl, cena by měla být jeho. V těsném závěsu za ním je Quick, kdo ví, jestli by bez něj Los Angeles vůbec proskákalo do play off.

  • Calder Trophy (nejlepší nováček)

    Arťomij PanarinFoto Reuters / David Banks-USA TODAY Sports

    Nominace: Connor McDavid (Edmonton), Shayne Gostisbehere (Philadelphia), Arťomij Panarin (Chicago)

    Jak by volil deník Sport: Arťomij Panarin

    Ano, je to nefér. Panarin není žádný vyjukaný zajíc, má za sebou šest let v KHL. Jenže pravidla jsou pravidla. Statut nováčka se na ruského šikulu vztahuje a v tom případě není co řešit, trofej musí patřit jemu. Posbíral 77 bodů a vidět hokej v jeho podání byla poezie. Dá se na něm krásně dokumentovat, jak se mění NHL. Kdyby se stejným hokejem přišel před 20 lety, šel by si teď pro prášky na bolest. Ne pro cenu.

  • Jack Adams Award (nejlepší trenér)

    Gerard GallantFoto Profimedia

    Nominace: Gerard Gallant (Florida), Lindy Ruff (Dallas), Barry Trotz (Washington)

    Jak by volil deník Sport: Gerard Gallant

    S trochou nadsázky? Washington by mohla trénovat i předsedkyně výboru pro háčkování a o moc horší by to nebylo. Tým je brutálně silný. O dost větší kumšt byl vytáhnout nahoru Floridu. Celá NHL čekala, že tenhle soubor bude spíš sebranka mazlivých koťátek, místo toho šlo o docela agresivní bestii. Volili bychom Gallanta! Dal mladému týmu tvář, naučil ho zodpovědnosti, přitom nezničil mladistvou hravost. 3. místo ve Východní konferenci je zázrak.

  • Bill Masterton Trophy (za oddanost hokeji)

    Jaromír JágrFoto Profimedia.cz

    Nominace: Pascal Dupuis (Pittsburgh), Jaromír Jágr (Florida), Mats Zuccarello (NY Rangers)

    Jak by volil deník Sport: Jaromír Jágr

    V současné ultra rychlé NHL se asi jen tak nestane, že by chlap, kterému je 44 let, vyhrál klubové bodování. Jágr to dokázal. Oddanost hokeji? Není se o čem bavit. Už to není hráč, který bafne puk na své modré, protančí až ke druhé brance se třemi vlčáky na zádech, zavěsí pod břevno a zasalutuje. Změnil se. Ví, jak ve svém věku hrát, aby byl pořád dominantní. Problém je, že pokud se ve výběru objeví dosluhující veterán, cenu dostane spíš on. A tím chlapem je Dupuis, Jágr ještě nekončí.

  • General Manager of The Year Award (nejlepší generální manažer)

    Jim RutherfordFoto Reuters / Charles LeClaire-USA TODAY Sports

    Nominace: Jim Nill (Dallas), Brian MacLellan (Washington), Jim Rutherford (Pittsburgh)

    Jak by volil deník Sport: Jim Rutherford

    Když získal Phila Kessela, smáli se mu, že koupil trojského koně. Bonino? Jen průměrák z Vancouveru. Sezonu začal Pittsburgh prachbídně, Crosby byl stínem hvězdy, tým pod trenérem Johnstonem připomínal flašinet, který jeho majitel zapomněl na dešti. Vrzal. Jenže Rutherford přesně věděl, jak ho oživit. Hlavní kouč Mike Sullivan? Skvělá volba! Přivedl Hagelina, Schultze, Daleyho. Rozzářili se Kessel i Bonino. Každý krok, který provedl, dával smysl.

  • Lady Byng Trophy (nejslušnější hráč)

    Anže KopitarFoto ČTK/AP

    Nominace: Aleksander Barkov (Florida), Loui Eriksson (Boston), Anže Kopitar (Los Angeles)

    Jak by volil deník Sport: Anže Kopitar

     

    Chyběl jen v jednom jediném zápase a na trestné si odseděl pouhých 16 minut. A pozor, rozhodně nejde o nějakou panenku z křišťálu, co se bojí soubojů. Vůbec ne, v Los Angeles neslezl z ledu, chodil i na oslabení a téměř vždycky hrál čistě. Titul hokejového gentlemana roku by mu slušel.

  • Selke Trophy (nejlépe bránící útočník)

    Patrice BergeronFoto Michal Beránek (Sport)

    Nominace: Patrice Bergeron (Boston), Ryan Kesler (Anaheim), Anže Kopitar (Los Angeles)

    Jak by volil deník Sport: Patrice Bergeron

    Hokejové myšlení má na hodně vysoké úrovni a stejně se neštítí špinavé práce. Trofej vyhrál už třikrát a zasloužil by si čtvrtou! Je to jeden z nejlepších hráčů na buly, skvěle krade puky a každý trenér na světě by ho chtěl mít ve své sestavě snů pro oslabení.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud