Martin Tomaides
5. října 2016 • 11:31

Teenageři na soupiskách NHL se množí. Oni dřou pořád, říká Michálek

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kempy týmů NHL se pomalu chýlí ke konci, přesně za týden totiž startuje nový ročník. Soupisky se tedy zeštíhlují a nabírají konečných rozměrů a dál ukazují trend poslední doby. Ten zní jednoduše - mládí vpřed. Mít teenagera na soupisce je běžné, stejně jako to, že množství kvalitních veteránů má problém po třicítce sehnat práci. "Počet mladíků na soupiskách bude letos vysoký," ví expert stanice TSN Bob McKenzie.



Včera oznámil konec kariéry neústupný obránce Barret Jackman. Zdravý, pětatřicetiletý muž, který hokej stále miluje. Před pár lety by se o něj na volném trhu strhla solidní řež, byl by hodnocen jako ideální nákup, především s výhledem pro play off. Teď ve svém věku už prakticky přesluhoval.

NHL je o rychlosti. Hra se přelévá bleskovým tempem, puky létají ze strany na stranu a týmy raději dají šanci mladíkovi, který sem tam z nedostatku zkušeností chybuje, než protřelému veteránovi, jenž umí situace řešit s chladnou hlavou. „NHL je prostě o rychlosti a bruslení. Dělám všechno pro to, abych se tam udržel, a tu práci ještě měl," řekl ještě před startem Světového poháru třiatřicetiletý bek Zbyněk Michálek .

I díky této situaci se tak například fanoušci Toronta mohou na startu sezony těšit na devatenáctileté zelenáče Mitche Marnera a jedničku posledního draftu Austona Matthewse. Šanci by měla tahle útočná dvojice dostat slušnou.

Podobně to vypadá ve Philadelphii, kde sice křeslo generálního manažera okupuje Ron Hextall, muž ze staré školy, jenže jak naložit s borci, kterým se skutečně skvěle daří? Kemp Flyers se výtečně vyvedl obránci Ivanu Provorovovi a útočníkovi Travisi Konecnymu, dvojici, která byla draftovaná v 1. kole v roce 2015.

A pokračovat se dá ve velkém. V New Jersey nejspíš prorazí na soupisku Pavel Zacha, v Arizoně Jakob Chychrun a Dylan Strome, ve Winnipegu Patrik Laine, v Columbusu Zach Werenski, v Carolině Sebastian Aho, v Ottawě Thomas Chabot a tak dále...

Kdo ostrouhá jsou juniorské týmy. Například Zacha, Konecny a Chychrun hráli v Sarnii v OHL a pokud teď postupně tři ze čtyř nejproduktivnějších hráčů můžstva zmizí, tak to generálního manažera Nicka Sinclaira hodně zabolí.

„Je to trochu hořkosladké. Samozřejmě chceme, aby naši hráči byli uspěšní, ale je to velký zásah do týmu. Nicméně je to juniorský hokej, každý tým se s tím musí poprat," říká Sinclair.

Trend této doby je tedy nastaven a budoucnost NHL uhání tímto směrem. Jak dlouho, to je ve hvězdách. „Za nás to bývalo jiné," vzpomínal Michálek. „Teď přijdou do kempu osmnáctiletí kluci, všude samý sval. Jenže oni dřou pořád, celých dvanáct měsíců v roce, bez pořádného klidu. A to podle mě nejde vydržet dál než do třiceti let," varuje bek Arizony.

Jakob Chychrun (vpravo) byl na draftu tento červen
Jakob Chychrun (vpravo) byl na draftu tento červen

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud