Jan Barák
10. května 2017 • 14:45

Král padl, boží zákrok nepomohl. Strašně to bolí, hlesla ikona Rangers

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Král je mrtev, ať žije král! NY Rangers se museli ve 2. kole Stanley Cupu sklonit před Ottawou, stejně jako muselo brankářské eso Henrik Lundqvist uznat kvality rivala Craiga Andersona. Švédský fantom, novináři mnohokrát překřtěný na Krále Henrika, v šestém utkání dostal o dva góly více než Američan a po prohře 2:4 z bojů o Stanley Cup vypadl. Jako už po několikáté.



Lundqvistovi, vítězi Vezina Trophy z roku 2012, Stanley Cup stále uniká. Čas navíc nelze zastavit tak snadno jako puky, rodákoví z Äre je už 35 let. "Těžko se mi hledají slova, je to skličující, extrémně skličující," soukal ze sebe v útrobách vyprázdněné Madison Square Garden před novináři Lundqvist.

Vypadal zlomeně, několik desítek minut předtím ještě na ledě přelomil vzteky svou hokejku o břevno. Zase to nevyšlo, sakra! Vloni Rangers skončili na hokejkách pozdějších šampionů z Pittsburghu hned v 1. kole, letos si o rundu polepšili. Vrcholem Rangers pod vládou švédského elegána zůstává ročník 2013/14, když prohráli až finálovou sérii s Los Angeles 1:4 na duely.

"Je to strašná škoda, opravdu strašně to bolí. Dnešní zápas ale není důvodem, proč končíme. Venku jsme prohráli všechny tři zápasy v sérii, tak se nedá uspět, hodně nám to ublížilo a vzalo spousty sebevědomí," mrzelo brankáře, který v letošním play off odchytal všech dvanáct zápasů s bilancí šesti výher a šesti porážek. Průměr gólu na zápas měl 2.25 a úspěšnost zákroků 92.7%.

Vytěžit z minima maximum

Jak série s kanadským týmem vůbec probíhala? Oba týmy držely výhodu domácí areny, Rangers v předchozích dvou domácích utkáních porazili Ottawu 4:1. V ostatních zápasech série prohráli pokaždé o gól včetně dvou super smolných prodloužení, která si kanadský klub vynutil až v power play.

"I dnes chybělo málo, strašně malý kousek. Ve všech zápasech jsme byli ve hře. Stačilo proměnit jednu z šancí anebo vytáhnout nějaký skvělý obranný zákrok. Ale zaslouží si uznání. Hráli dobře a zasloužili si to," prohlásil na adresu Ottawy kouč padlých Rangers Alain Vigneault.

Jako určující se zpětně jeví druhý duel v sérii, kdy Rangers v ottawském Canadian Tire Center ještě tři minuty před koncem vedli 5:3, aby duel prohráli díky brance Jean-Gabriela Pageaua (v zápase skóroval čtyřikrát) 5:6 ve druhém prodloužení.

"Myslím, že jsme hráli hodně dobře. Určitě mnohem líp, než abychom zvítězili jen dvakrát. Už během sezony jsme to v kabině s chlapci řešili, že to není o tom, hrát nejlepší zápasy, ale naučit se, jak ty střetnutí vyhrávat. A oni přesně tohle udělali, z minima vytřískali maximum," zamyslel se Lundqvist, který v utkání předvedl 22 zákroků, z toho jeden spektakulární.

Sedm minut před koncem první třetiny vytáhl rukavicí ze šibenice bombu kapitána Senators Erika Karlssona.

VIDEO: Podívejte se na úžasný zákrok Henrika Lundqvista

Málo naplat, fantastická stopka Jezdcům nepomohla. Anderson nebyl tak ekvilibristický, ale lapil 38 puků, byl vyhlášen druhou hvězdou utkání a hlavně zajistil Ottawě po deseti letech postup do konferenčního finále. Stejnou fázi hráli Senators naposledy v roce 2007, kdy porazili 4:1 Buffalo a ve finále nestačili na Anaheim.

"Nezasloužím si žádnou cenu, bylo to vítězství týmu. Hrajeme tak celou sezonu, jako jeden muž a jsme úspěšní. Pro mě byl tohle jen další zápas v řadě, nic zvláštního. Rozhodně nekončíme, dál hledíme dopředu, chceme vyhrát každou třetinu a ono to nějak dopadne," dodal 35letý americký gólman, jehož manželka bojuje s rakovinou.

A co bude s Lundqvistem dál? Smlouvu v Rangers má do roku 2021, jedničkou bude dál, přestože finský a o osm let mladší náhradník Antti Raanta je velmi zdatný. "Prostě počkáme a uvidíme. Právě teď cítím jen obrovské zklamání, je to pocit úplné prázdnoty. Uvědomujete si naplno, kolik práce a kolik hodin jste do sezony vložili, abyste se dostali do tohoto místa a následně selhali. Bolí to," zakončil smutné povídání majitel zlata a stříbra z olympiády. Prostě padlý Král Henrik.

Henrik Lundqvist Rangers do finále konference protáhnout nedokázal
Henrik Lundqvist Rangers do finále konference protáhnout nedokázal

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud