Jan Barák
25. května 2017 • 10:30

Šulák STORY. Čtyři lasa, vybral si Detroit. Úžasný posun, těší se Fischer

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na oficiálním webu Znojma visí rozhovor s 20letým bekem Rostislavem Šnajnarem. Gró milého povídání? Chce být jako Šulák! A podobní budou přibývat, příběh 23letého reprezentačního obránce bude inspirovat další mladé hokejky. Však také komu se během jedné sezony podaří z EBEL dostat na mistrovství světa a následně podepsat smlouvu s klubem NHL, že? "Red Wings si Šulákovo angažování velmi chválí," uvedl v rozhovoru pro server Mlive.com šéf hráčského rozvoje v Detroitu a bývalý obránce Jiří Fischer.



Informaci o tom, že zámoří na Šuláka líčí, přinesl na svém Twitteru ve středu jako první bývalý agent Atlanty Thrashers a rakouský rodák Bernd Freimueller, který pro zámoří mapuje EBEL. "Dva roky po Thomasi Rafflovi se Libor Šulák může stát dalším hokejistou, který z EBEL zamíří do NHL, zájem má několik týmů," tweetoval Freimueller.

O pár hodin později se ukázalo, že měl pravdu. Klubové stránky Detroitu potvrdily, že Šulák podepsal s klubem dvouletý nováčkovský kontrakt. Rodák z Pelhřimova už byl upsaný finskému klubu Pelicans Lahti, čtvrtfinalistovi loňské SM liigy.

 

"Věděli jsme, že se na Libora jezdí dívat někteří skauti. Hodně mu pomohlo, že se dostal do nominace na mistrovství světa. Poté jsme čekali, že zájem z Evropy i NHL může být konkrétnější," prozradil okolnosti jednání na klubových stránkách sportovní manažer Orlů Rostislav Dočekal.

Na mistrovství, kde Češi vypadli ve čtvrtfinále s Ruskem (0:3), odehrál Šulák poté, co byl dopsán na soupisku místo zkušeného Jana Koláře, dvě utkání s jednou asistencí. Od deníku Sport dostal za své výkony známku 3-.

VIDEO: Podívejte se na sestřih posledního zápasu Čechů na MS


Z NHL obdržel levoruký zadák čtyři konkrétní nabídky (jedna z nich měla být i od nováčka příštího ročníku z Las Vegas), ze kterých si k velké radosti šéfa hráčského rozvoje Jiřího Fischera vybral tu od Detroitu.

"Šulák je navzdory své výšce 190 centimetrů a váze 90 kilogramů nesmírně obratný, dokáže podpořit útok, ale i zahrát dobře dozadu. A loňskou sezonu měl skvělou, byl to nejlepší bek svého týmu, jeden z nejlepších v celé EBEL, a dobrý dojem udělal i na trenéry reprezentace, kteří ho pozvali na přípravný kemp před světovým šampionátem," vyprávěl pro server Mlive.com Fischer.

U Red Wings se Šulák bude hlásit v červnu na nováčkovském kempu v Traverse City. Pokud se neprocpe do prvního týmu, což je pravděpodobné (na soupisce má Detroit aktuálně sedm zdravých beků a zraněného Jonathana Ericssona), přesune se do finského Lahti k Pelikánům, kde má platný kontrakt. Na farmě v Grand Rapids hrát nebude.

"Uvidíme, jak to dopadne. Jsem na něj ohromně zvědavý, za poslední rok udělal obrovský pokrok," těší se na krajana Fischer.

"Osobně jsem vždycky věřil, že Libor má velký potenciál. S majitelem Pavlem Oherou a vůbec všichni v klubu máme radost, že se mu povedla tak skvělá sezóna. NHL je pro Libora obrovská odměna i výzva do budoucna. Svým způsobem ukázal cestu ostatním. Je vidět, že když hráč chce a pracuje na sobě, může se do NHL dostat i z EBEL," doplnil svá slova sportovní manažer Znojma Dočekal.

Šulák, který během své kariéry působil třeba v Chomutově, si v uplynulé sezoně připsal za Orly v 58 zápasech včetně play off 31 bodů za 13 branek a 18 asistencí. Loni si se Znojmem zahrál finále soutěže a byl zvolen nejlepším nováčkem (6+18 v 62 zápasech). Teď se bude ucházet o roli na podstatně sledovanějším jevišti, než je EBEL...

V organizaci Red Wings se potká s několika Čechy, brankáři Petrem Mrázkem a Matějem Machovským, obráncem Filipem Hronkem a útočníky Martinem Frkem a Tomášem Noskem, což mu aklimatizaci jistě zpříjemní.

Český obránce Libor Šulák podepsal smlouvu s Detroitem
Český obránce Libor Šulák podepsal smlouvu s Detroitem

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud