4. října 2017 • 10:07

Nečas uhranul a bude hrát NHL. Může být náš první centr, zní z Caroliny

Autor: ryp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak a je to. Rangers už dříve oznámili, že v jejich kádru začne Filip Chytil, český mladík, kterého si klub vybral na posledním draftu v prvním kole. Teď si tu samou zprávu vyslechl i Martin Nečas v Carolině. „Podle nás je to hráč s obrovským potenciálem, který v naší organizaci může hrát prvního, nebo druhého centra hodně dlouho,“ prohlásil na jeho adresu generální manažer Ron Francis.



Osmnáctiletý útočník, který s Kometou na jaře slavil mistrovský titul, ale nejspíš začne na křídle třetího útoku. V NHL to takhle dělají s mladíky běžně: Nejdřív se pořádně rozkoukej, centr musí víc bránit, podél mantinelu není té práce dozadu tolik. Aspoň tak to naznačovaly přípravné zápasy.

Na druhou stranu, na tréninku alternoval s Jordanem Staalem v první formaci a kolem nich se točila křídla Sebastian Aho a Elias Lindholm. V klubu jsou s českým útočníkem spokojeni od začátku nováčkovského kempu. Na jeho hlavu se hrne jen samá chvála, žádný problém stylu, že by měl být zodpovědnější, lépe bránit, zvykat si na tvrdost... Nic. Z Nečase jsou v organizaci paf a plácají se po zádech, jak dobře si na draftu vybrali.

Carolina rozvoj svého nového pokladu ale rozhodně nechce uspěchat. „Pro nás je nejdůležitější, abychom pro Martinovu kariéru udělali správnou věc. Jeho výkonnostní posun je ale obrovský,“ poznamenal Francis pro server newsobserver.

Co tahle slova v praxi znamenají? Že se Nečas NHL objeví, to je tutovka. Ale pokud se ukáže, že je na něj ještě příliš brzy, nebude ho klub držet násilím nahoře s tím, že půjde do akce na nějakých pět minut, nebo na zápasy bude koukat jenom z tribuny.

Ve hře je totiž ještě jedna varianta, pořád si na něj může myslet i Kometa. Martin Nečas podepsal tříletou smlouvu, ale není úplně jisté, jestli vejde v platnost. U osmnáctiletého nováčka má Carolina právo ho po devíti zápasech poslat do Evropy, nebo na farmu s podmínkou, že do NHL v sezoně už nenaskočí. V tom případě by kontrakt vešel v platnost až další sezonu.

Útočník si z toho ale hlavu nedělá. Ví, že nemá kam spěchat: „Každý zápas v NHL bude skvělý. A i pokud by to mělo být devět zápasů, byla by to senzace. Hrát tady, to je prostě sen,“ citoval jeho slova newsobserver.

Sám přiznal, že ho mile překvapilo, jak se pro něj tréninkový kemp vyvíjel: „Možná trochu ano. Nevěděl jsem, jak dlouho tady vydržím. Každý je tady tak silný a rychlý, vidíte, že jde o nejlepší ligu na světě. Hlavně jsem musel hrát moji hru a nebát se.“

Strach hodil za hlavu i další nováček, vedle Nečase udělal první tým i devatenáctiletý finský mladík Janne Kuokkanen. „Oba zvládli náročné předsezonní období, vedli si velmi dobře. Podle mě si i tím, jak hráli v zápasech, vysloužili respekt u svých spoluhráčů. Cítíte, jak s nimi zkušení hráči chtějí nastupovat, protože jde o nesmírně inteligentní mladé hráče,“ komentoval své dva teenagery v sestavě trenér Bill Peters.

Carolina má celkově velmi mladý tým s věkovým průměrem 24,9 let a 13 hráčů ze své třiadvacetičlenné soupisky si sama draftovala. Po osmi letech bez play off věří, že konečně přichází zlomová sezona. Sezonu Hurricanes odpálí v sobotu doma proti Minnesotě.

Češi z NHL o Nečasovi po draftu: Je to teprve začátek, ať se daří, hlásí Voráček a spol.
Video se připravuje ...

Nečas a Chytil po draftu NHL: Vybrali si je v Carolině a NY Rangers
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud