10. září 2018 • 16:30

Rozroste se česká kolonie? Zbořil má šanci, Boston ho bere do Číny

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z prvního kola draftu 2015 už jen tři hráči nenakoukli do NHL, a tím nejvýše voleným byl na třinácté pozici český obránce Jakub Zbořil. Po něm tehdy sáhli v Bostonu a dost možná mu brzy dají šanci v prvním týmu. „Myslím si, že letos to není nemožné," řekl odchovanec Komety Brno, kterého před rokem inspiroval parťák Jake DeBrusk. Na draftu šel o jednu pozici za ním a už je z něj stálý člen Bruins.



Boston v roce 2015 v prvním kole draftu zažil situaci, která se jen tak nevidí. Volil hned třikrát, navíc za sebou. Kromě třináctého Zbořila a čtrnáctého DeBruska si tradiční klub jako patnáctku vybral útočníka Zacha Senyshyna. Nejdále to zatím z této trojice dotáhl DeBrusk, kterému se podařil loňský kemp a ve své nováčkovské sezoně pak zaznamenal 43 bodů. Tenhle chlapík je teď vzorem.

DeBrusk je zatím proti Zbořilovi o rok napřed. Na draftu šli sice oba na řadu vedle sebe, ale zatímco český bek putoval ještě na rok do juniorky, kanadský útočník šel rovnou na farmu do Providence. Tam strávil jeden rok a hurá mezi nejlepší borce světa. Jeden rok v AHL teď má za sebou i nadějný obránce, a také on doufá rovnou v další krok.

Za tým Providence Bruins odehrál v základní části 68 utkání, připsal si 19 bodů (4+15) a naučil se, jak se mezi velkými muži hraje do těla. „Tak nějak jsem si myslel, že vjedu do rohu, sundám soupeře, seberu puk a pojedu pryč a bude hotovo. Jenže rychle jsem zjistil, že to nejde," popisuje přechod mezi dospělé v rozhovoru pro Boston Herald.

„Dát hit pro mě není problém, jenže teď už málokdo padne na led. Kluci jsou tady silnější, puk jim zůstane a odjedou pryč," vysvětlil Zbořil jak se časem musel naučit poziční hře.

Tu teď může předvádět v kempu, kde patří mezi mladou generací klepající na bránu velké soutěže na úplně první místo. Klub by ho rád zapracoval a nechal ho jít cestou dalších mladíků, jakými jsou Brandon Carlo či Charlie McAvoy. Mezi úplnými nováčky je Zbořil najednou prakticky tím nejzkušenějším.

Trenér z Providence Jay Leach si chválil, jak Čech v uplynulém ročníku před jeho očima rostl a je přesvědčený o tom, že má velkému klubu ještě hodně co nabídnout. On nabízí recept. „Potřebuje se na ledě cítit pohodlně a sebevědomě," vysvětluje trenér, mimo jiné sám bývalý obránce NHL.

„Je zase o kus blíž a je třeba říct, že někdy je to o správném načasování. Někdy prostě musíte hráče hodit do vody a až pak vidíte, jak je doopravdy připraven," pokračoval devětatřicetiletý trenér.

Jak je Zbořil připraven se dozvíme brzy, Boston mu totiž dal důvěru a bere ho sebou na přípravné zápasy do Číny, které se budou hrát mezi 15.-19. zářím.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud