Zdeněk Janda
Premium
4. listopadu 2018 • 14:00

Případ Kovář: tuhý boj o NHL. Jak to snáší a co na něj říká Straka?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z BOSTONU | Spokojit se s tím, že jste dobrý, úspěšný, zajištěný? Nebo poslechnout hlad srdce a na sklonku třicítky ještě svůj hokejový život překopat a posunout ho výš? I když s nejistým výsledkem? U útočníka Jana Kováře vyhrála varianta B. V ruské KHL si mohl dál žít jako král. Ne. On se vrhl do dobrodružství jménem NHL. Neodradil ho ani první direkt. Zvedl se, bojuje dál. K. O.? Zapomeňte. Jak jeho případ komentuje Martin Straka? Co mu vzkazuje David Pastrňák? A proč si musel koupit nové kalhoty?



Když jsem ho poprosil o fotografii, vyšli jsme vedle haly. Do nejbližšího parčíku, nebylo moc času na hledání jiného místa. A vida, zrovna pomník obětem války. Zvěčním ho náhodou u sloupu, na němž je napsáno: Courage.

Odvaha, statečnost.

Samozřejmě, v našem případě se jedná jenom o sport. Ale i tenhle nápis je symbolický. Odvaha jako vlastnost, díky níž tam stál. Kdyby vnitřní bitvu u něj vyhrálo uspokojení, i nadále by vegetoval nejspíš v začouzeném Magnitogorsku. Nebo jinde v Rusku.

Takhle Jan Kovář , 28letý centr, jenž s Metallurgem dvakrát vyhrál KHL, předtím s Plzní extraligu, stál v Providence. Hlavním městě státu Rhode Island, v místě, v němž udělá maximum, aby na druhý pokus vyšel útok na NHL. Přes farmářský tým nedalekých Boston Bruins.

První pokus skončil tvrdým hákem.

Bum! Pád na zem.

Ale boj pokračuje, tohle bylo jen první kolo. „Nechtěl jsem to hned vzdát. To rozhodně ne,“ vysvětloval reprezentační útočník, účastník pěti mistrovství světa a posledního olympijského turnaje v Koreji. Tím si u fanoušků zajistil velké sympatie.

Nejen u nich. Třeba i někdejší útočník Martin Straka , olympijský šampion z Nagana a šéf hokejové Plzně, která připravila Kováře pro velký hokej, jeho krok ocenil. „Klobouk dolů před ním. Myslím si, že spoustu lidí příjemně zaskočil. Ti si mysleli, že už to v osmadvaceti letech vzdá. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud