23. listopadu 2018 • 09:14

Roste v NHL nová česká jednička? Buď Davidem Rittichem, učí gólmana kouč

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatímco před lety patřila česká brankářská škola mezi špičku, teď je českých gólmanů v nejlepší lize světa po málu. O to více pak potěší taková představení, jaká od začátku ročníku předvádí David Rittich v Calgary. Účastník posledního mistrovství světa vytlačil z pozice jedničky chybujícího Mike Smithe a v zámoří už se spekuluje o tom, jestli by do budoucna tenhle jihlavský odchovanec mohl být opravdickou jedničkou.



Přežil kemp a odsunul talentovaného konkurenta Jona Gilliese na farmu a brzy začal potvrzovat, že to od vedení Calgary byl správný krok. Oblibu u fanoušků Flames si získal klidem, s jakým se pohybuje v brankovišti, přátelskou povahou a také tím, jak euforicky slaví vítězství a některé branky. Nedávno se pro něj také našla nová přezdívka, "Big Save Dave."

„Je to pěkné," usmíval se. „Ale je to jen přezdívka. Určitě jsem jich měl pár i před rokem, třeba Hrozný hrozný Dave," potvrdil svůj smysl pro humor.

To je hodně přísné tvrzení od chlapíka, který vyhrál posledních šest utkání do kterých nastoupil a v průměru obdržených branek na zápas je s bilancí 2,04 na druhém místě za Pekkou Rinnem, tedy posledním majitelem Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana ligy.

Rittich využívá skvělé přípravy a také toho, že šestatřicetiletý Smith nezažívá dobré období. Narozdíl od českého parťáka inkasuje průměrně 3,48 branek na zápas a v této statistice mu patří až 40. místo v lize. Kanadského mistra světa ještě nadobro o práci nepřipravil, ale zdá se, že minimálně dočasně ano.

„Co se týče přípravy je to profík, navíc je to super typ do kabiny," říká o věčném šprýmařovi a terči vtípků trenér gólmanů Jordan Sigalet pro Calgary Herald. „Každý o něm ví, že vždy v zápase odevzdá úplně všechno. Jestli se vyhrává nebo prohrává pro něj při hře není to hlavní, on pořád jede nadoraz. I to ostatní motivuje," říká sám bývalý gólman.

Sezonní gólmanské statistiky:

Výhry:
1. Andersen (Toronto) - 12
2. Fleury (Vegas) - 10
3. Hutton (Buffalo) - 10
...
13. Rittich (Calgary) - 8

Procentuální úspěšnost:
1. Rinne (Nashville) - 94,4%
2. Halák (Boston) - 93,5%
3. Andersen (Toronto) - 93,5%
4. Rittich (Calgary) - 93,5%

Průměr gólů na zápas:
1. Rinne (Nashville) - 1,64
2. Rittich (Calgary) - 2,04
3. Halák (Boston) - 2,07

Kladné body si navíc v blízkém okolá Rittich získává i svým nadšením pro hokej. Je na něm vidět, jak si váží každého startu a výkonů Flames. „Když mu obránci zblokují střelu, hned je jde poklepat a poděkuje. Pak jim to navíc vrací tím, že zase hasí jejich chyby," všiml si Sigalet.

Bilance Calgary je v tuto chvíli 13-8-1 a pod klíčovými zápasy je hodně podepsaný český gólman. Ten k osmi výhrám zatím zapsal jen jedinou porážku. Stejně máte ale pocit, že pro něj je hlavní tým. Jeho pozápasové rozhovory se místo debat o skvělých zákrocích většinou stočí k tomu, jak skvělé je vyhrávat pohromadě. I proto jsou Flames první v Pacifické divizi.

Oproti loňské sezoně je navíc u Ritticha vidět posun v psychické rovině. Když měl totiž před rokem dočasně zaskočit za zraněného Smithe, vypadal, že si chvílemi s nastálým tlakem úplně neví rady. Mužstvo takové stavy vycítí a Sigalet se rozhodl přesně na tohle zaměřit.

„Dobře se na to pamatuji, byl najednou takový přehnaně soustředěný a nedokázal být sám sebou," vzpomíná Sigalet a popisuje, jak Rittich vypadl z role. „U něj funguje lépe, když je uvolněný a neřeší co a jak. A je jedno, jestli hraje jednou za dva týdny, nebo obden," přibližuje.

Takže jak vlastně na Ritticha? „Pokaždé večer před zápasem mu píšu ´Buď Davidem Rittichem, nic neměň´. Ani v přípravě, ani v utkání," vysvětlil Sigalet taktiku.

A že zůstává sám sebou Rittich potvrzuje i v utkáních. Například ve středu proti Winnipegu, když ho po odpískání píchl Dustin Byfuglien, se urychleně zvedl z ledu a chtěl si to s opovážlivcem vyřídit.

„Cítil jsem, že mě někdo vzal přes lapačku, tak jsem si to s ním chtěl vyřídit. Pak jsem ale viděl, že to je číslo 33, a to mě trochu vyděsilo," smál se při vzpomínce na obra z týmu Jets.

Rittich si zkrátka v současných dnech hokej vážně užívá a je jen na něm, jak dlouho všechno ještě bude trvat. Po sezoně totiž šestadvacetiletému brankáři končí smlouva na 800 tisíc dolarů, a protože končí také jeho o deset let staršímu konkurentovi, který navíc pobírá ročně o 3,5 milionu dolarů více, bude zajímavé sledovat další vývoj.

Má Rittich na pozici jedničky?

Kyle Connor puk za Davida Ritticha nedostal
Kyle Connor puk za Davida Ritticha nedostal

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud