25. února 2019 • 16:40

Zadina debutoval v NHL. Bude z něj skvělý hráč, chválí opora Red Wings

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Největší česká hokejová naděje posledních let má za sebou debut v NHL! Devatenáctiletý Filip Zadina v neděli konečně oblékl dres Detroitu a poprvé si na vlastní kůži vyzkoušel nejlepší ligu světa. Red Wings sice prohráli se San Jose 3:5 a mladíček byl na ledě u první obdržené branky ve 4. minutě, přesto si vysloužil chválu. „Hned bylo vidět, že z něj jednou bude skvělý hráč," chválila dlouholetá opora Niklas Kronwall.



Utkání mezi Detroitem a San Jose bylo z pohledu české účasti veleúspěšné a připomínalo zlaté časy českého hokeje. Na straně hostů byli v akci Tomáš Hertl, Radim Šimek a Lukáš Radil a domácí kromě Zadiny vypustili do akce také obránce Filipa Hronka. Solidní účast.

Zadina se vydával na led s defenzivním expertem Lukem Glendeningem a Michaelem Rasmussenem. Právě on na začátku utkání nešťastně tečoval do vlastní brány ránu Tima Heeda a Red Wings prohrávali 0:1. Proto Zadina utkání dohrál s bilancí jednoho záporného bodu. K nim během 10 minut a 38 vteřin přidal jednu střelu na bránu a jeden hit. Téměř minutu také odehrál v přesilové hře.

„V závěru jsem měl jednu šanci, ale byl to teprve první zápas. Jestli příště dostanu další možnost hrát, věřím, že budu zase lepší a budu se na ledě cítit příjemněji," řekl český hokejista pro Detroit Free Press.

Původní plán byl nasadit velký talent vedle rakouského bombarďáka Thomase Vaneka, ale ten kvůli zdravotním problémům utkání vynechal. Navíc je velkým tahákem pondělní přestupové uzávěrky, takže bylo pro tým bezpečnější starat se o hráčovo zdraví.

Nicméně Zadina k sobě dostal i šikovné hokejisty, a ne pouze hokejové dříče. Zkusil si totiž také hru vedle Dylana Larkina, Andrease Athanasioua či Franse Nielsena.

„Byl dobrý, deset minut na ledě je na premiéru v lize slušné. Dobře si při hře dělal prostor, několikrát si myslel, že ho má víc a nedostal se k tomu, co plánoval, ale to patří k procesu herního vývoje," vykládal po zápase trenér Jeff Blashill.

Na adresu útočníka s číslem 11 ale pak přistála také chvála. „Hrál jako dospělák a líbila se mi jeho práce v obraně. Není snadné do ligy jen tak naskočit, doufám, že se bude ještě dál zlepšovat," řekl Blashill, a pochválil trenéra záložního týmu z Grand Rapids Bena Simona, který se Zadinou odvádí výtečnou práci.

Co naopak zatím Zadina nezvládl předvést byla jeho pověstná dělovka. Sharks se v zápase nechali jen dvakrát vyloučit, z toho trest Brendena Dillona z 22. minuty hned o 14 vteřin později znegoval faulem na Tomáše Hertla domácí Dylan Larkin. Rány z první tedy mladíček nestihl.

„Má skutečně výbornou střelu, něco málo nám z ní už předvedl v přípravě před sezonou," všiml si Kronwall. „Škoda, že jsme si nedokázali vybojovat víc přesilových her."

Raketová střela tedy udělala dojem a na Zadinův vývoj se v kabině těší i ostatní hráči. „Bude fajn ho sledovat, až se trochu dostane do pohody," zamyslel se další veterán Justin Abdelkader.

Příští utkání čeká Red Wings v úterý na domácím ledě proti Montrealu.

VIDEO: Sestřih utkání Detroit - San Jose

Góly

Domácí: 14:39. Helm, 19:23. Nyquist, 28:00. Green

Hosté: 03:46. Heed, 33:50. Burns, 35:50. Pavelski, 36:45. Pavelski, 59:00. Pavelski

Sestavy

Domácí: J. Bernier (Säteri) – Green, Kronwall (A), Hronek, DeKeyser, Daley, Ericsson – Nyquist, D. Larkin (A), Bertuzzi – Athanasiou, Nielsen, Mantha – Zadina, Glendening, Helm – Rasmussen, Abdelkader, J. de La Rose (A).

Hosté: Dell (M. Jones) – Vlasic, Heed, Burns, R. Šimek, Braun, Dillon – Pavelski (C), Couture (A), Meier – Donskoi, Hertl, E. Kane – Labanc, J. Thornton (A), M. Karlsson – Goodrow, Haley, Radil.

Rozhodčí

McIsaac, Hebert – Nansen, MacPherson

Stadion

Little Caesars Arena, Detroit

Návštěva

19 515 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud