5. dubna 2019 • 13:35

Nejlepší střelec historie? O Gretzkyho rekord se pokusím, překvapil Ovečkin

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ohrozit některý z rekordů Waynea Gretzkyho vždycky znamená něco velkého. Alexandr Ovečkin se pokouší rovnou o ten pravděpodobně nejpůsobivější - překonat nejlepšího hokejistu historie v počtu vstřelených branek. Kanaďan jich dal 894, Rus jich ve třiatřiceti letech má na svém kontě o 237 méně. To je ani ne pět padesátigólových sezon, kterých už Ovečkin v NHL zvládl osm. „Musím být zdravý a ve formě," přemýšlí velikán, jenž dal v tomto ročníku 51 gólů.



Zdraví je pro Ovečkina jedním z klíčů k úspěchu. V NHL hraje čtrnáctou sezonu a nejméně zvládl za jeden ročník naskočit do 72 zápasů. Za celou kariéru vynechal jen 31 utkání a jeho nejhorší střelecký výkon (32 branek z ročníku 2010/11) by byl pro většinu hráčů soutěže tím nejlepším.

V tuto chvíli je kapitán aktuálních ligových šampionů majitelem 658 úspěšných zásahů v základní části soutěže a zatím nevypadá, že by se chystal zpomalit. „O rekord se pokusím, ale kdoví, co nás čeká v budoucnu," řekl pro NHL.com.

To je příjemná názorová změna, protože před dvěma lety kanonýr tvrdil, že dohnat Gretzkyho je nemožné. Jenže to bylo po ročníku, ve kterém dal jen 33 branek a sám si nebyl jistý, jestli jeho gólový apetit náhodou už nebude klesat.

Rychle se ukázalo, že nebude, protože následovaly dvě sezony s celkem sto brankami. To zaznamenal i samotný majitel gólového rekordu a se svým tradičním gentlemanským přístupem celou situaci okomentoval. „Může to dokázat, je to velice dobrý sportovec, hraje ve skvělém týmu a má výborné spoluhráče," řekl Gretzky. „Jestli se mu to povede, budu prvním, kdo mu potřese rukou a půjde mu pogratulovat."

VIDEO: Ovečkinův 50. gól sezony

Ovečkin má před sebou ještě dva roky třináctileté smlouvy na 124 milionů dolarů, a co bude, až vyprší, se ještě neřeší. „Uvidíme," zůstává tajemný během debat o tom, jak dlouho se chystá vlastně hokej hrát.

Motivace mu pravděpodobně nechybí, což se dá pozorovat v tomto ročníku. Ke zlaté medaili z MS do 20 let, třem zlatým z mistrovství světa dospělých, sedmi Maurice Richard Trophy, třem Hart Trophy a Ted Lindsay Award, jedné Art Ross Trophy a Conn Smythe Trophy přidal vloni také Stanley Cup, a i přes hutné letní oslavy vůbec nezpomalil. Dál pálí jako nadržený kanón.

Když minulou sobotu poosmé v kariéře překonal padesátigólovou hranici, stal se po Gretzkym a Miku Bossym teprve třetím mužem historie, jenž něco podobného dokázal. Nechybí mu tedy ani chuť a hlad po gólech.

„Jestli dá i v další sezoně zase padesát gólů závisí skutečně jenom na něm. S jeho odolností je to všechno jenom o tom, jak dlouho se mu ještě bude chtít hrát a jestli bude mít stále k ruce kvalitní spoluhráče," myslí si legenda New York Islanders Bossy.

Nejlepší střelci historie:

1. Wayne Gretzky - 894
2. Gordie Howe - 801
3. Jaromír Jágr - 766
4. Brett Hull - 741
5. Marcel Dionne - 731
...
13. Alexandr Ovečkin - 658

V tuto chvíli se Ovečkin hodně přiblížil jinému rekordu. S jedenapadesáti góly si drží dvougólový náskok mezi nejlepšími střelci sezony a je pradvěpodobné, že uzme poosmé v kariéře trofej pro nejpilnějšího kanonýra. To před ním ještě nikdo nedokázal, sedmkrát byl nejlepším střelcem ligy pouze Bobby Hull.

Důvěru v něj mají mimochodem i spoluhráči a konkurence. „Jestli Gretzkyho někdo může dohnat, tak to je on," řekl jeho dlouholetý spoluhráč a přední nahrávač Nicklas Bäckström.

„Není to žádná bláznivá představa. Má na to a jeho vytrvalost mu může pomoci," myslí si další kanonýr Steven Stamkos z Tampy.

Výsledek uvidíme v příštích letech a bude ho sledovat určitě i Jaromír Jágr, se 766 nejlepší evropský střelec.

Proti Montrealu sice Alexandr Ovečkin nebodoval, stejně je to ale oblíbenec fanoušků
Proti Montrealu sice Alexandr Ovečkin nebodoval, stejně je to ale oblíbenec fanoušků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud