29. května 2019 • 17:00

Hotovo! Kubalík podepsal v Chicagu, vydělá si necelý milion dolarů

Autor: adl, pab, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mluvilo se o tom dlouho, už před světovým šampionátem se to bralo jako hotová věc. Ve středu bylo vše oficiálně potvrzeno. Hokejový útočník Dominik Kubalík podepsal roční smlouvu v Chicagu, kam odchází ze švýcarského klubu Ambri-Piotta. V rámci nováčkovského kontraktu s Blackhawks by si 23letý útočník měl vydělat 925 tisíc dolarů (cca 21,5 milionů korun) plus 93 tisíc dolarů jako podpisový bonus.



„Jsem rád, že jsem podepsal takové organizaci, je to jedna z těch nejlepších. Udělám všechno, abych se prosadil,“ cení si Kubalík angažmá v jednom z nejlepších týmů NHL posledních let.

Blackhawks získali práva na českého útočníka lednovou výměnou s Los Angeles. O letním přesunu za moře se od té doby hojně spekulovalo. Generální manažer Stan Bowman už na konci března podpis předběžně potvrdil. „Očekáváme, že příští rok bude v našem týmu. Podepíšeme ho,“ uvedl pro The Athletic.

Kubalíka draftovalo Los Angeles v roce 2013 v sedmém kole na 191. pozici, ale kontrakt s ním Kings nikdy neuzavřeli. Chtěli jej angažovat v minulé rozehrané sezoně, ale český kanonýr setrval v Ambri-Piottě, se kterou v roce 2017 uzavřel po krachu plánovaného angažmá v Ufě v KHL tříletou smlouvu. Do Chicaga vyměnilo vedení Los Angeles práva na českého hráče za volbu v pátém kole letošního draftu.

Český střelec Dominik Kubalík se raduje z gólu v utkání o bronz proti Rusku, připsal si už šestou trefu na šampionátu
Český střelec Dominik Kubalík se raduje z gólu v utkání o bronz proti Rusku, připsal si už šestou trefu na šampionátu

Kubalík prožil vydařenou sezonu. V Ambri-Piotta nasbíral 63 bodů (26+37) v 55 utkáních švýcarské ligy včetně play off. Jako první český hokejista v historii se stal nejproduktivnějším hráčem, byl vyhlášen MVP sezony, zvolen nejlepším útočníkem a figuroval i v ideální sestavě ligy.

Formu potvrdil i na mistrovství světa, když v 10 zápasech posbíral 12 bodů za šest gólů a stejný počet asistencí. Celkově byl s 23 body za 15 gólů a osm přihrávek nejlepším hráčem národního týmu v sezoně.

Ve švýcarské lize sehrál Kubalík za sezonu a půl celkem 90 utkání a nasbíral 97 bodů za 37 branek a 60 asistencí. V české extralize má nejlepší střelec sezon 2015/16 a 2016/17 na kontě 131 bodů za 79 gólů a 52 přihrávek ze 188 duelů. Reprezentoval také na loňských olympijských hrách v Pchjongčchangu a následném mistrovství světa v Kodani a Herningu.

V Chicagu se potká s kamarádem Dominikem Kahunem, se kterým hrál v kanadské juniorské soutěži OHL za Sudbury Wolves, a stejně starým Davidem Kämpfem. „Takže tam nebudu úplně sám, snad to budu mít v začátku o něco snazší,“ doufá Kubalík. Debut v NHL by si mohl odbýt v Praze, kde se 4. října odehraje utkání Chicaga proti Philadelphii.

Rozhovor s Dominikem Kubalíkem o přestupu do Chicaga čtěte ve čtvrtečním vydání deníku Sport!

Říha se rozbrečel na tiskovce. Nesplnil jsem cíl. Jsem složitej trenér, buzerant, řekl v slzách
Video se připravuje ...

Vynikající turnaj. Máme hráče, kteří mohou převzít štafetu po zlaté generaci, řekl o MS Král
Video se připravuje ...

Fischer hodnotí MS: Vyrovnali jsme se úplně každému. Je mi smutno
Video se připravuje ...

FAKTA MS: Finové v Bratislavě slaví po osmi letech, Češi zůstali čtvrtí
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud