28. května 2019 • 15:30

Známkování českých hokejistů za MS: kapitán za jedna, dva čtyřkaři

Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo na MS z Čechů zářil nejvíc a kdo propadl?Kdo na MS z Čechů zářil nejvíc a kdo propadl?FOTO: Koláž iSport.cz

    Pachuť. Smíšené pocity. Po třech vypadnutích ve čtvrtfinále v řadě postoupil národní tým na mistrovství světa do bojů o medaile. V klíčové fázi turnaje ale přišly dvě prohry a smutek. Konečné čtvrté místo. Obecný dojem však tým kolem skvělého lídra Jakuba Voráčka zanechal pozitivní. Republika zase žila hokejem, užívala si ho. Bavila se herním projevem. Kdo z výběru trenéra Miloše Říhy mile překvapil a kdo naopak zklamal? Deník Sport oznámkoval všechny hráče. 

  • Jakub Voráček, známka Sportu: 1

    Kapitán Jakub Voráček se raduje s českými hokejisty po výhře nad Švýcarskem na závěr skupiny B MS v hokejiFoto Barbora Reichová (Sport)

    Kapitán, klíčový muž. Pan nepostradatelný. Na šampionát přijel, i když věděl, že bude jeho přítelkyně každým dnem rodit. Ale hned od začátku zářil. Výborně bruslil, celá první lajna si sedla skvěle. Vytvořil český rekord v počtu bodů na šampionátu (16). Semifinále i zápas o bronz dohrával se zraněním, možná i proto nebyl už tak dominantní. Ale jinak prožil nejlepší reprezentační turnaj kariéry. Mužstvo šéfoval na ledě, ale i mimo. Tým ukázal vnitřní sílu.

    Statistiky: 10 zápasů, 16 bodů (4+12), +10, průměrný čas na ledě:  17:24 

  • Michael Frolík, známka Sportu: 1

    Jakub Voráček a Michael Frolík, tahouni českého národního týmu pro MS v BratislavěFoto Sport Barbora Reichová

    I když ho v NHL v posledních letech zaškatulkovali mezi defenzivní hráče, v Bratislavě ukázal, že se dokáže pořádně rozparádit i v útoku. Spolu s kapitánem Voráčkem, kladenským parťákem, vytvořili výbornou dvojku. Byla radost se na ně dívat. Ale nezapomínal plnit také defenzivní povinnosti. Jakmile soupeř hrál přesilovku, právě Frolík byl první na řadě, koho trenéři poslali na led. V posledních dvou utkáních už to nebylo úplně ono, ale i tak bojoval, dřel. Jako správný lídr.

    Statistiky: 10 zápasů, 14 bodů (7+7), +8, průměrný čas na ledě: 18:24

  • Filip Hronek, známka Sportu : 1

    Filip Hronek jede na MS podruhé v řaděFoto Barbora Reichová (Sport)

    Nejlepší český bek. I když před novináři toho moc nenamluví, jeho hokejová řeč je srozumitelná. Umí bránit, útočit, nebojí se. Navíc je rychlý, dokáže předvídat. Po zásluze se dostal do All Star výběru celého šampionátu. V deseti utkáních pobral jedenáct bodů, což je skvělá bilance.

    Statistiky: 10 zápasů, 11 bodů (3+8), +3, průměrný čas na ledě: 20:28

  • Jan Kovář, známka Sportu: 1-

    Jan Kovář byl jedním ze čtyř českých hráčů, kteří neproměnili samostatný nájezdFoto Barbora Reichová (Sport)

    Mistr přihrávka. Svými geniálními pasy zásoboval parťáka Kubalíka, zase udivoval svět svým hokejovým umem a šikovnýma rukama. Nejlepší zápas odehrál ve čtvrtfinále proti Německu, které zničil třemi body. Celkem se v turnaji dostal na deset, v tabulce plus/minus získal parádních +11.

    Statistiky: 10 zápasů, 10 bodů (5+5), +11, průměrný čas na ledě: 16:05

  • Dominik Kubalík, známka Sportu: 1-

    Dominik Kubalík si chytře pokryl kotouč tak, že kanadský obránce Troy Stecher přišel v souboji o hokejkuFoto Barbora Reichová (Sport)

    Vynikající střelec. Prakticky v každém zápase byl pro soupeřova brankáře velkou hrozbou. Dal možná jeden z nejkrásnějších gólů na šampionátu, když milimetrovou dělovkou příklepem zamířil přesně do růžku německé branky. Bohužel proti Kanadě jeho příspěvek chyběl.

    Statistiky: 10 zápasů, 12 bodů (6+6), +10, průměrný čas na ledě: 13:55

  • Pavel Francouz, známka Sportu: 1-

    Gólman Pavel Francouz na českém rozbruslení před utkáním na MS s LotyšskemFoto Barbora Reichová / Sport

    Vlastně neudělal vůbec nic špatně. Přijel po prvních třech zápasech, poprvé naskočil proti Italům a zapsal nulu. Neinkasoval ani proti Rakousku. S Kanadou dochytal větší polovinu utkání na vysoké úrovni. Bohužel ho v turnaji přibrzdila nemoc. Před zápasem o bronz ulehl a zůstal mimo sestavu.

    Statistiky: 3 zápasy, 2 inkasované branky, průměr gólů: 1,3, úspěšnost 95,65, 2 čistá konta

  • Patrik Bartošák, známka Sportu: 2

    Patrik Bartošák před vyrovnáním Němců na 1:1 zaváhal při rozehrávce za svou brankou.Foto Barbora Reichová (Sport)

    Turnaj začal skvěle. Vychytal Švédy, podržel proti nebezpečným Lotyšům. Postupem času se ale brankářskými tabulkami propadal. V klíčovém semifinále s Kanadou nepodržel, dostal tři góly a ve 25. minutě střídal. Duel o bronz pak sledoval ze střídačky. Rozhodně je však příslibem do dalších let.

    Statistiky: 6 zápasů, 15 inkasovaných branek, průměr gólů: 2,78, úspěšnost 90,62, 0 čistých kont

  • Šimon Hrubec, známka Sportu: 2

    Do české branky se v utkání o bronz postavil překvapivě Šimon Hrubec, až třetí brankář na turnajiFoto Barbora Reichová (Sport)

    Plánovaný jako jasná trojka. Nakonec ale odchytal celé dva zápasy. A obstál na výbornou. Od Norů inkasoval dva góly, tým ale dovedl k pohodové výhře 7:2. Nečekaně pak dostal důvěru v utkání o bronz. Proti ruské sborné napěchované hvězdami podal vynikající výkon, nevedlo se mu však v nájezdech.

    Statistiky: 2 zápasy, 4 inkasované branky, průměr gólů: 1,85, úspěšnost 92,59, 0 čistých kont

  • Radko Gudas, známka Sportu: 2

    Český gólman Patrik Bartošák se po utkání se Švýcarskem raduje s obráncem Radko GudasemFoto Blesk/ Martin Sekanina

    Pevný jako skála, pro soupeře mimořádně nepříjemný. Přesně tak, jak se od něj čekalo. Když bylo potřeba zjednat respekt, udělal to. Hodně bruslil, pouštěl se i do útočení. Nesbíral zbytečné trestné minuty, hrál týmově. Příliš mu nevyšel zápas se Švýcary, ale jinak na něj bylo spolehnutí.

    Statistiky: 10 zápasů, 4 body (1+3), +10, průměrný čas na ledě: 19:59

  • Michal Moravčík, známka Sportu: 2

    Michal Moravčík s číslem 11 se raduje ze vstřelené brankyFoto ČTK

    Škoda zranění! Plzeňský bek turnaj nedohrál, pohyboval se v zákulisí s rukou v dlaze. Vypracoval se ve stabilní oporu, využívá svých tělesných proporcí k důrazné hře. Je pro soupeře nepříjemný, díky dlouhé hokejce dokáže vypíchnout puky. Jeho forma letěla nahoru. Vyzrál v elitního zadáka.

    Statistiky: 8 zápasů, 2 body (0+2), +7, průměrný čas na ledě: 16:38

  • Jan Rutta, známka Sportu: 2

    Jan Rutta není spokojený, český tým prohrává 0:2Foto Barbora Reichová (Sport)

    Ze začátku to nebyly od něj tak suverénní výkony, které je schopný předvést. Až postupně se dostal do ráže. Víc si dovolil, hodně práce odvedl i při přesilovkách. Gólem do prázdné branky rozhodl o vítězství nad Švýcary, díky tomu se mužstvo nemuselo stěhovat z Bratislavy do Košic.

    Statistiky: 10 zápasů, 3 body (1+2), +8, průměrný čas na ledě: 18:38

  • Dominik Simon, známka Sportu: 2

    Dominik Simon se ve vlastním oslabení dostal do samostatného úniku, střelou mezi betony si na Lukase Herzoga nepřišelFoto Barbora Reichová (Sport)

    Dělal, co mohl, aby na své ne úplně typické pozici uspěl. Ve středu elitní lajny rostl po boku fantasticky hrajících Voráčka s Frolíkem. Celkem se dostal na 12 bodů. Také u Simona je velký potenciál zlepšení. Líp se ale pravděpodobně cítí na křídle. Největší problém měl na vhazování.

    Statistiky: 10 zápasů, 12 bodů (4+8), +10, průměrný čas na ledě: 16:53

  • Michal Řepík, známka Sportu: 2

    Český útočník Michal Řepík těžce kousal další šampionát bez zisku medaileFoto Martin Sekanina (Blesk)

    Třicetiletý mazák byl na svém čtvrtém mistrovství světa v řadě. Patří k symbolům generace stabilních účastníků, kterým medaile není přána. Teď jí byl nejblíž. Každý rok se spekuluje, jestli by měl jet. Je na hraně sestavy. Znovu ale ukázal svůj přínos. V mezinárodní konkurenci zase obstál.

    Statistiky: 10 zápasů, 7 bodů (4+3), +6, průměrný čas na ledě: 12:23

  • Filip Chytil, známka Sportu: 2

    Nejmladší člen české reprezentace Filip Chytil zatím na šampionátu hodně koluje sestavouFoto Barbora Reichová (Sport)

    I když odehrál jen pět zápasů, vlastně není důvod mu dávat nižší známku. Kouč Miloš Říha chtěl po Chytilovi větší nadšení a zarputilost, odstavil ho. Když byl ale 19letý mladík na ledě, vždy tam nechal všechno. Svou rychlostí a dravostí dovedl soupeři zatopit. V další sezoně výkony ještě poroste.

    Statistiky: 5 zápasů, 2 body (1+1), +4, průměrný čas na ledě: 12:08

  • David Sklenička, známka Sportu: 2-

    Reprezentační zadák David SkleničkaFoto Barbora Reichová (Sport)

    Nejlepší zápas vyšvihl proti nejtěžšímu soupeři. V utkání o bronz proti Rusku se mu dařilo. Sám to pak komentoval slovy, že je škoda, že takhle nehrál už dřív. To si počínal až moc opatrně, aby toho moc nezkazil. Navíc až tolik nestřílel. Ale i on ukázal, že může být stabilním členem reprezentace.

    Statistiky: 9 zápasů, 1 bod (0+1), +6, průměrný čas na ledě: 11:12

  • David Musil, známka Sportu: 2-

    David Musil hraje na svém prvním mistrovství světaFoto Barbora Reichová (Sport)

    Ze začátku bylo znát, že je na prvním šampionátu. Musel se trošku rozkoukat. Postupně se ale osmělil, jeho výkon šel nahoru. Stejně jako vytížení, posunul se do první obranné formace. Byl důrazný, čistil prostor. Nevolil žádná složitá rozhodnutí. Jen by mohl více střílet.

    Statistiky: 10 zápasů, 1 bod (0+1), +3, průměrný čas na ledě: 12:32

  • Petr Zámorský, známka Sportu: 3

    Jevgenij Kuzněcov se tady nepohodl s obráncem Petrem ZámorskýmFoto ČTK

    Až tolik prostoru nedostal. Nejdřív dlouho čekal, než bude dopsaný na soupisku. Nakonec odehrál pět partií, ale v nich na svoje poměry jenom paběrkoval. V průměru odehrál necelých devět minut, na což není z klubu zvyklý. Ale vypořádal se s tím statečně. Když byl na ledě, nechyboval.

    Statistiky: 5 zápasů, 1 bod (0+1), 0, průměrný čas na ledě: 8:59

  • Jan Kolář, známka Sportu: 3

    Obránce českého národního týmu Jan Kolář stráží ruského kapitána Ilju Kovalčuka.Foto Martin Sekanina (CNC)

    Ostřílený 32letý mazák hrál na čtvrtém šampionátu, uplatňoval zkušenosti. Ale když se tempo utkání zvýšilo do obrátek o dost převyšující zápasy evropské série, měl problémy. Už tolik nestíhal. Ale to svoje si odvedl, ze všech obránců končil s nejlepší bilancí plus/minus +11 bodů.

    Statistiky: 10 zápasů, 6 bodů (1+5), +11, průměrný čas na ledě: 16:00

  • Ondřej Palát, známka Sportu: 3

    Konečně! Ondřej Palát se prosadil poprvé na šampionátu ve čtvrtfinále proti NěmeckuFoto Martin Sekanina (Blesk)

    Získává titul největšího paliče šancí. Měl jich hromadu, ale do Bratislavy si střeleckou formu nepřibalil. Několikrát měl před sebou prázdnou branku a stejně minul. Na druhou stranu nic neošidil, výborně bránil oslabení. Do defenzivy odvedl kus dobré práce. Jen ty góly…

    Statistiky: 10 zápasů, 2 body (1+1), +1, průměrný čas na ledě: 13:15

  • Jakub Vrána, známka Sportu: 3

    Český útočník Jakub Vrána během světového šampionátu v BratislavěFoto Barbora Reichová / Sport

    Asi nejpropíranější jméno ze všech českých hráčů na mistrovství. Švédy na úvod turnaje sestřelil dvěma góly. Ukázal svoji dělovku, kterou by snad dokázal přepůlit branku. Pak šel ale výkony trochu dolů a před čtvrtfinále ho trenér Říha ze sestavy vyndal. Kontroverzní krok vzbudil velký ohlas.

    Statistiky: 9 zápasů, 5 bodů (4+1), +4, průměrný čas na ledě: 12:53

  • Tomáš Zohorna, známka Sportu: 3

    Jedinou českou radost v semifinále proti Kanadě zařídil v 54. minutě Tomáš ZohornaFoto ČTK

    Bylo mu vyčítáno, že ve čtvrté lajně příliš nedodržuje taktické pokyny, po ledě se spíš toulal. Ani práce v obraně nebyla tak kvalitní. Měl problém si na vysoké tempo navyknout. Poslední dvě utkání ale zvládl. Jeho výkony měly vzestupnou tendenci. Proti Kanadě se blýskl krásným gólem.

    Statistiky: 9 zápasů, 1 bod (1+0), 0, průměrný čas na ledě: 11:48

  • Radek Faksa, známka Sportu: 3-

    Do tréninku už se zapojil i Radek FaksaFoto Barbora Reichová (Sport)

    Od trenéra dostal roli druhého centra. Na tu však stokilový forvard při vší úctě k jeho schopnostem neměl. V Dallasu je zvyklý bránit top lajny soupeře, v národním týmu měl také tvořit, a nešlo mu to. Pomohl zlepšit vhazování, jinak mu ale v zakončení chyběl větší důraz, štěstí i klid na hokejce.

    Statistiky: 7 zápasů, 4 body (1+3), -1, průměrný čas na ledě: 15:47

  • Hynek Zohorna, známka Sportu: 3-

    Bratři Zohornové během ceremoniálu po prohře s RuskemFoto ČTK

    Jediný útočník, který na šampionátu nedal gól. Odehrál osm zápasů, na branku vystřelil jen šestkrát. Skórování nebylo jeho hlavním úkolem, přesto se čekala větší aktivita směrem dopředu. Vyloženě nepohořel, světová konfrontace mu ukázala místa, ve kterých musí přidat.

    Statistiky: 8 zápasů, 0 bodů (0+0), +1, průměrný čas na ledě: 7:45

  • Milan Gulaš, známka Sportu: 4

    Nejnovější posila národního týmu Milan Gulaš cestou na trénink a foceníFoto Barbora Reichová (Sport)

    Noční sen Miloše Říhy se úplně nepovedl. Na turnaj přijel po měsíci bez hokeje. V premiéře proti Italům se sice prosadil, ale to bylo z jeho strany všechno. Byl v první přesilovkové formaci s Voráčkem a spol. Moc toho ale nevymyslel. Poslední duel s Rusy končil mimo sestavu.

    Statistiky: 6 zápasů, 3 body (1+2), +2, průměrný čas na ledě: 11:59

  • Dmitrij Jaškin, známka Sportu: 4

    Dmitrij Jaškin odfrkuje v průběhu první třetiny utkání o bronz proti RuskuFoto Barbora Reichová (Sport)

    Před rokem byl největším překvapením šampionátu. Po boku Davidů Krejčího a Pastrňáka tehdy zářil. Vysokou výkonnostní laťku ale neudržel. Kromě své fyzické hry, někdy až zbytečně za hranou, neukázal to, co se čekalo. Nestačil bruslařsky. Na jeho místo by líp zapadl Chytil.

    Statistiky: 10 zápasů, 4 body (2+2), +2, průměrný čas na ledě: 14:06 

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Skupina B
Články odjinud