Kryštof Rossmann
2. července 2019 • 20:15

Efektivní přestavba Rangers: Hvězdný Panarin obětoval miliony navíc

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už teď z nich jde strach. New York Rangers se po dvou sezonách, v nichž nehráli play off, drápou zpátky na hokejový trůn. Rebuild zatím zvládají skvěle, během předsezonních příprav získali dvojku draftu - geniálního finského šikulu Kaapa Kakka, výborného obránce Jacoba Troubu a hlavně ruskou superstar Artěmije Panarina. Ten dal dokonce přednost klubu z Original Six před miliony dolarů navíc.



Značka, která má lesk, ale také dost specifické prostředí. Stejně jako v samotném městě New Yorku je v organizaci Rangers speciální atmosféra: na úspěch je tlak, na omyly naopak není prostor. Jezdci vše v posledních letech podřídili úspěchu, v sezoně 2013/14 dokráčeli až do finále, museli se ale sklonit před Los Angeles Kings. Um švédského krále Henrika Lundqvista tehdy nestačil.

A tak si nakonec v Madison Square Garden řekli dost.

Před ročníkem 2017/2018 byla oznámena vize, organizace se podřídila rebuildu. Nebylo kam uhnout, věci se musely začít hýbat. Z týmu byly postupně vytrejdovány hvězdy Derick Brassard, Rick Nash, J. T. Miller i kapitán Ryan McDonagh. Rangers učinili nelehká rozhodnutí, ale měli po celou dobu jednu velkou výhodu... 

A to totiž, že hráči sami chtějí v tradičním klubu hrát a jsou ochotni i pořádně slevit z nároků, což v průběhu let ukázal například Kevin Shattenkirk, Mika Zibanejad i Henrik Lundqvist. Poslední jmenovaný, hlavní tvář klubu, zřejmě již ztratil naději na Stanley Cup, trofej po níž celou kariéru prahnul, nevyprosil si ale přestup a naopak pomohl trenérům tím, že se stal hlavní tváří obrození. Srdcem a mentorem mladého týmu. 

Největší trejdy Rangers v sezoně 2018/2019
Týmy Co získali Rangers? Co získal druhý celek? Datum
Rangers
-> Edmonton
Ryana Stromea Ryana Spoonera 16. listopadu 2018
Rangers
->
Dallas
Volby ve 2. kole draftu 2019 a 3. kole 2020 Matse Zuccarella 23. února 2019
Rangers
-> Winnipeg
Brendana Lemieuxe, volby v 1. kole draftu 2019 a ve 4. kole 2022 Kevina Hayese (po trejdu skončil u Flyers) 25. února 2019
Rangers
-> Carolina
Adama Foxe Juliuse Bergmana, volby ve 4. a 7. kole draftu 2019 30. dubna 2019
Rangers
-> Winnipeg
Jacoba Troubu Neala Pionka a volbu v 1. kole draftu 2019 (byla součástí trejdu za Kevina Hayese) 17. června 2019

Pozn.: Kevinu Hayesovi a Matsu Zuccarellovi končily po sezoně smlouvy, stejně tak Jacobu Troubovi, kterého Rangers doposud nepodepsali.

Vše do sebe zapadá. V minulé sezoně, kterou nakonec ovládli St. Louis Blues, vedení zapnulo ještě vyšší obrátky. S velkou dávkou chytrosti vytrejdovalo zbylé hvězdičky Kevina Hayese a Matse Zuccarella, který byl miláčkem publika. Za perspektivního beka Neala Pionka získalo špičkového zadáka Jacoba Troubu. Díky štěstí v draftové loterii připadl Rangers už zmiňovaný Kaapo Kakko - mistr světa 2019, který může hrát příští rok rovnou v prvních dvou formacích. 

A hlavně podepsalo Artěmije Panarina. Komplexní superstar, jenž se nedomluvila s Columbusem na nové smlouvě, sama kromě toho do New Yorku chtěla. Panarin slevil z finačních nároků a místo na 13 milionů dolarů nabízenými Islanders kývl na skromnější nabídku Rangers. I přesto, že rival z Brooklynu hrál v uplynulém ročníku druhé kolo play off, zatímco se Jezdci už dávno potulovali po dovolených.

Panarinovu přítomnost si v New Yorku patřičně užívají
Panarinovu přítomnost si v New Yorku patřičně užívají

Autor 87 bodů v uplynulém ročníku a hlavní jméno trhu s volnými hráči chtělo za koučem Davidem Quinnem i z důvodu obrovského progresu ve hře prvního centra Rangers Miky Zibanejada, který patří k hlavním tvářím rebuildu (47 bodů 2017/18, 74 bodů 2018/19). Tihle dva si spolu budou náramně sedět. 

Panarin kývl na nabídku 11,64 milionu dolarů (262,21 milionu korun) ročně v celkové délce sedmi let, odolal i finálnímu a lákavému vábení dosavadního zaměstnavatele Blue Jackets. Je jisté, že teď většinu své kariéry stráví modrobílém dresu, předchozí dva roky v Chicagu a Columbusu byly jen pouhým předkrmem. Ve 27 (krátce po startu sezony 28) letech je na vrcholu hokejových sil a budoucí úspěch klubu bude na šikulovi z Korkina hodně stát.

K tomu všemu je ale potřeba připočítat ještě gólmanský supertalent Igora Šesťjorkina, který během minulé sezony nasbíral v KHL během 28 zápasů nevídaný průměr 1,11 branek na zápas a 95,3% úspěšnosti. Teď začne na farmě za dvojkou Lundqvist-Georgijev (Alexandar Georgijev je ruským reprezentantem s bulharskými kořeny, startoval i na MS 2019). A v neposlední řadě pravé křídlo Vitalije Kravtsova, o kterém se v zámoří mluví jen v superlativech.

KÁDR RANGERS

Brankáři: Henrik Lundqvist, Alexandar Georgijev, Igor Šesťjorkin,

Obránci: Tony DeAngelo, Libor Hájek, Kevin Shattenkirk, Brady Skjei, Brendan Smith, Marc Staal, Jacob Trouba,

Útočníci: Lias Andersson, Pavel Bučněvič, Filip Chytil, Jesper Fast, Brett Howden, Chris Kreider, Brendan Lemieux, Greg McKegg, Vladislav Naměstnikov, Boo Nieves, Ryan Strome, Mika Zibanejad, Artěmij Panarin, Vitalij Kravtsov.

Potenciální formace:
Panarin - Zibanejad - Bučněvič
Kreider - Strome - Kakko
Naměstnikov - Chytil - Kravtsov
Andersson - Howden - Fast

Skjei - Trouba
DeAngelo - Shattenkirk
Staal - Fox (Hájek)

Přestavba týmu ještě zdaleka není kompletní, ale Rangers už teď dokázali něco, s čímž se třeba Ottawa, nebo Arizona s Buffalem perou pěknou řádku let. Newyorčané dokázali začít znovu od nuly ladně a efektivně. A především se nebáli udělat těžká rozhodnutí a zbavit se i nejoblíbenějších hráčů u fanoušků, spoléhat teď budou na mladíčky včetně českého centra Filipa Chytila, který nasbíral v poslední sezoně 75 startů, jedenáct branek a dvanáct asistencí.

Bude jejich progres stačit na play off?

Možná, spíš ne. Nicméně nejde o co nejrychlejší částečný úspěch, jde o dlouhodobou vizi, která organizaci dotáhne ke kýženému Stanley Cupu, na který Rangers čekají už 25 sezon (naposledy zvítězili v ročníku 1993/94). A to je pro tak ambiciózní klub příliš dlouho...

KAM POVEDOU DALŠÍ KROKY RANGERS?
V nejbližší době se budou Jezdci snažit podepsat ruského snipera Pavla Bučněviče (24) a zadáka Jacoba Troubu (25), kterým skončila smlouva. Pozornosti by neměl určitě uniknout ani perspektivní bek Anthony Deangelo (23), jemuž vypršel nováčkovský kontrakt. Mezi zámořskými žurnalisty se v poslední době nejčastěji ozývá názor, že dalším hráčem nabídnutým k výměně bude Chris Kreider (28), jemuž zbývá poslední rok dohody na 4,625 milionu dolarů a zřejmě si řekne o podobně tučný kontrakt jako jeho bývalý parťák Kevin Hayes (Philadelphia - 7,14 milionů dolarů na 7 let). Nejistá je také budoucnost útočníka Vladislava Naměstnikova (26), jenž zatím nenaplnil očekávání a po vypršení druhého roku dvouletého kontraktu na 4 miliony dolarů bude vyjednávat o dlouholeté smlouvě. Zbavit se vedení bude chtít nejspíš také beka Marca Staala, jenž bude ještě dvě sezony pobírat plat v gáži 5,7 milionu dolarů.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud