27. listopadu 2019 • 11:41

Skandál Rittichova kouče bobtná. Kopl mě, další mlátil do hlavy, řekl Jordán

Autor: mto, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sotva se Calgary Flames jakž takž začali hrabat z výsledkové krize, přišla pecka ještě o pořádný kus větší. Trenér Bill Peters byl obviněn z rasistických urážek svých bývalých svěřenců, a jakmile se dostala ven jedna informace, okamžitě začaly vylézat další. A přidal se i český obránce Michal Jordán. Vedení týmu vše vyšetřuje a už uvedlo, že kouč ve středečním utkání proti Buffalu na střídačce nebude.



Celou kauzu rozpoutalo nedávné odvolání trenéra Mika Babcocka z Toronta. Člen Triple Gold Clubu, o kterém se dlouhou dobu říkalo, že je nejlepším trenérem světa, se ukázal jako chlapík, který byl v kabině Toronta už nějakou dobu značně nepopulární. A krátce poté, co se v médiích začaly objevovat informace o jeho incidentech s některými hráči, došlo i na Peterse.

Toho obvinil z rasismu jeho bývalý svěřenec nigerijského původu Akim Aliu. Kouč o něm údajně několikrát mluvil jako o negrovi při působení v ročníku 2009/10 v Rockford IceHogs, farmářském týmu Chicaga Blackhawks.

„Jednou přišel před ranním rozbruslením a křikl na mě ´Hej, Akime, už mám plný zuby těch negerskcýh sra***, který tady pouštíš´, řekl pro TSN o tom, jak si Peters stěžoval na hudbu, kterou hráč v šatně pouští a zahrnul ho dalšími urážkami.

„Pak odešel z šatny jako kdyby se vůbec nic nestalo. Najednou tam bylo mrtvolné ticho, kdyby v tu chvíli spadl na zem špendlík, tak by to bylo slyšet," vzpomínal Aliu.

Případem se začalo zabývat vedení Calgary, které na příští utkání NHL postaví na střídačku asistenta Geoffa Warda, který už místo něj vedl úterní trénink. „Takové chování, ke kterému údajně docházelo, je odporné a nepřijatelné," uvedla NHL, která nehodlá případ dále komentovat, než ho prověří detailněji.

Jenže celý konflikt mezitím asi pořádně nabobtná. Netrvalo to dlouho a po Aliovi se ozval další bývalý Petersův svěřenec, který si postěžoval na trenérovo chování. A znovu je to hráč tmavé pleti.

„Tohle byl nejhorší člověk, který mě kdy vedl, v AHL se ke mně choval otřesně," řekl nyní sedmatřicetiletý Sean McMorrow, jenž se s Petersem potkal stejně jako Aliu v týmu IceHogs.

Dalším, kdo se přidal, byl zadák Michal Jordán, jenž se s trenérem potkal o úroveň výše, než McMorrow. Mezi lety 2010 - 2016 český reprezentant bojoval o místo na soupisce Carolina Hurricanes a ve dvou posledních sezonách u toho byl také Peters. Do oka si nicméně nepadli, což potvrdil devětadvacetiletý hráč Amuru Chabarovsk na Twitteru.

„Nikdy nikomu nepřeju nic špatného, ale dostals co sis zasloužil, Bille," napsal a dodal, že ho jednou během utkání kopl do zad a jiného hráče udeřil do hlavy, to všechno před zraky dalších hráčů a trenérů. „Nevěřil jsem tomu, že v takové soutěži je něco takového vůbec možné," dodal.

Jordána obratem po zveřejnění tweetu kontaktoval žurnalista Frank Seravalli ze serveru TSN, kterému hráč přiznal, že v době svého boje o nejlepší ligu světa nechtěl podobné informace zveřejňovat, aby nevypadal jako uplakánek. Teď, když mluví i ostatní, ale prý přišel ten pravý čas.

Peters vedl Carolinu v letech 2014-2018, od loňska trénuje Calgary. V roce 2016 mimo jiné dovedl v roli hlavního trenéra Kanadu ke zlatu na mistrovství světa v Rusku. Jaká bude jeho budoucnost je každopádně hodně nejisté.

„Není žádná šance, že by Peters mohl znovu trénovat Calgary," myslí si například analytik a bývalý hráč Matthew Barnaby.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud