19. května 2020 • 14:06

Hašek v baru, na podlaze. Byl všude! Strašně těžká doba, popsal nástupce

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tušíte, který brankář vychytal pro Sabres nejvíce výher? Nabízí se Dominik Hašek, ale bohužel, zmýlená! Ten je až druhý. O rovnou padesátku vítězství více (284) uzmul Ryan Miller. Americký veterán, toho času spolehlivě sloužící v Anaheimu, se pro Sportsnet rozpovídal o tom, jak těžký to byl úkol navazovat v Buffalu na Dominátorův odkaz.



Haškova (1992-01) i Millerova (2002-14) éra v dresu s překříženými šavlemi už je dávno pryč, odtekla jak voda z blízké Niagary. Na oba gólmany se však ve městě vzpomíná s úctou. Aby ne, když už osm dlouhých let tu rozpouští led hned po skončení základní části.   

Fenomenální Čech s klubem v osmi z devíti sezon prošel do play off, v roce 1999 Sabres od Stanley Cupu odstavil až ve finále Dallas. Přidejme šest Vezina Trophy a dvě Hart Trophy a máte pocit, že se koukáte na svatý obrázek.

Hašek ale před startem ročníku 2001/02 zamířil do Detroitu zhmotnit svůj sen o Stanley Cupu, což se mu okamžitě povedlo. Red Wings se 116 body suverénně ovládli základní část a v play off našlapaná sestava v čele se Shanahanem, Lidströmem, Cheliosem, Hullem nebo Fjodorovem padla jen sedmkrát. Detroit ve finále zničil Carolinu 4:1 a Hašek za celou sérii inkasoval pouhých sedm branek!

Když pak 13. června 2002 zvedl v Joe Louis Areně kapitán Steve Yzerman nad hlavu slavnou trofej, mělo Buffalo už dva měsíce dovolenou. Klub po plodných letech skončil ve Východní konferenci desátý a na osmý Montreal ztratil pět bodíků. Obří díra vzniklá Haškovým odchodem se trojlístku Biron-Noronen-Essensa zalátat nepodařila.

To číslo jsem hned poznal...

A vedení Sabres tak poptávalo dalšího maskovaného muže a rozpomnělo se, že na draftu v roce 1999 si v pátém kole osvojilo jakéhosi Millera. GM Darcy Regier bádal dále a zjistil, že rodák z East Lansing se svou Michigan State už dvakrát vyhrál univerzitní NCAA. A jal se uskutečnit telefonát, který, jak se později ukázalo, vyřešil brankoviště této organizace na dlouhé roky.

„To číslo jsem hned poznal. A najednou mi to došlo. Že půjdu chytat do stejného klubu, kde zářil Hašek. Hned jsem to bral jako obrovskou motivaci,“ popsal krásnou vzpomínku na povolání do prvního týmu Miller.

A zbytek je historie. Tři roky se učil od Birona, pendloval mezi „áčkem“ a farmou v Rochestru, aby se v sezoně 2005/06 chopil otěží definitivně. A notně stylově, po čtyřleté odmlce provedl Sabres do play off a jeho spanilá jízda skončila až v konferenčním finále po smolné porážce 3:4 s pozdějšími šampiony Hurricanes. Stejný scénář se opakoval i o rok později, jen ve stejné fázi v pozici kata Sabres nahradila Carolinu Ottawa.

Ryan Miller je nejlepším gólmanem historie Buffalo co do počtu vychytaných vítězství.Foto profimedia.cz

Ale srovnávání s Haškem bylo stále všudypřítomné. „Bylo to hodně zvláštní. Přijít do Buffala, vidět ho na obrazech v HSBC areně, na zdech v barech, restauracích. Na podlaze v areně je dokonce vyobrazený jeden jeho zákrok. A tak jsem zkoušel jít v jeho šlépějích. Očekávání byla velká a byla to strašně těžká doba. Ale jsem šťastný, že jsem dokázal z jeho stínu vykročit. Vytvořil jsem si v Buffalu svůj vlastní prostor a hrál si svou vlastní hru. Stal jsem jiným brankářem, než byl Dominik,“ ocenil svou nakonec úspěšnou misi vítěz Vezina Trophy z roku 2010.

Millerův svazek se Sabres se rozpadl v průběhu ročníku 2013/14, když byl 28. února v rámci „Blockbuster Trade“ poslán do St. Louis společně se Stevem Ottem. Opačným směrem putoval Jaroslav Halák, Chris Stewart, William Carrier a dvě volby draftu. „Odchytal jsem tu 540 utkání, navždycky bude Buffalo v mém srdci, to se nikdy nezmění,“ nechal se tehdy slyšet Miller, který si s Blues sice zahrál play off, ale záhy mazal do Vancouveru (smlouva na tři sezony za luxusních 18 milionů dolarů) a aktuálně působí třetím rokem v Anaheimu, kde kryje záda ambicióznímu a o 13 let mladšímu krajanu Johnu Gibsonovi.

Letos si zachytal 23 duelů a 19 od začátku (3.10 průměr branky, 90.7% úspěšnost zákroků). Brzy navíc oslaví 40. narozeniny. A co by si přál? Překonat Haška, který je s 389 výhrami 14. nejúspěšnějším brankářem historie NHL. Miller je o pozici vzadu s 387 výhrami.

Před přerušením soutěže kvůli pandemii koronaviru z 12. března zbývalo Anaheimu odehrát ještě jedenáct utkání. „Šance byla velká, opravdu jsem doufal, že se mi to podaří už letos. A stále věřím, snad se liga zase rozeběhne, bude zajímavé to sledovat,“ dodal majitel stříbrné medaile z OH 2010 ve Vacnuveru, kterému po sezoně expiruje kontrakt.

„Stále mě baví chodit na led, navlékat výstroj. Stále jsem soutěživý. Takže nehodlám končit, nemám k tomu žádný důvod.“

Ryan Miller brzy oslaví 40. narozeniny, ale končit se mu ještě nechce.
Ryan Miller brzy oslaví 40. narozeniny, ale končit se mu ještě nechce.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud