26. září 2020 • 06:45

Palát přihrával, Tampa zvládla přestřelku a je výhru od Stanley Cupu

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisty Tampy Bay dělí jediná výhra od zisku druhého Stanley Cupu v klubové historii. Lightning ve čtvrtém utkání finále play off NHL porazili Dallas 5:4 v prodloužení a v sérii vedou 3:1. V 67. minutě rozhodl obránce Kevin Shattenkirk. Na triumfu floridského mužstva se asistencí podílel i útočník Ondřej Palát.



Lightning dosud vyhráli Stanley Cup pouze v roce 2004. Před pěti lety ve finále neuspěli s Chicagem. Také Stars se radovali jedinkrát v historii, a to v roce 1999. O rok později finále nezvládli, když podlehli New Jersey.

Pátý duel je na programu v noci na neděli od 2:00 SELČ. Poprvé od roku 2009 se bude finále hrát dva dny po sobě.

Dallas opětovně postrádal zraněného centra Radka Faksu, Lightning zase kapitána Stevena Stamkose, který v minulém utkání nakrátko nastoupil po téměř sedmi měsících a brankou přispěl k triumfu 5:2.

Stars skórovali v Edmontonu, kde se hraje kvůli pandemii koronaviru bez diváků, na rozdíl od předchozích dvou zápasů jako první. Střelu Johna Klingberga zblokoval Jan Rutta, ale napodruhé se švédský bek dočkal.

V 19. minutě udeřil Dallas znovu. Jamie Benn našel před brankou Joea Pavelského, jenž se střelou k tyči nemýlil. U gólu byl opět i Rutta. Texaskému celku stačily k oběma trefám pouhé tři střely na branku.

Lightning snížili o 59 vteřin později. Palát vyslal do úniku Braydena Pointa, který bekhendem vyzrál na Antona Chudobina a skóroval ve třetím utkání po sobě.

Ve 23. minutě floridské mužstvo v přesilové hře srovnalo. Přihrávka od Alexe Killorna zpoza branky se od hole Andreje Sekery zvedla do vzduchu a Point baseballovým úderem skóroval. S 13 zásahy nejlepší střelec letošního play off vymazal dvougólové manko během dvou minut a 41 sekund.

Dallas si vzal vedení zpátky. Tyler Seguin se dostal za obranu Lightning, nezakončil, ale v pádu vrátil puk před branku a Corey Perry ho dorazil do branky. Pětatřicetiletý Kanaďan se stal prvním hráčem v historii NHL, který se v září trefil v základní části i vyřazovacích bojích.

Tampě Bay vyšel skvěle rovněž závěr druhé třetiny. Střela Nikity Kučerova se v početní výhodě odrazila k volnému Yannimu Gourdemu, který zařídil nerozhodný stav.

Ve 47. minutě Lightning otočili stav, když Killorn obkroužil branku a překonal Chudobina. Dallas začal tlačit a Pavelski vyrovnal, když se jeho střela odrazila od Shattenkirka. Americký zadák si spravil chuť v nastavení, kdy svou střelu umístil přesně k tyči. Hráči Tampy Bay tak při vyloučení Jamieho Benna využili třetí přesilovku v zápase.

VIDEO: Podívejte se na vítězný gól Kevina Shattenkirka

Góly

Domácí: 07:17. J. Klingberg, 18:28. Pavelski, 28:26. Perry, 51:35. Pavelski

Hosté: 19:27. B. Point, 22:08. B. Point, 38:54. Gourde, 46:41. Killorn, 66:34. Shattenkirk

Sestavy

Domácí: Chudobin (Oettinger) – J. Klingberg, Lindell (A), Heiskanen, Oleksiak, Hanley, Sekera – Radulov, Seguin (A), Ja. Benn (C) – Gurjanov, Hintz, Janmark – Perry, Pavelski, Kiviranta – Caamano, Dickinson, Cogliano.

Hosté: Vasilevskij (McElhinney) – Rutta, Hedman (A), Shattenkirk, McDonagh (A), Černák, Sergačjov – Kučerov, B. Point, Palát – T. Johnson, Cirelli, Killorn (A) – Coleman, Gourde, Goodrow – Verhaeghe, Paquette, Maroon.

Rozhodčí

Charron, Sutherland – Kovachik, Barton

Stadion

Rogers Place, Edmonton, AB

Dallas Stars Vše o klubu ZDE

Tampa Bay Lightning Vše o klubu ZDE

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud