Pavel Bárta
19. února 2021 • 15:20

Gudas je zase HIT! Florida i díky němu válí: Dost lidí jsme asi překvapili

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na Floridě ožil a zase předvádí, kdo je. „Jsem zpátky,“ vzkazuje Radko Gudas. Soupeře trefuje na potkání, za týden se dvakrát popral a v tandemu s vytrvalcem Keithem Yandlem to ocelovému bekovi sedlo. Pokud jde o obranu, za rovnovážného stavu je nejspolehlivějším hráčem Panthers. Taky díky němu zažili druhý nejlepší start ve své historii.



Tvrdý bek působí na Floridě teprve několik týdnů, ale pobyt si nemůže vynachválit. „Zatím jsem nadšený.“ svěřil se Radko Gudas Sportu. Čiší z něj, jak se baví a že je ve svém živlu. „Kouč Joel Quenneville mi přesně řekl, co ode mě čeká. Rozhodně prý nemám měnit svoji hru. Přesně ví, co po hráčích chce, říká dobré věci v pravý čas,“ lebedil si třicetiletý bek.

Takového hráče je lepší mít na své straně. „To jsem moc rád, že už nebudu nastupovat proti tobě!“ vítal ho v týmu s úsměvem švédský útočník Patric Hörnqvist. Ještě coby hráč Pittsburghu potkával Gudase častěji než ochranku u vchodu do haly.

V NHL se od Gudase žádá fyzický hokej, díky kterému se prosadil. Proto ho do Panthers brali. „Kočky“ byly v lize občas vnímány jako měkkoty. Český řízek přišel proto, aby tyhle představy změnil.

A tak hlavně brání a valchuje soupeře, byť ne úplně ve stylu Obušku z pytle ven. Třeba v české reprezentaci předvedl, že umí víc věcí a má slušnou střelu. V NHL je však od toho, aby tužil defenzivu. Blokuje míň ve srovnání s minulými sezonami, zato víc hituje. V tomto ohledu stíhal jen Tyler Motte z Vancouveru, než se zranil. Teď už vládne se 76 hity Gudas. V průměru trefí protivníky víc než pětkrát za zápas, v přepočtu na 60 minut čisté hry to dává přes 19 hitů. Taková čísla v kariéře ještě neměl.

Panthers se výrazně zlepšili v obraně. Mnohem méně inkasují při hře pět na pět a taky nepouštějí soupeře do tolika nebezpečných šancí. To znamená, že se snížily i počty gólů, které by mohli obdržet. Nejlíp na tom jsou, jakmile skočí na led Gudas. A pokud možno ve dvojici se železným mužem Yandlem, o němž se před sezonou nevědělo, zda se ještě vejde do základu.

„Vyhovíme si, hraje se vedle něj úžasně. Výborně čte hru, ví, kdy podržet puk, umí nahrát“ chválil Gudas. Je i jejich velká zásluha, proč celek Floridy zažil nejlepší zahájení od sezony 1996/97 a vede Centrální divizi.

Téměř po roce se Gudas pustil i do šarvátky. Dvakrát krátce po sobě a pokaždé v derby s Tampou, kam byl draftován a kde se z farmy vypracoval do NHL. Když ještě byli rivalem jeho týmu Panthers, měl pár incidentů se Scottiem Upshallem. Stejně tak se teď nezdráhá rozdat si to s hráči Lightning. Napřed s Blakem Colemanem, následně s Yannickem Gourdem, který na něj v pondělí vyjel po ostrém zákroku na Barclayho Goodrowa. Oba souboje Gudas vyhrál. Pro fanoušky Panthers je někdejší nepřítel hitem, zato v Tampě ho asi přestali mít rádi.

Radko Gudas se v derby s Tampou porval s Blakem Colemanem
Radko Gudas se v derby s Tampou porval s Blakem Colemanem

V Čechách se připravoval i trochu na způsob kanadských chasníků. Kácel stromy a zveleboval pozemek, který koupil. Do nového mužstva zapadl okamžitě, na ledě to měl těžší. Normálně by si mohl zvykat měsíc. Jenže NHL začínala kvůli covidu v lednu a přípravný kemp připomínal odlet účastníků zájezdu last-minute.

„Důležité je, že jsme měli dobrý začátek. Už teď jsme dost lidí asi překvapili,“ přešel to Gudas.

V minulém ročníku českého tvrďáka ve Washingtonu odložili jak staré brusle. V Panthers snad našel pohodu, a je spokojený. Zničujících hitů rozdává víc, než kdykoli předtím, do každého střetu jde, jako by byl poslední. Ani Marcus Nutivarra, Carter Verhaeghe, Alexander Wennberg či Anthony Duclair nepatřili k posilám třídy superhvězd. Nicméně tým, který za patnáct let jen třikrát proklouzl do play off a zase rychle skončil, se i díky nim posouvá do lepší společnosti.

Nejvíc hitů v NHL

76 Radko Gudas (Florida)
72 Brady Tkachuk (Ottawa)
70 Tyler Motte (Vancouver)
68 Brandon Tanev (Pittsburgh)
67 Nikita Zadorov (Chicago)

Gudasovy hity v průměru na zápas

2020/21: 5,4
2019/20: 2,6
2018/19: 3,3
2017/18: 2,4
2016/17: 4,2

Florida Panthers Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud