Jan Denemark
3. listopadu 2021 • 12:10

Sexuální skandál žije dál, šéf NHL klid nepřidal. Smráká se nad Bettmanem?

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velká bída. Výsledkové trápení přineslo rychlé rozčarování poté, co vedení v létě přivedlo hvězdná jména. Ne, nepůjde to hned, jako by se řeklo fanouškům. Až nyní si tým připsal první výhru nad Ottawou. Fajn, na ledě se sice Blackhawks k výhře dopracovali, mimo něj to však rozhodně neplatí. Aféra se sexuálním obtěžováním zdaleka nekončí, nyní ji znovu dostaly do popředí zvláštní výroky komisionáře Garyho Bettmana.



Málokdo byl v létě na trhu tak aktivní jako Chicago. „Hlavní důvod, proč se manažeři rozhodli pro tak zásadní změny, je především snaha o výhry kvůli úbytku fanoušků. Zájem klesal a oni věděli, že pokud nebudou výsledky, bude to jen horší,“ řekl Sportu před sezonou americký novinář Scott Powers.

Což o to, o Chicago je od začátku sezony opravdu zvýšený zájem fanoušků. S uměním Dominika Kubalíka a jeho parťáků to však nemá nic společného. Výhra 5:1 nad Senators, kde český útočník zaznamenal dvě asistence, sice udělá radost, avšak výsledky jsou nyní druhořadé.

NHL víc žije přes deset let starým skandálem týkajícím se sexuálního obtěžování.

„Nejsem si jistý, že bychom mohli udělat něco jinak nebo rychleji. Naše tehdejší informace to nedovolovaly. Retrospektivně si přeji, abychom měli informace, které v roce 2011 většina měla, a my ne,“ řekl mimo jiné Gary Bettman ke skandálu, který zmítá celou soutěží.

Dominik Kubalík asistoval u dvou zásahů Patricka Kanea
Dominik Kubalík asistoval u dvou zásahů Patricka Kanea

O co jde? V roce 2010 video kouč Brad Aldrich sexuálně obtěžoval Kylea Beache, který se tehdy k prvnímu týmu Blackhawks hrajícímu play off připojil na pár dní z farmy.

Beach, jenž svou identitu veřejně odhalil před pár dny, nepřístojné chování člena trenérského týmu nahlásil, reakce však nepřišla. A to je problém. Chicago za to bylo ligovým vedením potrestáno pokutou 2 miliony dolarů, o práci přišel generální manažer Chicaga Stan Bowman, viceprezident hokejových operací Al MacIsaac nebo Joel Quenneville, jenž tehdy Chicago vedl a do minulého týdne měl angažmá u týmu Floridy. Narychlo se maže i Aldrichovo jména vyryté do Stanley Cupu, jenž tehdy klub získal.

Svět NHL je otřesený, málokdo chápe, jak se taková věc, přestože se o ní vědělo, mohla nechat tak dlouho klokotat pod pokličkou.

Očekávaná Bettmanova tisková konference měla rozbouřené vlny trochu uklidnit. Výsledek? „Za roky, co se pohybuji ve sportovním byznysu, jsem nikdy neviděl tak hroznou tiskovku ze strany ligového komisionáře,“ naťukal otevřeně na Twitter hráčský agent Alan Walsh.

Bettmanovy výroky totiž skutečně velkou důvěru nebudí. „V tomto kontextu je pokuta dvou milionů velmi nízká,“ napsal insider Elliotte Friedman. Pro srovnání, Devils dostali za špatně postavenou smlouvu s Iljou Kovalčukem v roce 2010 pokutu 3 miliony. „Jiný kontext, jiná fakta,“ opáčil ale Bettman.

Kdo už kvůli aféře skončil?

John McDonough  prezident Chicaga
Stan Bowman generální manažer Chicaga
Al MacIsaac viceprezident hokejových operací Chicaga
Joel Quenneville trenér Floridy

Podivně působí i fakt, že zatímco většina tehdy zainteresovaných mužů opustila své pozice, Kevin Cheveldayoff, tehdy Bowmanův asistent, ve své pozici generálního manažera Winnipegu setrvá. „Bylo to mimo jeho autoritu. Jeho tehdejší kompetence byly skauting a platový strop,“ shrnul komisionář.

Právě fakt, že Cheveldayoff ve funkci zůstává, rozpoutal mnoho negativních reakcí. „Pro jednotlivce, který zažije nesprávné chování, je pak těžké se ozvat, když vidí, že se všem neměří stejným metrem,“ napsala novinářka Katie Strangová.

Cíl uklidnit situaci tak rozhodně nevyšel. Chicago i celá liga zažívají největší krizi za poslední roky. Krizi důvěry, krizi prostředí, ve kterém se soutěž odehrává, a v neposlední řadě, což tisková konference potvrdila, i krizi důvěry vůči vedení NHL.

Chicago Blackhawks Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud