3. ledna 2022 • 15:18

Reichel předčil tátu, u gólu zavřel oči. V šatně vtípky i helma ze stíhačky

Autor: Matěj Setíkovský
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na první start v NHL čekal dlouho, s premiérovým gólem ale neotálel. Český útočník Winnipegu Kristian Reichel (23) naskočil mezi zámořskou smetánku ještě před Vánoci po čtyřech letech v organizaci Jets. Debut považoval za nejlepší možný dárek před Štědrým dnem. Další si nadělil na začátku nového roku, když hned ve druhém zápase skóroval na ledě Vegas a přispěl k výhře 5:4 v prodloužení. Překonal tak otce Roberta, který dal první gól „až“ ve třetím startu v NHL.



„Každý malý kluk si jednou přeje hrát v NHL. Musím říct, že je to asi jeden z nejhezčích dárků co jsem kdy dostal,“ rozplýval se v rozhovoru pro web mateřského Litvínova Kristian Reichel po debutu v NHL 19. prosince 2021 proti St. Louis (4:2). Ve čtvrté lajně stihl necelých 4 a půl minuty na ledě. Na další šanci si kvůli vánoční přestávce a několika odkladům utkání kvůli koronaviru musel počkat do nového roku.

A přišla hned v neděli, ve druhém startu naskočil o formaci výš. Ve třetí lajně odehrál 11 a půl minuty, během nichž na soupeřova brankáře vyslal dvě střely. Jednu dokonce propasíroval za něj a oslavil premiérový gól.

„Pocity byly neuvěřitelné. Trenéři mi řekli, ať hodně střílím. Tak jsem si vybral horní roh a zavřel oči. Měl jsem i trochu štěstí,“ přiznal Reichel, jenž srovnával ve druhé třetině na 2:2. Zároveň pochválil dvojici spoluhráčů Andrewa Coppa a Adama Lowryho, kteří puk za brankou vybojovali.

Děkoval i po vyznamenání v šatně. Za první trefu si totiž vysloužil helmu pilota stíhačky, kterou v Jets po zápasech předává kapitán Blake Wheeler za skvělé výkony: „Harksi, vrátil si nás do hry (Jansen Harkins snižoval na 1:2), ale tohle je velký gól pro Reichse!“

Reichel pak v krátké řeči vyzdvihl brankáře Connora Hellebuycka za první třetinu, za což to od hlasitých spoluhráčů ve vtipu schytal. „Dobře, tak celý zápas chytal skvěle,“ opravil se rychle 23letý útočník s úsměvem. „Učíš se rychle,“ zaznělo v hučící kabině. Závěrem ještě ocenil vítěznou trefu Kylea Connora v prodloužení a spoluhráčům poděkoval.

Kristian navíc díky první trefě už ve druhém duelu kariéry v NHL kuriózně překonal otce Roberta Reichela, jenž poprvé pálil „až“ během třetího startu v říjnu 1990 za Calgary proti Bostonu, což připomněla televizní grafika „Jaký otec, takový syn.“ Stali se tak druhou českou dvojicí, které se to podařilo. Tou první byli obránci otec-syn Jiří Bubla a Jiří Šlégr.

V zápase se navíc za Jets paradoxně prosadil také 36letý Paul Stastny. Syn československé legendy Petera Šťastného má na svém kontě během kariéry v NHL už 271 branek, ale protože je americkým hráčem narozeným v Kanadě, do kolonky československých dvojic otců se syny nezapadá. Góly potomků však daly lehce zavzpomínat na 90. léta, kdy v NHL pálili otcové. 

První gól Reichla vyvolal ohlas i na farmě v Manitobě, která ve stejný čas hrála duel AHL s Iowou. Když hlasatel oznámil, že Reichel srovnal za Winnipeg ve Vegas, jeho ještě nedávno spoluhráči měli viditelnou radost. S úsměvy pak na kostce sledovali záznam Reichlova gólu a Jeff Malott dokonce zvedl ruce ke stropu haly jako by jeho tým právě skóroval. Český útočník v Manitobě viditelně zanechal dobrý dojem, o což se bude nadále pokoušet i v prvním týmu Jets.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud