Jan Denemark
4. června 2022 • 13:45

Gólmani zářící v NHL: Haškův grál, zastavený Mrázek i šok v St. Louis

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
  • Když čeští gólmani zářili v play off NHLKdyž čeští gólmani zářili v play off NHLFOTO: Koláž isport.cz

    Pavel Francouz se zaskvěl vychytanou nulou ve druhém zápase finále Západní konference proti Edmontonu (4:0). Vynuloval hvězdné duo Connor McDavid - Leon Draisaitl. S Coloradem má nakročeno ke Stanley Cupu. A tak je na čase si připomenout zářné výkony českých brankářů ve vyřazovacích bojích nejlepší hokejové soutěže.

  • Dominik Hašek (Detroit)

    V play off: 119 zápasů / Nejlepší play off: Stanley Cup 2002

    Jasný král a lídr nejen tuzemských, ale i mnoha světových statistik. Jediný gólman v české historii, který z pozice jedničky dotáhl svůj celek až k zisku Stanley Cupu. Stalo se tak v dresu Detroitu v roce 2002. O šest let později slavil Dominik Hašek se stejným celkem podruhé, to už ale v roli dvojky. Z hlediska odchytaných zápasů českých brankářů ve vyřazovací fázi suverénně vládne. Zvládl o celých devadesát zápasů víc než druhý Petr Mrázek.

  • Petr Mrázek (Carolina)

    V play off: 29 zápasů / Nejlepší play off: finále konference 2019

    Ač se to nezdá, dnes třicetiletý brankář toho v NHL už prošel mnoho. Petr Mrázek chytal už za čtyři kluby, atmosféru play off poznal ve třech z nich. Nejlepší vyřazovací fáze přišla před třemi lety v Carolině, kdy zajistil vyřazení obhájce z Washingtonu a následně NY Islanders. Už tehdy se o jeho týmu hovořilo jako o „černém koni,“ který může zaskočit kohokoliv a klidně i získat hokejový grál. Proti tomu se ale postavil Boston s Davidy Pastrňákem a Krejčím.

  • Roman Čechmánek (Philadelphia)

    V play off: 23 zápasů / Nejlepší play off: druhé kolo 2003

    Mistr světa i olympijský vítěz za pouhé tři ročníky zanechal u Flyers výraznou stopu. Roman Čechmánek byl druhý v hlasování o nejlepšího brankáře ligy, okamžitě byl schopen podávat kvalitní výkony. V play off nakonec vychytal i vítěznou sérii. To když v roce 2003 pomohl z cesty odklidit v sedmi zápasech Toronto. Bohužel, další překážka z Ottawy už byla nad jeho síly. Duely se Senators skončila jeho zámořská pouť ve Philadelphii.

  • Roman Turek (St. Louis)

    V play off: 22 zápasů / Nejlepší play off: finále konference 2001

    I odchovanec českobudějovického hokeje si v osmileté zámořské kariéře vychutnal jednu divokou jízdu v bojích o pohár. Paradoxně v klubu, kde Roman Turek strávil nejméně času – u Blues. Šlo tehdy o nejlepší klubový výsledek od roku 1970. Turek chytal parádně, měl formu. Z hlediska čísel byl lepší pouze Patrick Roy, jednička z vítězného Colorada. Což byl mimochodem tým, jenž vyřadil i St. Louis. S Dallasem předtím Turek vyhrál Stanley Cup v roce 1999 v roli dvojky.

  • Tomáš Vokoun (Pittsburgh)

    V play off NHL: 22 zápasů / Nejlepší play off: finále konference 2013

    Nakonec se dočkal. V Nashvillu sice Tomáš Vokoun rok co rok dokazoval naprostou gólmanskou extratřídu, ale příležitost bojovat v play off tam nedostal. Až na závěr kariéry v Pittsburghu se na něj usmálo štěstí a při zranění Marca-Andre Fleuryho se dostal mezi tři tyče. Vychytal postup přes NY Islanders a Ottawu a vše se pomalu začínalo schylovat k velkému příběhu na závěr kariéry. Nestalo se, ve finále konference přejel Penguins ve 4 zápasech Boston.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud