Pavel Bárta
22. června 2022 • 09:15

Divočák Tortorella je zpět v NHL. Flyers vštípí tvrdost i náročný trénink

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

S ním se nikdy nenudíte. John Tortorella má ze všech trenérů NHL asi nejbohatší kolekci hlášek, výstupů a scének, kdy se chvástá, hněvá nebo si někoho dobírá. Existují cenzurované i necenzurované verze, jak se zlobí na novináře či hráče, dokonce sestřih jeho nejdivočejších momentů. Teď se vrací. Povede Philadelphii. Tým, který má v současné době mizivou šanci na zisk Stanley Cupu. Ale už kvůli Tortorellovi bude zábava ho sledovat.



Pro Flyers představuje John Tortorella víc než jen šťavnaté sousto. Ví, jaké nasadit rehabilitační programy a přetvořit mužstva na vítěze. V aktuálním složení nejsou připravení vyhrávat. „Torts“ slibuje, že vyhrávat budou. A brzy. „Od začátku budeme tvrdě pracovat,“ oznámil po pátečním nástupu na svou sedmou štaci v NHL.

V roli hlavního trenéra vstoupí v příštím ročníku do celkem dvacáté sezony. V základní části má 1383 zápasů, vedl New York Rangers, Tampu Bay, Vancouver a naposledy Columbus. Ještě před tím dělal dohromady devět a půl roku asistenta, působil v Buff alu a Phoenixu. Naposledy pracoval jako expert pro kanál ESPN.

Klub jednal s osmi trenéry, při vyhledávání kandidátů mu pomáhala specializovaná firma. Generální manažer Chuck Fletcher chtěl zkušeného a respektovaného kouče s úspěšnou historií, který dokáže týmu vštípit odpovědnost a řád. Philadelphia v posledních dvou sezonách, kdy chyběla v play off, zjevně postrádala obojí.

John Tortorella v Columbusu pobavil tím, když si během jedné tiskové konference popovídal s maminkou novináře
John Tortorella v Columbusu pobavil tím, když si během jedné tiskové konference popovídal s maminkou novináře

„Kemp bude velmi náročný, s důrazem na bruslení. Během léta jim (hráčům) sdělíme, jak k tomu přistoupíme. Myslím, že to nebude klasická přestavba,“ předeslal Tortorella, který v roce 2004 dovedl celek Tampy k prvnímu Stanley Cupu a dvakrát získal Jack Adams Award pro nejlepšího kouče NHL.

Příští týden mu bude 64 let, podepsal na čtyři roky. S tím, že hodlá nakopnout vyhaslé Flyers a vrátit je mezi špičku ligy. Byl to i vzkaz pro fanoušky, že klub stále dokáže přilákat velká jména a je ochoten za ně utratit velké částky. Tortsův plamenný styl je bonusem navíc, do organizace s minulostí jako Philly dobře zapadne.

„Chvilku bude trvat, než mi hráči porozumí,“ vzkázal. A proč si vybral právě tenhle tým? Je tu finanční faktor, ale hlavně Flyers jsou pořád Flyers, uznávaná značka a klub s dlouhou historií, byť Stanley Cupy vyhrál už v 70. letech a do finále postoupil naposledy v roce 2010. Pro člověka jako Tortorella je velká výzva s ním uspět. Pokud se mu to povede, stane se pro sportem poblázněné město legendou.

Tortorella proslul občasnou náladovostí a náročností. Jeho největší předností je, že dokázal probouzet zbloudilé duše a hráče, kteří moc zpohodlněli. Nedá pokoj, dokud se nezlepší, nebo se s nimi pak rozloučí. S nikým nejedná jako s batoletem.

Blueline: Vymodlené finále, Tampa vyzve Colorado. Je Palátova parta nejlepší v historii?
Video se připravuje ...

„Chci, aby tým byl tvrdý. Musíme se tak i prezentovat. Při vystupování z autobusu, když budeme vcházet do haly. Aby si v ostatních týmech řekli, že večer budou mít plno práce,“ prohlásil Tortorella. Z týmu dokáže vyždímat výkon nad jeho možnosti. V minulosti to předvedl. Columbus vytáhl čtyřikrát do play off, s Rangers hrál finále konference. S Tampou po třech letech vyhrál Stanley Cup.

Jeho největší slabina je zároveň velký dar. Tortorella se neřídí scénáři. Nectí firemní linii. V časech, kdy se většina trenérů drží ohraných klišé a slovních omáček, odmítá prázdně žvatlat a říká věci, o nichž se třeba nemluví.

Každý, kdo má přístup na YouTube, ví, že sype skvělé postřehy – pro některé až příliš vyhraněné. Když pracoval pro ESPN, byl přesně takový, jakého ho chtěli mít. Hulvát ochotný předhodit názor ze staré školy a bez ohledu na to, co si o něm myslí někdo jiný. Jako když znectil parádičku Trevora Zegrase z Anaheimu a rozpoutal ostré diskuse. Rozdělit lidi a donutit je, aby se příště, třeba ze zvědavosti, podívali, co z něj zase vypadne.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud