Ondřej Kuchař
30. června 2022 • 15:35

Draftová horečka! Pan Neomylný vidí na jedničce Slafkovského. Co Jiříček?

Vstoupit do diskuse
0
  • Draft NHL 2022: jak vysoko půjde nejlepší Slovák Slafkovský a Čech Jiříček?Draft NHL 2022: jak vysoko půjde nejlepší Slovák Slafkovský a Čech Jiříček?FOTO: Koláž iSport.cz

    Už jen týden! Přesně za sedm dní je na programu draft NHL, konkrétně jeho první kolo. Z pohledu Česka a Slovenska bude nejzajímavější za poslední roky. Hlavně naše východní sousedy čeká nejlepší draft v historii. Renomovaní experti, insideři a novináři zveřejnili své finální žebříčky, v nichž odhadují, jak burza talentů dopadne. Kdo vidí jako celkovou jedničku Juraje Slafkovského, kdo má Davida Jiříčka na čtvrtém místě a jaký Slovák drží zatím primát nejvýše vybraného?

  • Slafkovský přepíše slovenskou historii

    Na 99 procent se budou historické statistiky nejvýše draftovaných Slováků přepisovat. Doteď je nejlepším vybraným Marián Gáborík, který šel před 22 lety na řadu jako celkově třetí. Jméno Juraje Slafkovského by mělo zaznít dříve, na prvním či druhém místě. Ba co víc, nikdy v historii neměli Slováci dva své hráče v top 10, ani v top 15. Teď je dost možná budou mít v top 5! Právě na hraně pátého místa vidí experti obránce Šimona Nemce. Poslední slovenský hokejista, který byl draftovaný v prvním kole je Marko Daňo (27.) v roce 2013. V top 20 neměli Slováci hráče sedmnáct let.

    Nejvýše draftovaní Slováci v historii

    3. místo - Marián Gáborík (2000)

    9. místo - Róbert Petrovický (1992)

    10. místo - Branislav Mezei (1999)

    10. místo - Boris Valábik (2004)

    12. místo - Marián Hossa (1997)

    13. místo - Marek Zagrapan (2005)

    16. místo - Marcel Hossa (2000)

    17. místo - Róbert Döme (1997)

    Marián Gáborík jako kapitán Minnesoty, která ho draftovala do NHL Marián Gáborík jako kapitán Minnesoty, která ho draftovala do NHLFoto profimedia.cz

  • Jak dopadne draft podle Craiga Buttona

    Button pracoval dlouhé roky jako skaut NHL. Pět let byl dokonce šéfem skautingu Dallasu Stars. Tři roky byl generálním manažerem Calgary. Je to už sice takřka dvacet let, v hokeji však stále působí. Pracuje jako expert pro stanici TSN, v branži je respektovaným odborníkem. Na první místo ve svém konečném žebříčku umístil Shanea Wrighta, za ním je podle očekávání Slafkovský. Překvapením je u něj Fin Kemell na třetím fleku. Do elitní šestky by se u něj vešli jak Nemec, tak i David Jiříček. Hodně vysoko má na svém lístku taky Jiřího Kulicha.

    1. Shane Wright

    2. Juraj Slafkovský

    3. Joakim Kemell

    4. Logan Cooley

    5. Šimon Nemec

    6. David Jiříček

    7. Cutter Gauthier

    8. Jimmy Snuggerud

    14. Jiří Kulich

    Adept na jedničku draftu 2022 Shane Wright Adept na jedničku draftu 2022 Shane WrightFoto profimedia.cz

  • Jak dopadne draft podle Boba McKenzieho

    Jedna z nejsledovanějších a nejrespektovanějších osob kanadské hokejové scény. Bob McKenzie je expertem TSN skoro čtyřicet let. Je spolehlivým zdrojem novinek, věhlasným insiderem. Důležitý je jeho hlas taky v období draftu. Za poslední dekádu se ve svém odhadu celkové jedničky ani jednou nezmýlil, byť šlo mnohdy o dost nečitelné volby. Koho má jako jedničku letos? Slováka Juraje Slafkovského! Jiříčka vidí na šestém místě, také jemu se Kulich vešel do elitní dvacítky.

    1. Juraj Slafkovský

    2. Shane Wright

    3. Logan Cooley

    4. Šimon Nemec

    5. Cutter Gauthier

    6. David Jiříček

    7. Joakim Kemell

    8. Jonathan Lekkerimäki

    18. Jiří Kulich

  • Jak dopadne draft podle Scotta Wheelera

    Uznávaný kanadský novinář, který je specialistou na mladé hráče a draft NHL. Wheeler píše pro prestižní web The Athletic. V minulosti psal pro Toronto Star, Globe, The Toronto Sun nebo National Post. Ve svém žebříčku dosadil na piedestal Wrighta. Očekávané. Další pořadí však hodně překvapí. Na druhém místě má Slováka, nikoli však Slafkovského, nýbrž obránce Šimona Nemce. Slafkovského vidí až na pátou příčku. Nikdo z dalších světových odborníků ho nemá níže.

    1. Shane Wright

    2. Šimon Nemec

    3. Logan Cooley

    4. Matthew Savoie

    5. Juraj Slafkovský

    6. David Jiříček

    7. Joakim Kemell

    8. Brad Lambert

    22. Jiří Kulich

    Šimon Nemec v dresu slovenské reprezentace Šimon Nemec v dresu slovenské reprezentaceFoto Profimedia.cz

  • Jak dopadne draft podle Coreyho Pronmana

    Zkušený novinář pracuje stejně jako Wheeler pro The Athletic. Rovněž je váženým hokejovým odborníkem, dříve psal pro ESPN. Stejně jako McKenzie má na svém lístku nejvýše Juraje Slafkovského. Jako jeden z mála expertů pak vidí Davida Jiříčka výše než Šimona Nemce.

    1. Juraj Slafkovský

    2. Shane Wright

    3. Logan Cooley

    4. David Jiříček

    5. Šimon Nemec

    6. Cutter Gauthier

    7. Joakim Kemell

    8. Matthew Savoie

    17. Jiří Kulich

    David Jiříček v úvodním zápase MS v hokeji 2022 proti Velké Británii David Jiříček v úvodním zápase MS v hokeji 2022 proti Velké BritániiFoto Pavel Mazáč / Sport

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud