20. září 2022 • 14:40

Legendární Chára ukončil kariéru! Smlouva na den, rozloučí se v Bostonu

Autor: cze, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší, než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovenský obránce Zdeno Chára (45) ukončil veleúspěšnou kariéru. Oznámil to na svém Instagramu. Vítěz Stanley Cupu i držitel Norris Trophy pro nejlepšího obránce NHL v sezoně 2008/09 zasáhl v elitní lize do 24 sezon a celkově nasbíral 1680 utkání za New York Islanders, Ottawu, Boston a Washington. Chára uvedl, že dnes podepsal jednodenní smlouvu s Bostonem, kde strávil nejúspěšnější roky kariéry a v roce 2011 vyhrál stříbrný Pohár. Splní se mu tak sen a skončí jako hráč Bruins.



Když v sezoně 1995/96 nastoupil v jednom případě za „áčko“ pražské Sparty, nikdo by mu zřejmě zářnou kariéru netipoval. Zdeno Chára byl však obrovským dříčem. Známé jsou historky o jeho podrobných zápiscích, svědomitě studoval, jak mu sedl ten či onen trénink. Zaměřoval se na detaily, chtěl všechny přesvědčit, že na NHL má.

Mezi hokejovou smetánkou se rozkoukával pozvolně, ale postupně se vypracoval v lídra celé soutěže. V minulé sezoně překonal Chrise Cheliose a stal se nejvytěžovanějším obráncem v historii. Nikdo neodehrál více zápasů než rodák z Trenčína.

Chára se stal šestkrát nejlepším hráčem Slovenska, má prsten pro vítěze Stanley Cupu, dvě stříbrné medaile z mistrovství světa, individuální ocenění Norris Trophy nebo Mark Messier Leadership Award. Nyní se za úspěšným příběhem napsal poslední tečku.

„Jsem hrdý, že můžu oznámit svůj konec. Vracím se do TD Garden, abych dnes podepsal jednodenní smlouvu s Bostonem a oficiálně skončil v týmu, který pro mě a mou rodinu tolik znamenal,“ vyjádřil Chára ve svém příspěvku.

V Bostonu strávil 14 sezon ze čtyřiadvaceti. Předloni 205 centimetrů vysoký bek zamířil do Washingtonu a poslední sezonu odehrál za New York Islanders, kde v roce 1997 jeho kariéra v NHL také začala. Poté hrál také za Ottawu.

Jeho bilance v NHL se zastavila na 680 bodech za 209 gólů a 471 asistencí v základní části, ve vyřazovacích bojích přidal 70 bodů (18+52).

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud