1. května 2023 • 12:14

ANALÝZA: Proč Boston brzy vypadl? Defenziva vázla, Tkachuk dominoval

Autor: Adam Papoušek
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    65 vítězství, 135 bodů v základní části. Nové rekordy NHL, která se hraje už více než 100 let. Chyběl už jen Stanley Cup, aby se o Bostonu z této sezony mohlo mluvit jako o nejlepším týmu v celé historii. Přišel ale propadák. Bruins, i přestože vedli v sérii už 3:1 na zápasy, vypadli v prvním kole proti Panterům z Floridy.

  • Ofenziva problémem nebyla

    Boston v sedmi utkáních nastřílel 27 branek. V průměru 3,86 branek na zápas. Bruins ve vyřazovacích bojích stříleli dokonce více gólů než v základní části (ø 3,67). Ofenziva rozhodně nezklamala.

    Kdybyste před sérií řekli komukoliv, že Medvědi budou v play off střílet ještě více gólů než v historické základní části a přesto postoupí Florida, (téměř) nikdo by vám to nevěřil. Hokej ale opět jednou ukázal, jak dokáže být nevyzpytatelný a krásný zároveň.

    V každém ze sedmi duelů se Boston prosadil alespoň třikrát. Jako trenér nemůžete ve vyřazovacích bojích v tomto směru chtít od týmu víc.

  • Hra v plném počtu vázla

    Bruins patřili mezi nejdominantnější týmy v základní části při hře pět proti pěti. Jenomže tenhle boj v sérii s Floridou prohráli. Jeden z podstatných důvodů vypadnutí Bostonu.

    Florida od prvního zápasu ukazovala, že v této herní situaci může hrát s favoritem naprosto vyrovnanou partii a potvrdilo se.

    V celkovém součtu si dokonce Panthers dokázali vytvořit více očekávaných gólů než Boston. 15,5 ku 14,25. Lze konstatovat, že už tohle bylo pro Floridu malé vítězství. Bruins do série vstupovali jako obrovský favorit. Téměř nikdo neočekával, že by Panteři mohli v plném počtu hráčů Boston přehrávat.

    V závěru z toho bylo pro Floridu 15 vstřelených a 13 inkasovaných gólů.

  • Gólmani nepodrželi

    Ne nadarmo se říká, jak jsou výkony brankářů v play off důležité. Zatímco v základní části Linus Ullmark exceloval, ve vyřazovacích bojích jeho výkony klesly.

    V regulérní části ročníku pochytal hned 42,4 branek nad očekávání. Druhá největší hodnota mezi všemi brankáři NHL. Měl nemalou zásluhu na 135 získaných bodech Bruins.

    V play off se jeho statistika chycených gólů oproti očekávání zastavila na hodnotě 1,6.

    Což na jednu stranu říká to, že oproti základní části nebyl tak dominantní. Na druhou stranu to ale značí i to, že pořád nechytal tak špatně, jak se mohlo na první pohled zdát. Chytil to, co měl, a k tomu přidal i něco málo navíc. Přesto to nestačilo.

  • Propadla defenzivní hra

    Bruins se mohli v základní části pyšnit vynikající hrou směrem do obrany při hře pět proti pěti. Soupeřům dovolili vytvořit pouze 2,39 očekávaných gólů při přepočtu na 60 minut hry. Pátá nejlepší hodnota v NHL.

    Přišlo ale play off a hodnota se zvedla na 2,75. Rapidní zhoršení. Pátá nejhorší hodnota mezi všemi týmy v prvním kole vyřazovacích bojů.

    Obrovský sešup, který v závěru stál Medvědy postup.

    Tady si zaslouží kredit Paul Maurice, hlavní trenér Floridy, a jeho realizační tým. Našli a vymysleli takový systém, kterým prolomí výbornou obrannou hru Bruins ze základní části. Naopak Boston na to očividně nedokázal zareagovat.

  • Dominantní Matthew Tkachuk

    Pokud chcete jako outsider vyřadit favorita, potřebujete i svého hrdinu.

    Tím byl jasně útočník Matthew Tkachuk, který opět potvrdil, že patří mezi nejlepší hráče na světě. Pět gólů, čtyři primární asistence, dvě sekundární asistence. Tedy 11 bodů v sedmi zápasech.

    Ale nebylo to jen o bodech. Když byl Tkachuk na ledě při hře v plném počtu hráčů, Panteři pravidelně Boston drtivě přehrávali. Poměr očekávaných gólů Floridy s tímto borcem na ledě? 64,2 %. Dominance!

    Pokud vezmeme v potaz všechny herní situace, Matthew Tkachuk byl na ledě hned u 14 vstřelených gólů a pouze tří inkasovaných. Žádný jiný hráč z obou týmů se nemohl pyšnit lepším gólovým rozdílem než právě pětadvacetiletý hokejista.

    K tomu nelze zapomenout, jak nepříjemným hráčem umí Tkachuk pro soupeře být. Doslova miluje pohybovat se okolo soupeřova brankáře, provokovat protivníky, hecovat své spoluhráče i fanoušky. Elitní hráč, který je pro play off hokej přímo jako stvořený.

    S přehledem nejlepší hráč série.

  • Pohled Adama Papouška, autora analýzy:

    Florida překvapila. Od prvního utkání hrála s Bostonem vyrovnanou partii a série naprosto zaslouženě šla až do sedmého utkání. Bruins držely speciální formace (tedy přesilovky a oslabení), ve kterých byli dominantní, ovšem bylo to málo. Po takové základní části byste čekali, že Floridu přehrají i při hře v plném počtu hráčů.

    Nestalo se tak. Klobouk dolů před Pantery i jeho trenéry. Abyste čtyřikrát porazili tak silný tým, přičemž brankáři (Bobrovskij a Lyon) nepředváděli zrovna výborné výkony, musíte být opravdu připraveni. A oni byli. Až bych se nebál říci, že Boston byl už v prvním utkání zaskočený z toho, jak je Florida dokáže trápit a už se z toho nedokázal včas vzpamatovat, respektive na to zareagovat.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud