Ondřej Kuchař
6. června 2023 • 13:45

Drsný hit na Gudase: Ochutnal vlastní medicínu. Vegas ničí sen Floridy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Třikrát šli do série play off jako jasný outsider. Pokaždé však překvapili. Panthers nejdřív z play off vypoklonkovali Boston, pak Toronto a Carolinu. Do finále Stanley Cupu proti Vegas už šli jako takřka rovnocenný soupeř. Jenže v úvodních dvou duelech tvrdě narazili. Nejdřív prohra 2:5, v noci na úterý dokonce 2:7. Tvrdý direkt. A ne jediný. Další totiž schytal Radko Gudas. Po drtivém hitu Ivana Barbaševa bek Floridy druhý zápas nedohrál.



Na úvodní nezdar potřebovali odpovědět. Jenže hned na startu druhého duelu dostali facku. Běžela sedmá minuta, když si českého tvrďáka Radka Gudase našel ruský obr Ivan Barbašev. Bekovi Floridy se do cesty postavil jako vzrostlý jehličnan sibiřské tajgy.

Gudas dostal pecku ramenem do hlavy. Další ránu pak schytal při dopadu zátylkem na tvrdý led. Z utkání odstoupil. Mstít se ho vydal parťák Ryan Lomberg. Dvojku však dostal jen on, hit Barbaševa rozhodčí netrestali. Z následné početní výhody pak Vegas poprvé skórovalo a určilo směr utkání.

Na sociálních sítích se pod videem střetu okamžitě začalo živě debatovat, jestli šlo o čistý a dovolený strom. Nejčastěji se opakovaly komentáře typu, že Gudas konečně dostal ochutnat vlastní medicíny, kterou kladenský lékárník tak rád častuje své soupeře.

Jestli se ještě Gudas zvládne do finále Stanley Cupu vrátit, není jasné. „Radko pro nás znamená hodně, dává nám skutečnou sílu. S ním jsme přišli o fyzickou stránku naší hry,“ přiznal po zápase trenér Panthers Paul Maurice. „Modlím se za nás, aby byl v pořádku. Vždycky je těžké, když vám někdo takový vypadne ze sestavy, my ostatní ho ale musíme umět nahradit,“ přidal forvard Anton Lundell.

Ke zranění vousáče, který sám každý večer rozdává tvrdé hity, se pak vyjadřovali i další spoluhráči. „Je opravdový válečník. Dělá spoustu maličkostí, které třeba nikdo nevidí. K tomu jeho fyzická hra! Svým stylem je pro nás extrémně důležitým hráčem. Nebylo pro nás dobré vidět, že odchází do šatny, ze které se už nevrátil,“ vysekl Gudasovi poklonu lídr Panthers Matthew Tkachuk.

„Radko je neskutečný válečník. Jsem si naprosto jistý, že se zvládne dát do pořádku a vrátí se,“ doufá další útočník Sam Bennett. Gudas měl zdravotní trable už během prvního utkání, kdy v polovině první třetiny odstoupil po souboji s Jackem Eichelem. Do druhé části se však znovu vrátil na led. Tentokrát se comeback nekonal.

V pondělním druhém finálovém střetnutí mimochodem schytal hit také sám Eichel. A mluvilo se o něm ještě víc než o tom na Gudase. Hvězdu Vegas si uprostřed ledu našla hvězda Floridy Tkachuk. Eichel vyvážel puk z obranné třetiny, hlavu měl dole, oči přilepené na puku. Po incidentu se strhla mela, forvard Golden Knights okamžitě odjel po svých do kabiny.

„Zrovna jsem skočil na led ze střídačky, viděl jsem ho uprostřed ledu se sklopenou hlavou. Bylo to tvrdé, ale nic hrozného. Jack je opravdu dobrý hráč, ale i opravdu dobré hráče na ledě můžete trefit,“ povídal po zápase Tkachuk.

Nad věcí byl taky Eichel. Žádné fňukání od něj nepřišlo. „Nezáleží na tom, kdo jste. Neměl bych procházet středem kluziště se sklopenou hlavou. Byl jsem za to potrestaný, dostal jsem ránu. Za mě to byl čistý zákrok. Hokej je fyzická hra. Někdy ránu prostě dostaneš, ale musíš pokračovat,“ pravil útočník, který se na třetí třetinu vrátil na ledové jeviště.

Vegas i s jeho přispěním zvládlo i druhé finálové dostaveníčko. Vyhrálo jasně 7:2. Stalo se prvním klubem NHL za posledních třicet let, který v úvodních dvou duelech o Stanley Cup skóroval alespoň dvanáctkrát. Golden Knights rozbombardovali doteď fungující defenzivu Floridy v čele s brankářem Sergejem Bobrovskim. Třetí duel je na programu v noci ze čtvrtka na pátek.

Góly

Domácí: 07:05. Marchessault, 17:59. Martinez, 22:59. N. Roy, 27:10. Howden, 42:10. Marchessault, 50:33. Amadio, 57:52. Howden

Hosté: 40:14. Lundell, 52:46. Tkachuk

Sestavy

Domácí: Hill (Quick) – Pietrangelo (A), Martinez, Theodore, McNabb, Whitecloud, Hague – Marchessault, Eichel, Barbašev – Stone (C), Stephenson, Howden – Amadio, Karlsson, R. Smith (A) – Kolesar, N. Roy, Carrier.

Hosté: Bobrovskij (28. Lyon) – Ekblad (A), Forsling, Montour, M. Staal, Gudas, Mahura, Fitzgerald – Duclair, Barkov (C), Verhaeghe – Tkachuk (A), Bennett, Cousins – Reinhart, Lundell, Lomberg – Dalpe, E. Staal, White.

Rozhodčí

Kozari, Rooney – Murchison, Kovachik

Stadion

T-Mobile Arena, Las Vegas

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud