24. června 2023 • 15:00

Rus Fedotov se vrací z vojny: smlouva v NHL a restart. Zajímá se CSKA, ale...

Autor: Vladimír Rauš, ok
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý brankář ruské hokejové reprezentace Ivan Fedotov konečně může s úlevou vydechnout: „Mám to za pár!“ Začátkem července se vysvleče ze zeleného. Vojenskou uniformu s bagančaty odevzdá na sklad a půjde do civilu. Příběh, který přesně před rokem otřásl celým sportovním světem, se tak uzavře. Ovšem tvrdit, že šestadvacetiletý sportovec má vyhráno, je poněkud předčasné. Loni touto dobou měl jistotu, že minimálně na rok okusí slavnou NHL v dresu Philadelphie. Nyní se neví, kde se bude živit hokejem. A jestli vůbec.



Ten příběh je stále ještě v živé paměti. Ivan Fedotov se stal hlavní postavou předminulé hokejové sezony v Rusku. Během několika měsíců si nováček národního mužstva vybojoval post reprezentační jedničky a vychytal spoluhráčům stříbrné medaile na olympijských hrách v Pekingu. A pak pomohl CSKA ovládnout i play off Kontinentální ligy.

Zrovna když tým slavil zisk Gagarinova poháru, vyšlo najevo, že v následující sezoně Fedotov bude CSKA chybět. Gólman odmítl setrvání v klubu a místo toho podepsal roční kontrakt s Philadelphia Flyers. Den po tom, co hokejistovi vypršela stávající smlouva, pro něho přišli pracovníci vojenské správy. Fedotov byl obviněn, že se vyhýbá vojenské službě, a zatčen. Paradoxně CSKA je největším armádním klubem v Rusku a patří pod křídla ministerstva obrany. Brankář byl však veden jako civilista, a proto jeho působení nebylo započítáváno jako vojenská služba.

Co doopravdy stálo za Fedotovovým zatčením, se už patrně nikdy nedozvíme. Jasné je, že to nebyl nápad pracovníků vojenského komisariátu. Rozkaz přišel odněkud shora. Někomu bylo hodně proti srsti, že hokejový reprezentant odmítl setrvat ve vlasti. Naopak, podepsal smlouvu v „nepřátelské“ NHL. Navíc v době, kdy západní státy začaly Ukrajině pomáhat dodávkami zbraní proti ruské agresi.

Odjezd gólmana do zámoří bořil obraz, který usilovně vytvářela ruská propaganda. Tedy že největší hvězdy zdejšího sportu schvalují politiku prezidenta Putina a svorně stojí po jeho boku. Aktuální případ svědčil o něčem úplně jiném. A tak se mocní rozhodli zakročit.

Důležité pro ně bylo zarazit nebezpečný precedens. Ukázat všem, že taková svévole nemůže zůstat bez odezvy. O samotného Fedotova až tak nešlo. Ten se stal pouze obětí, odstrašujícím příkladem pro ostatní.

První zprávy o zatčeném brankáři zněly drasticky. Jeho právník sdělil, že hokejistu odvlekli do přístavu Severomorsk za polárním kruhem. Říkalo se, že tam má složit armádní přísahu a bude kroutit vojnu u námořnictva. Nakonec Fedotov dopadl ještě docela dobře. Dostal hodnost staršího námořníka a prakticky celou dobu sloužil ve Vojensko-námořnické akademii v Petrohradě.

O život a zdraví brankáři tedy nešlo. Nejvíc utrpěla jeho sportovní kariéra. Fedotova zařadili do družstva námořníků, se kterým se pak zúčastnil armádních soutěží. Hokej to byl čistě amatérský, na hony vzdálený profesionální úrovni.

„Základ týmu tvoří posluchači a profesoři akademie. To jsou ryzí hobíci, trénujeme dvakrát týdně. Rychlost, technika, fyzická připravenost hodně zaostávají. Všichni vidí, že Ivan převyšuje spoluhráče minimálně o tři hlavy. Ale s tím nic nenaděláme,“ přiznal trenér týmu Valerij Pokrovskij.

Sportovní komunita se ho nezastala

Naposledy námořníci vyjeli na led v polovině června. Ve finále mistrovství ozbrojených složek Ruska čelili soupeři z Centrálního armádního okruhu. Fedotov nastoupil s krátkým vojenským sestřihem a bez své oblíbené bradky. Z tradičního vzhledu mu zbyly jenom brankářské betony v oranžové barvě Letců z Philadelphie. Během prvních dvou třetin bývalý reprezentační gólman dostal tři branky. Pak kvůli drobnému zranění musel střídat. Nakonec námořníci odjeli s debaklem 0:6.

Po zápase Fedotov s nikým komunikovat nechtěl. Stále se nemůže smířit s tím, že se ho sportovní komunita nezastala. Ministr sportu Matycyn na jeho obhajobu neřekl ani slovo. Mlčeli také bývalí slavní hokejisté Vladislav Treťjak a Alexej Morozov, kteří vedou hokejový svaz, potažmo Kontinentální ligu. Doba v Rusku je stále taková, že opak by pro ně mohl být nebezpečný.

Ozval se jen bývalý spoluhráč Grigorij Panin. „Všichni se schováváme za svými problémy, nic nevidíme, neslyšíme. Mezitím se zítra podobná situace může stát komukoliv z nás,“ prohlásil odvážně.

Největší otázka, která nyní vyvstává ohledně Ivana Fedotova, zní: Co dál? Práva na něho stále vlastní Philadelphie. Není ale vůbec jisté, že americký klub bude mít zájem o hokejistu, který rok nehrál profesionální soutěž. Proslýchá se, že o svého bývalého brankáře velmi stojí moskevské CSKA, odkud mezitím odešli současná jednička a dvojka. Tam je však problémem postoj samotného Fedotova, který prý nemůže odpustit funkcionářům jejich chování. Nezapomněl.

Proto v nejbližších týdnech někdejší hokejovou hvězdu čekají horečná jednání. Ze všeho nejvíc ale Fedotov bude muset zapomenout na to, co se dělo kolem něho během posledního roku, a začít s pořádným tréninkem. Snad se mu podaří vrátit se do dřívější sportovní formy. Jedině tak tento dramatický příběh skončí opravdovým happy endem.

autor je česky mluvící sportovní novinář z Ruska

Sklízel úspěchy, byl na vrcholu

(ok) – Pro sportovní svět to byl šok. Nejdřív vychytal Ivan Fedotov armádnímu CSKA Moskva titul v KHL, pak podepsal dvouletou smlouvu s Philadelphií. Ani ne dva měsíce potom si pro gólmana přišla vojenská správa a tehdy 25letého muže zadržela. Šlo o gesto. Akt moci. Chceš do Ameriky? Zapomeň. Vojna mu smazala rok kariéry. Předtím Fedotov vyčapal Rusku jako jednička olympijské stříbro v roce 2022. Byl vyhlášen nejlepším brankářem KHL, chtěl se prosadit v NHL. Teď visí nad jeho kariérou otazník. Zvládne se vrátit? Kontrakt s Flyers má ještě rok platný, zda pro něj však v zámořském týmu najdou místo, není jasné.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud