Ondřej Kuchař
7. srpna 2023 • 15:20

Česká kolonie v San Jose! Sharks ale čelí kritice, hvězdy se vzdali lacino

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byli kandidátem číslo jedna. V posledních týdnech už se ani nic jiného neřešilo. San Jose ladilo s Pittsburghem detaily dohody. Upečeno. Koláč je na světě. Nejlepší současný obránce v NHL Erik Karlsson převleče žraločí dres. Z vodního predátora se stane tučňák. Součástí obchodu byl také Jan Rutta, který míří opačným směrem. Vedení Sharks schytává v zámoří kritiku. Své hvězdy se prý vzdalo až příliš lacino.



Byl to blockbuster. Přestupová bomba. Trhák. Do obří výměny, jejímž hlavním artiklem byl Erik Karlsson, byly zapojeny tři kluby, devět hráčů a tři draftové volby.

Nejprve si vše shrňme. Pittsburgh získal kromě Karlssona ještě útočníky Rema Pitlicka (26 let, Montreal) a Dillona Hamaliuka (22, San Jose). K tomu pick ve třetím kolem draftu 2026 od Sharks. Ti na oplátku dostali volbu v prvním kole 2024, útočníky Mikaela Granlunda (31, Pittsburgh), Mika Hoffmana (33, Montreal) a českého obránce Jana Ruttu (33, Pittsburgh).

Montreal pak za svůj příspěvek do gigantického transferu obdržel z Pittsburghu druhé kolo draftu 2025, beka Jeffa Petryho (35), brankáře Caseyho DeSmitha (31) a útočníka Nathana Legara (22).

K tomu bude San Jose přispívat Penguins 1,5 milionu dolarů ročně na Karlssonův plat. Jde o třináct procent gáže po celé čtyři roky, které ze Švédova platného kontraktu zbývají. Pittsburgh naopak přispěje 25 procenty na výplatu Petryho (1,56 milionu dolarů, dvě sezony).

I s angažováním megastar Karlssona dokázal nový generální manažer Pens Kyle Dubas tímto obchodem ušetřit 3,1 milionu dolarů pod platovým stropem. Povedlo se mu zbavit předraženého a vadnoucího forvarda Granlunda i nepotřebné trojky DeSmitha. Příliš bolet ho nemusí ani ztráty Petryho s Ruttou.

Zámořská média píší o tom, že se Dubas skvěle jal náprav škod, které před ním ve funkci napáchal Ron Hextall. „Vytvořil soupisku, která až příliš spoléhala na hráče s nejlepší formou v roce 2013, nikoli v roce 2023. Nyní se Dubas mnoha takových zbavil a získal nejpozoruhodnějšího ofenzivního obránce své éry,“ napsal Sean Gentille z webu The Athletic. Zároveň pochválil Canadiens. Všechny kluby také za obchod oznámkoval jako ve škole. Pens dostali jedničku, Montreal jedna minus a San Jose... tři minus.

„Vedení Sharks se samo střelilo do nohy. Trvali na tom, že si ponechají jen několik málo procent Karlssonova platu, ale pak si vezmou uvadajícího Granlunda s platem pět milionů dolarů ročně na příští dvě sezony. Nedává to smysl. Po Timu Meierovi přišlo San Jose o dalšího extra cenného borce. Namísto, aby přivedli hráče pro svou přestavbu, tuhle příležitost propásli,“ přidala tvrdě Shayna Goldmanová rovněž z The Athletic.

Právě bazírování San Jose mít co nejmenším podíl na Švédově platu bylo údajně hlavním důvodem, proč spousta námluv brzy padla. Proto se žádná velká válka o Karlssona nestrhla.

Poprvé po 62 letech se navíc stalo, že byl v letní pauze vyměněn poslední vítěz Norris Trophy pro nejlepšího obránce NHL. Naposledy jím byl Doug Harvey, kterého v roce 1961 vytrejdoval Montreal do NY Rangers.

Otázkou je, jak Karlsson do týmu Penguins zapadne. Je zvyklý být jasným obráncem číslo jedna. Tohle místo ale v Pittsburghu posledních patnáct let patří Krisi Letangovi. Ten by však měl třiatřicetiletému parťákovi ustoupit. Očekává se, že místo na první přesilovce bude mít Karlsson. V klubu doufají, že mezi sebou vytvoří přátelskou rivalitu, která bude oba posouvat stejně, jako nutila k progresu duo Sidney Crosby a Jevgenij Malkin.

Mimochodem, právě v pondělí oslavil Crosby své 36. narozeniny. Dubas nechce sledovat, jak jeden z nejlepších hráčů posledních let upadá. Ví, že mu stále ještě v nádrži zůstává palivo. Jeho zbývající čas chce maximalizovat, zkusit ještě se „Sid The Kidem“ urvat úspěch. Kouč Pens Mike Sullivan se už vyjádřil, že získání Karlssona považuje za jeden z největších dárků, jaké během své trenérské kariéry dostal.

V San Jose pak vzniká početná česká skupina. Tomáše Hertla s Radimem Šimkem během léta doplnil Filip Zadina a nyní i Jan Rutta. Bek si ve 33 letech zahraje v NHL za čtvrtý klub. Dvě sezony odehrál v Chicagu, čtyři v Tampě. Jeden rok pobyl v Pittsburghu. Teď přidá Sharks. Kontrakt na 2,75 milionu dolarů ročně má platný ještě na příští dva ročníky.

Před novou sezonou v úspěch San Jose nikdo příliš nevěří. Ztráta Karlssona je pro klub v rekonstrukci další ránou. Čeští fanoušci se však na sociálních sítích radují, že kalifornská čtyřka bude v případě zájmu trenérů a dobrého zdravotního stavu k dispozici národnímu týmu pro domácí mistrovství světa v Praze. Že by San Jose uhrálo play off, se opravdu nepočítá.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud